Српски Покрет Двери - Лого
Search

Све што су грађани Ниша и Србије доживели од 2012. године до данас, не сме бити заборављено када ова, најгора од свих власти, буде отишла. Сва концентрација лошег у Србији скупила се на једном месту, па кад време за кривично гоњење и лустрацију буде дошло, знаће се тачно где су одговорни били.

     Верујемо да би сваки Нишлија направио и сопствену, другачију листу. Ово је избор градске организације Двери Ниш из овогодишње историје бешчашћа најгоре власти коју је овај град икада имао.

И  2020. година била је надреални филм коју нам је СНС изрежирао уз додатак пандемије која је многе Нишлије оставила без најближих.  И у овим тешким условима нишка власт је била у отвореном сукобу са јавним интересом града и Нишлија. Тешко је и набројати све бламаже и бестидности локалне нишке власти.

За кратко време, од како се са места начелнице Округа нашла на месту градоначелнице, гђа Сотировски урадила је и изговорила, свесно или несвесно толико бесрамних ствари,  да је тешко и набројати их. Пре свега, непотизам против кога се борила у својој бившој новинарској каријери, сада је постао начин понашања.  Три члана њене породице запошљена су у јавном сектору или премештени на боља и плаћенија радна места, и то баш у време њеног мандата. Добитница је првог места и због нетрпељивости према критици, јер је глумећи да је само грађанка а не највиши функционер СНС-а и градоначелник Ниша, тужила за увреду суграђанку због изречене истине о непотизму који себи допушта прва жена трећег града у Србији.

За Гранд при бешчашћа градоначелницу кандидују и лично богаћење  за време обављања  јавних функција у једном од насиромашнијих градова Србије, у земљи у којој је у исто време дуплиран број гладних, а средња класа нестала, али и небрига за стање животне средине у Граду, арчење пара за бесмислене кружне токове и усвајање буџета града без јавне расправе и фингирање јавне расправе за најважнији документ – План развоја од 2020. до 2026. године и њена  бесрамна објашњења поводом лажирања комисија за овај документ, а поводом упозорења  Двери и НКД-а на његову незакониту и коруптивну процедуру. Иако је читава Србија видела фотографије са њене темпларске иницијације, тај статус витеза Храма није је спречио да изговара неистине, крши законе и статут Града, Генерални урбанистички план, да недељама ћути на упозорења да ће бити исечени „солунски кедрови“ током ванредног стања и „булеварски“ кедрови са јавне површине, а да након тога излаз проналази у оптужбама других да лажу и врши притисак на опозицију сопственим лажима, врши притисак на медије, притисак на опозицију тужбама суду, да избегава ТВ дуеле због страха од истине и компетенције, али најсрамотније од свега  је њено признање поводом избегавања ТВ дуела о стању животне средине у граду, да она сама спроводи политички апартхејд у граду и да  Нишлије дели на оне који су „достојни“ и на оне који нису достојни разговора са њом. Овакво понашање жене која треба да брине о својим суграђанима  ће ући у уџбенике, једном када се Србија буде ослободила ове декадентне власти.

И сви остали догађаји из 2020. године са Топ листе, нажалост, воде према тужном лику градоначелнице Сотировски. Овде су рангирани хронолошки, а тежину бестидности оцениће саме Нишлије.

  1. СНС БАКЉАДЕ НА КРОВОВИМА ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – oдмах иза  лика и дела градоначелнице Сотировски је бламажа и бешчашће хулигана нишког СНС, предвођених председницима општина Палилула, Медијана и Пантелеј, који су у Нишу, тадашњем жаришту пандемије, са највећим бројем умрлих и заражених, организовали током три ноћи срамне СНС  бакљаде на нишким крововима, које су Нишлије, затворене у својим домовима, са гнушањем и немоћно посматрале.
  2. ПРИКРИВАЊЕ ИНФОРМАЦИЈА НИШКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ О БРОЈУ УМРЛИХ, ЗАРАЖЕНИХ И О СТАЊУ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ, ХИТНОЈ ПОМОЋИ И ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ БОЛНИЦИ за време ванредног стања – посебан скандал био је позив  запосленима у Хитној помоћи да преко синдиката купују маске и заштитну опрему, али и долазак председника Вучића, на кога се чекало да лично „довезе“ камионе са медицинском опремом.
  3. СРАМНО ЋУТАЊЕ ГРАДСКИХ ВЛАСТИ НА ОТПУШТАЊЕ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ РАДНИЦА „ОЛИМПИАС“-ових КООПЕРАНАТА, а чији је претходник „Бенетон“ нишку фабрику „Нитекс“ купио за 3 милиона евра,  а током година добио 10,5 милиона евра субвенција пара свих грађана Србије.
  4. ПОПЛАВЕ У НИШУ ТОКОМ ЈУЛА МЕСЕЦА, које ће посебно памтити грађани Палилуле и других делова града, а највише по надреалним сликама отворених кратера у асфалту у поплављеној  Његошевој, Мокрањчевој и другим новоасфалтираним и од бујица упропашћеним улицама.
  5. НЕСТРУЧНО АСФАЛТИРАНЕ НИШКЕ УЛИЦЕ ПРОПАЛЕ ЗА МАЊЕ ОД ГОДИНУ ДАНА – питање вршења правног надзора и контроле од стране наурчиоца – Дирекције за изградњу града над изведеним радовима, за које је и лаику било јасно да су изведени нестручно, најјефтинијим материјалима,  улице асфалтиране, ивичњаци и тротоари постављани неквалитетно и крајње нестручно.
  6. СЕЧА „СОЛУНСКИХСТОГОДИШЊИХ КЕДРОВА“ У ВРЕМЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА ЗА ВИКЕНД – због изградње монтажне лабораторије „Ватрено око“ у дворишту Института за јавно здравље, за време  полицијског часа, посечена стогодишња стабла сребрних атласких кедрова, које су посадили српски ратници по повратку са солунског фронта. Двери данима упозоравале на ову сечу и упутиле захтев градоначелнику и начелници Округа да спрече сечу историјски и еколошки вредног дрвећа, а градоначелница изјавила „да Двери, по обичају, лажу“.
  7. НАЈЗАГАЂЕНИЈИ ВАЗДУХ НА БАЛКАНУ И У СВЕТУ – више пута Ниш је био најзагађенији град на Балкану, а више пута и на свету. Према званичним подацима Агенције за заштиту животне средине, концентрација ПM2,5 и ПM10 честица скоро 10 (!) пута је већа од дозвољене, а ваздух у Нишу је отрован и погубан за здравље.
  8. УРБИЦИД И СЕЧА 13 КЕДРОВА СА ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ НА БУЛЕВАРУ НЕМАЊИЋА због улаза у шопинг мол „Делта планета“ – и поред 20 дана борбе за кедрове, акција, збора грађана, петиције, протеста, зелених писама градоначелници, транспарента на Тврђави, позива на поштовање републичких и локалних прописа кедрови стари 20 година, који су апсорбовали 3,5 тоне угљен диоксида и прашине, исечени су на згражавање грађана у граду који има најзагађенији ваздух у Србији, често и у свету.
  9. АНТИДЕМОКРАТСКА ПРАКСА УКИДАЊА И ФИНГИРАЊА ЈАВНЕ РАСПРАВЕ ЗА НАЈВАЖНИЈА АКТА ЖИВОТА У ГРАДУ – укидање демократских права грађанима Ниша да имају увид у буџет града који је усвојен без јавне расправе, као  и кршење процедуре, лажне комисије, коруптивна пракса  и фингирање јавне расправе од три дана за усвајање Нацрта Плана за развој Града Ниша од 2020. до 2026. године.
  10. ДЕПОНИЈЕ У ЦЕНТРУ НИША, крај Нишке Бање и у нишким селима.

У ових десет најгорих кршења права грађана на живот у граду није ушло много тога, што вређа елементарна осећања Нишлија. Није ушло ни ругло антиестетске певајуће фонтане, ни кич хорор  новогодишњих „палилулских кишобрана“, са којих ни пластика није скинута, ни увредљиво постављање  шљаштећег новогодишњег осветљења на главни улаз нишке Тврђаве, као ни  рад Паркинг сервиса који узима новац грађанима Ниша чак и за време ванредног стања, ни лажна предизборна победа над короном и записници са избора потписани истим рукописом, ни пет хиљада људи са исеченом струјом у време ванредног стања, ни рад нишког извршитеља Миљана Трајковића који зарађује 176 хиљада евра месечно од најсиромашнијих Нишлија, ни 500 милиона динара колико  је претходна власт платила за  предизборне пакете сиромашним грађанима, ни „узимала-давала“ које је градоначелница играла  са нишким привредницима којима је отписан па поново наплаћен дуг за јавне локале,  и много тога другог.

Ми желимо да се грађани сећају ове бестидне власти. Једино ако памте, грађани неће никада више дозволити оваквим незналицама и бесрамницима да управљају нашим градом.

[ngg src=“galleries“ ids=“348″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

ГрО Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: