Српски Покрет Двери - Лого
Search

Позивамо председника Србије, председника Владе Србије, министра здравља и Кризни штаб да хитно престану да својим неозбиљним понашањем урушавају поверење грађана у државу.

      Свима нам је доста њихових лажи, празних прича и лоших решења и захтевамо да коначно изађу са конкретним планом за превазилажење здравствене кризе изазване пандемијом. Ако то нису способни, а све говори да нису, једино решење је смена Кризног штаба и увођење нових, компетентних, нестраначких и одговорних стручњака који ће бринути о јавном интересу и здрављу нације, а не о политичком интересу СНС. Понављамо питање зашто Министарство здравља још увек није омогућило јавну расправу и консултовало стручна лица која имају другачије мишљење о актуелној кризи са епидемиолошког и другог лекарског становишта од режимске струке која седи у Кризном штабу?
Српски покрет Двери понавља три кључне нове мере са којима смо изашли још пре 12 дана:

1. План борбе против нове заразне болести

Потребан је јасан план и динамика увођења мера у складу са бројем грађана којима је потребна или ће бити потребна хоспитализација. То значи предвидивост увођења мера и њихово степеновање уз одговорну пројекцију броја оболелих, а не пооштравање у складу са тренутним политичким интересом режима, док се у грађане улива несигурност, страх и безнађе. Грађани Србије морају да знају кад и под којим условима ће бити уведене одређене мере, посебно када ће оне бити пооштрене, а њихова Уставом гарантована слобода ограничена.

2. План за лечење пацијената који болују од других болести

У Србији је данас акутан проблем здравствено стање грађана Србије који болују од других, посебно од најтежих болести. Двери питају Министарство здравља и Кризни штаб: да ли сте на темељу званичних података о дужини чекања, одлагања прегледа и интервенција донели процену утицаја ширења вируса КОВИД-19 на здравствени систем уопште? Двери сматрају да сви корисници здравствених услуга морају и заслужују да знају које здравствене услуге сада не могу да добију, које здравствене услуге им одлажете, које ће бити на чекању и до којег рока.

3. План за укључење новог медицинског особља и приватног здравства

Хитно је потребно запослити још лекара и медицинских сестара и олакшати претежак посао постојећем преоптерећеном медицинском кадру. Двери такође предлажу да се и приватни део здравственог система укључи у један нови солидарни план и стави на располагање своје особље и капацитете за лечења грађана Србије, посебно оних који болују од других болести а не од короне, уз одговарајућу подршку државе попут опције да РФЗО регулише трошкове лечења пацијената у приватном сектору. Тај план би било лакше направити и спровести када би се укључило и приватно здравство, али то захтева промену приступа овој кризи, нови Кризни штаб који би вратио поверење грађана и струке, и већу подршку државе овом јавно-приватном партнерству у здравственом систему.

 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: