Српски Покрет Двери - Лого
Search

     Одборници СНС-а и СПС-а су на седници Скупштине општине Кучево одржаној 21.12.2020.   усвојили одлуку о промени назива Центра за културу. Тако да је установа културе у градићу средишту Звижда која је носила име Вељка Дугошевића, учитеља, учесника НОБ-а и народног хероја Југославије добила име по Драгану Кецману сликара који је радио, стварао у Кучеву и дружио се са садашњим одборницима на чији предлог је и покренута иницијатива о промени назива ЦЗК.

     Оно што је спорно у целој причи јесте да је ранија власт у периоду 2000 – 2004. на основу грађанске иницијативе донела одлуку да ЦЗК у Кучеву носи име по легендарном певачу и суграђанину Ђорђу Марјановићу који је чак оставио и отисак шаке у холу ЦЗК и то на његов рођендан када је одржан и концерт уз присуство руског амбасадора и других јавних личности.      Након тога 2005. године тадашња власт је донела одлуку о враћању првобитног назива „Вељко Дугошевић“. Међутим ове године одборници СНС и СПС су донели нову одлуку о промени назива. Бројни поштоваоци легендарног певача били су згранути одлуком о промени назива и негодовали су и у медијима и на друштвеним мрежама, појавиле су се и гласине да је то чин својеврсне политичке освете СНС-а према певачевом сину Марку Марјановићу који је познат по свом опозиционом деловању.

     Скандал око мењања имена је у међувремену допро у јавност Србије и даље буди пажњу свих људи. Једна од низа афера у Кучеву након лажних и нелегитимних избора, била је конституисање саме Скупштине општине Кучево коју су обележили бројни инциденти и кршење закона, драстичан пример је насилно довођење одборника на седницу како би се обезбедио кворум и било изабрано ново руководство.

     Кучево је пример страначког феуда локалних партијских моћника који користе положаје за своје ускостраначке интересе, док млади и стручни људи емигрирају у иностранство, преостали део становништва живи у страху од освете режимских функционера и неких представника националних мањина који до сада ништа нису урадили на побољшању статуса својих сународника.

     Општинска организација Двери у Кучеву сматра да  је овакав начин мењања имена ЦЗК у Кучеву непримерен и нечувен, јер грађани општине Кучево нису питани пре доношења ове одлуке. Ово је још смо један у низу примера бахате и осионе политике режима и њених локалних властодржаца. Проблем  заправо представља накарадни систем који треба променити, јер само променом система добићемо сигурност за све грађане као и могућност већег учешћа грађана у доношењу битних одлука за средине у којима живе.

ОО Двери Кучево

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: