Српски Покрет Двери - Лого
Search

Данас се навршава 30 година од првих избора након обнове вишестраначја у Србији, који су одржани 9. децембра 1990. године.

     На овај симболични дан, када се навршило три деценије од првих избора након обнове вишестраначја у Србији, можемо констатовати да је демократија у Србији потпуно деформисана и урушена. У Србији данас више нема слободе медија, демократских избора, политичког плурализма и нормалне политичке дебате, а Народна скупштина се вратила на једнопартијску диктатуру. Трагично је да се после 30 година поново враћамо на борбу за елементарне демократске вредности као што су слободни медији и поштени избори. То значи да српска демократија не само да није напредовала за три деценије већ је озбиљно назадовала и да се вратила на време пре увођења вишестраначја.
 
Овакви парламенти без опозиције на свим нивоима, од републичког преко покрајинског до локалног, су недемократски, бесмислени и неодрживи. То се посебно види на примеру садашњег сазива Народне скупштине који је формиран на недемократским и антиуставним изборима и који се претворио у Главни одбор СНС са гостима из сателитских интересних група које се погрешно називају политичким партијама.
Једино решење за актуелну политичку кризу у Србији и крах вишестраначке демократије и парламентаризма јесте хитно распуштање Народне скупштине и ванредни избори на свим нивоима. То опет значи да одмах треба започети консултације између власти и опозиције о датуму ванредних избора на свим нивоима и условима да сви ти избори буду заиста слободни и поштени.
Ове консултације су хитне да бисмо се што пре договорили око динамике најављеног дијалога: када ће тачно почети, до када мора да се заврши, како ће се спровести договорено и колико времена мора бити остављено пре ванредних избора. Поред теме ослобођења медија за другачије мишљење и критику власти најмање 6-9 месеци пре избора, а пре свега РТС, забране функционерске кампање и притисака на бираче, време је да се отвори расправа и о промени изборног система који се није мењао 20 година и који овакав не постоји нигде друго у Европи.
           
Уместо да данас славимо 30 година савремене српске демократије, ми имамо недемократски режим, заробљене институције, затворене медије, лажне изборе, криминал и корупцију у врху власти, потпуно укинуту поделу власти, свакодневно кршење Устава и закона… Недемократски избори су извор сваког даљег урушавања институција, друштва и државе. Зато је данас борба за слободне изборе, а пре тога слободне медије, не само питање обнове демократије већ и смисла живота у Србији.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери
 
Фото: И. Милутиновић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: