Српски Покрет Двери - Лого
Search

У сенци борбе против короне све пролази неприметно, па и енергетска независност Косова.

     Оператер система, преноса и тржишта електричне енергија (КОСТТ) од данас преузима снабдевање електричном енергијом општина на северу Косова и престаје размена електричне енергије између ЈП ЕПС и КОСТТ која је постојала до сада ради снабдевања потрошача на северу Косова. Шта ово конкретно значи за потрошаче, за сада не објашњавају званичници из Београда.

Електрична енергија представља стратешки производ. На овај начин део суверенитета Србије преноси се на ентитет Косово. Ово је посредан начин признавања фактичког стања окупације на Косову од стране српских државних органа. Иако је Вучић изјављивао да неће допустити овако нешто, сада ипак, поверилац по основу потрошње електричне енергије на Косову постаје новоформирано јавно предузеће под контролом привремених власти на Косову. Овим поступањем српске власти, по питању испоруке електричне енергије, север Косова и општине са већинским српским становништвом могу бити једноставно искључене са мреже снабдевања, а грађани ових општина не знају како ће и коме плаћати електричну енергију, све и да им буде испоручена, те покрет Двери изражава озбиљну забринутост за стање људских права Срба на Косову.

Енергетска независност Косова иде на штету Србије, јер управо електрична енергија представља главни извор енергије на читавом Косову. Косово поседује значајан потенцијал за производњу електричне енергије са резервама мрког угља(лигнита) које се процењују на 14 милијарди тона, и као такве су једне од најбогатијих у Европи. Захваљујући Вучићу сада се резерве налазе у рукама Албанаца, који су до сада увек показивали мегаломанске захтеве, управо зато што имају леђа у Вашингтону и зато што осећају снагу која није њихова, него снага њихових политичких ментора. Немерљив допринос у стварању квази државе Косово има ова власт која доноси одлуке без права на реаговање и без поштовања права из већ закључених договора. Каква је уопште важност Бриселског споразума, разних резолуција и осталих уговора, ако у пракси сви можемо да их кршимо и то без икаквих последица. Безакоње је прихватљиво за власт у Србији.

 

Маја Митић

Председник Савета за уставна питања, правду и законодавствo покрета Двери
Члан Председништва Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: