Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ивана Стојановић, члан Председништва Двери и председник покрајинске организације Двери Војводине, огласила се поводом полутајног постизборног коалиционог споразума између СНС и СВМ, који поред поделе плена на власти предвиђа и нове аутономашке идеје и ревизију Устава.

У наставку преносимо комплетно саопштење Покрајинске организације Двери у Војводини:  

Пре неколико дана, у тишини, без знања шире јавности, потписан је постизборни коалициони споразум између СНС и СВМ. Он би се могао назвати и подела плена на власти, и не би представљао неку посебну новину имајући у виду како се већ деценијама то ради по истом принципу, да се у неким његовим сегментима не задире у директну “уставну ревизију и реформу политичког система“, како стоји у Споразуму.

Потписници су се обавезали да ће “закони који регулишу питање надлежности и финансирања АП Војводине добити статус уставног закона“. Даље се каже: „То значи да ће се у најскорије време приступити изради измена и допуна Закона о утврђивању надлежности АП Војводине у циљу повећања изворних надлежности и да ће се приступити доношењу Закона о финансирању надлежности АП Војводине у циљу прецизног утврђивања извора финансирања“.

Поставља се питање да ли је овај лојални коалициони партнер СНС, који је у свим властима од 2000. наовамо, сада повећао своје апетите и решио да преузме иницијативу у расподели плена, односно да ли је ово зелено светло дато СВМ да приграби средства из буџета за финансирање својих пројеката и свог политичког утицаја у оквиру мађарске националне мањине у АП Војводини, рачунајући и елиминацију опозиционих конкурената? Лествицу своје преговарачке позиције СВМ је подигао до тог нивоа да се изгледа у договору са СНС прешло и на ревизију Устава Србије о којој никада до сада није било речи.

Уважавајући мађарску националну мањину и желећи да наставимо добре односе, постављамо следећа питања:

  1. Зашто СНС крије од јавности коалициони споразум са СВМ који предвиђа промену Устава?
  2. Да ли је део овог тајног споразума, који је када је процурео у јавност брже-боље мењан, а касније и демантован од стране СВМ и назван “радним“, садржавао и право мађарске мањине да ствара – како је писало у “радној верзији“ – „јединствену развојну област у оквиру шест општина са већинским мађарским становништвом у Војводини“ (тзв. просторну, саобраћајну и привредну повезаност?!), што би резултирало дискриминацијом других локалних средина у Војводини?
  3. Да ли се СНС уплашила реакције јавности и извршила притисак да дође до уклањања спорних делова споразума до даљњег?
  4. Шта је СВМ, која традиционално газдује у ЈП „Војводина шуме“, урадила у области спречавања неконтролисане сече шума и пошумљавања у Војводини?
  5. Да ли опстанак на власти за СНС значи повратак на поновно играње војвођанским, овога пута мађарским сепаратизмом у Војводини?

Војводини нису потребне партијске бригаде за поделу плена на власти и нагомилана бирократија у згради Бановине и покрајинских јавних предузећа, већ промена система. Војводини је потребна децентрализација, која би значила спуштање надлежности на локални ниво, али не само за једну националну мањину већ за све грађане Србије на територији АПВ. То опет значи много више изворних прихода, имовине и овлашћења које треба вратити локалним самоуправама, као и много више директних инвестиција из републичког буџета на локални ниво, без посредника у покрајинској администрацији у Новом Саду која једе наше паре.

ПО Двери Војводине

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: