Српски Покрет Двери - Лого
Search

Дијалог власти и опозиције мора да почне одмах, а ванредне парламентарне изборе треба одржати у првој половини следеће године 

      Јучерашње изјаве Ивице Дачића и Гордане Чомић, којима једно другом пребацују одговорност за дијалог између власти и опозиције и одлажу га, најбоље говоре о новој намери власти да фингира преговоре и даље замајава јавност. Одбијајући да преузму одговорност, одлажући разговоре за следећу годину и не прихватајући улогу модератора ни у име Народне скупштине ни у име новоформираног Министарства за друштвени дијалог, Дачић и Чомић сведоче да су двојац са кормиларом који им је доделио задатак да глуме дијалог кога неће бити. Ако узмемо у обзир да се Европски парламент не оглашава и не најављује тачан датум своје нове посредничке мисије, иако је прошло шест месеци од лажних избора, све нам то говори да не можемо имати наду ни у кога у земљи или иностранству сем у себе и грађане Србије. Нико нам неће поклонити слободу, правду и демократију већ се за њих морамо изборити сами. Посебна предност ове наше самосталне борбе је у томе да после тога никоме нећемо ништа дуговати и онда ћемо моћи да уредимо државу како то сами желимо, што подразумева пре свега промену комплетног корумпираног политичког система, а не само власти.

Лично сматрам да српска опозиција треба да одреди крајњи рок до када преговори морају да почну да би се оно што се договоримо и применило пре ванредних парламентарних избора, који треба да се одрже већ у првој половини следеће године јер је овакво стање одсуства опозиције у Парламенту неодрживо. Али, зато дијалог између власти и опозиције о условима да ти избори буду заиста слободни и поштени мора да почне одмах.

На столу је много крупних и важних политичких тема: од раздвајања председничких, парламентарних и градских избора у Београду у различите термине, преко ослобођења медија, забране функционерске кампање и притисака на бираче, до промене изборног система. А све то мора да прати формирање независног радног тела које ће чинити представници власти и опозиције, а које је једина гаранција да ће оно што је договорено бити и спроведено, јер се овој власти више ништа не може веровати на реч, па чак ни ону потписану у неком потенцијалном споразуму са опозицијом.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери
 
Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: