Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бивши министар Расим Љајић у аманет нам оставио 5Г мрежу

     Бивша Влада, која је пет месеци радила у техничком мандату, није нам у наслеђе оставила само доделу богато реновиране државне виле Ани Брнабић и приватизацију четири водопривредна друштва у Војводини, већ и увођење 5Г мреже. Тако је бивши министар телекомуникација Расим Љајић 21. октобра донео „правилнике о утврђивању плана расподеле фреквенција у два опсега“, од којих је један за будућу 5Г мрежу. Србији, према сведочењу помоћника министра, „предстоји аукција за продају права коришћења опсега за нову 5Г технологију“ .

У Србији не постоји јавна расправа о увођењу 5Г технологије. Ова технологија се уводи на „мала врата“, кршењем демократских принципа одлучивања, без сагласности грађана, кроз политичке одлуке Владе у техничком мандату којима се крше важећи закони, прописи и процедуре, а људска права грађана Србије и права потрошача занемарују. Недоумице, дезинформације, теорије завере и страх који се производи у друштву директна су последица нетранспарентног и неодговорног одлучивања власти по овом питању. Грађанима недостају информације о начину имплементације ове мреже, о могућностима контроле од стране грађана, о телима за стандардизацију, као и о правној регулативи у овој области и евентуалним последицама по здравље становништва.

Не желећи да унапред одбацујемо модерне технологије, Двери сматрају да су питања о штетности 5Г технологије легитимна и да грађани имају право да их постављају, а власт има обавезу да на њих одговори. Сматрамо да је Србији потребан интердисциплинарни дијалог по овом питању, а не да један одлазећи министар у мраку техничког мандата оставља у „аманет“ решење једног тако крупног друштвеног питања које задире у сваки сегмент живота свих грађана.

Пре увођења 5 Г мреже тражимо одговоре власти на следећа питања:

1. Питања здравственог ризика

2. Проблем угрожавања приватности

3. Проблеми заштите животне средине

Многе земље још увек нису увеле 5Г и то одлажу све док се не покаже да мрежа није здравствено штетна. За нас су неприхватљиве паушалне оцене о технолошком напретку без конкретне процене здравствених, еколошких, безбедносних, правних ризика и угрожавања људских права грађана Србије. Већина грађана Србије не зна одговоре на ова питања.

Власт је дужна да на њих одговори пре неодговорног упуштања у могуће угрожавање здравља, безбедности и људских права грађана Србије. Подржавамо технолошки и економски напредак Србије, али смо против нетранспарентног и неодговорног начина увођења нових технологија. Пре спровођења „правилника“ Расима Љајића, тражимо јавну расправу о увођењу 5Г мреже у Србији и позивамо целокупну јавност да је на компетентан и одговоран начин отворимо.
 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: