Српски Покрет Двери - Лого
Search

Делегација градске организације Српског покрета Двери у Чачку, на челу са председником Двери Бошком Обрадовићем, предала је данас Вишем јавном тужилаштву у Чачку кривичну пријаву против градоначелника Чачка Милуна Тодоровића због вишеструког угрожавања здравља грађана.

       Први разлог за подношење кривичне пријаве је што је окривљени Милун Тодоровић током маја и јуна 2020. године, у својству руководиоца Штаба за ванредне ситуације града и градоначелника, усмено и у писаној форми путем предизборних летака, општеопасном радњом-тврдњом да је град Чачак победио епидемију Ковид 19, а све у циљу одржавања локалних избора заказаних за 21. 06. 2020. године, проузроковао опасност по живот и здравље људи изузетно великог обима поступајући при томе са директним умишљајем. На овај начин је извршио кривично дело: тешка дела против опште сигурности из члана 278 став 2 у вези са чланом 33 i 61 КЗС, а с обзиром да је као последица општеопасне радње наступила смрт једног или више лица.
[ngg src=“galleries“ ids=“347″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
 

Други разлог за подношење кривичне пријаве против градоначелника Чачка је што је, иако је Статутом Града обавезан да води бригу о животној средини у Граду чији је изабрани градоначелник, у току новембра и децембра 2020. године невршењем своје службене дужности нанео штету грађанима Града Чачка а на начин што је истима озбиљно угрожено јавно здравље услед изузетно високог аерозагађења регистрованог на свим интернет страницама међународних института који се баве истим, чиме је извршио кривично дело злоупотребе службеног положаја из члана 359 став 1 КЗС, зато што је општеопасном радњом дезинформисања грађана изазвао општу опасност по живот, здравље и имовину људи изузетно високог обима, чиме је извршио кривично дело: тешка дела против опште сигурности из члана 288 став 1 а у вези са делом из члана 278 став 1 КЗС.

У кривичној пријави се предлаже надлежном јавном тужилаштву да изда наредбу о спровођењу истраге, саслуша окривљеног, прибави извештај Штаба за ванредне ситуације о епидемиолошкој ситуацији на територији града у моменту извршења дела, прибави извештај истог Штаба о поновном увођењу ванредне ситуације на територији града у августу текуће године, од Института за јавно здравље Чачак прибави извештај о епидемиолошкој ситуацији на територији града у току целе 2020. године, изврши увид у предизборни материјал са сликама градоначелника у којима се изричито међу његовим успесима набраја победа над корона вирусом, изврши комисијско вештачење вештака медицинске струке на околност јавног здравља у Чачку у време избора, затим тридесет дана пред изборе и тридесет дана после истих као и на околност присуства вируса у критичном периоду, изврши комисијско вештачење вештака хемијске струке именованих од стране одговарајућег факултета на околност аерозагађења у Чачку за период на који се односи кривична пријава, као и комисије вештака биолошке струке на околност колико исто загађење утиче на здравље грађана, и изврши увид у писане изјаве осумњиченог у којима се негира аерозагађење а које су дате у средствима јавног информисања. Такође, у кривичној пријави се предлаже да се по завршеном преткривичном поступку подигне оптужни акт и затражи кажњавање окривљеног ефективном затворском казном.

Овим поводом Бошко Обрадовић је изјавио следеће: „Дошло је време кривичне и политичке одговорности. Дошло је време да сви они који служе владајућем режиму за то и одговарају. Не може Александар Вучић да влада сам. Овај корумпирани, пљачкашки систем одржава читава армија верних слугу и апаратчика СНС који за узврат имају дозволу да пљачкају народ и државу. Оно што је нова фаза јесте да сада угрожавају и људске животе доводећи у питање здравље грађана. Пример чачанског градоначелника је само један од таквих, јер се он усудио да зарад предизборне кампање угрози људске животе проглашењем победе над короном, а недавно и да негира загађење ваздуха у Чачку које сви не само осећамо већ и буквално видимо у нашем граду, а што оставља огромне последице по здравље грађана. Наши суграђани сада ће почети да носе маске на улици не само због короне већ и због загађења ваздуха, јер је Чачак последњих недеља један од најзагађенијих градова у Србији. Нећемо дозволити било чију игру са здрављем грађана, уништавањем животне средине и пљачком која се врши на свим нивоима актуелне власти, конкретно у Чачку путем преплаћених грађевинских радова који се увек дају фирмама блиским актуелној власти.

Подсећам да смо против градоначелника Чачка већ поднели једну кривичну пријаву због загађења Мораве и свега што проистиче из ове еколошке катастрофе, али да нисмо видели реакцију надлежног тужилаштва. Надамо да ће Више јавно тужилаштво овога пута реаговати, а ако до тога не дође то ће бити основа за смену свих јавних тужилаца који не раде свој посао након политичких промена у Србији. Многи од њих, као и њихове газде политичари на власти, биће лустрирани, што значи да ће им бити забрањено обављење јавних функција на дужи временски период, а они који су у спрези са криминалом и корупцијом мораће и кривично да одговарају, што значи затворску казну, финансијску казну за учињену штету држави и одузимање незаконито стечене имовине. Време полиитчких промена и правде долази у Србију, као што је већ дошло у Црну Гору и Републику Српску“.

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:


 
Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: