Српски Покрет Двери - Лого
Search

Већ осам година Српска напредна странка свесно уништава институционални оквир за сарадњу Србије и наше дијаспоре и као резултат такве политике имамо апсолутан нерад државних институција на том пољу што је сада и јавно признао министар спољних послова Никола Селаковић.

     Оно што Двери причају годинама, напокон је у јучерашњем интервјуу рекао и министар Селаковић. Он је казао да: „када причамо о Србима у дијаспори и посебно у региону, то је једна прилично ЗАПАРЛОЖЕНА ПОЉАНА, на којој је потребно радити много“.

Постављамо питања министру Николи Селаковићу:

  1. Да ли сте ви били носиоци власти задњих осам година, за време тог нерада?
  2. Да ли је Српска напредна странка 2012. године укинула Министарство за дијаспору?
  3. Да ли је Српска напредна странка 2014. године укинула Владину Канцеларију за дијаспору и Србе у региону 2014. године?
  4. Да ли је Српска напредна странка 2014. године зауставила рад највишег представничког тела наших људи који живе ван Србије, Скупштину дијаспоре и Срба у региону?
  5. Да ли је Српска напредна странка седам година стопирала избор директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону?
  6. Да ли је Влада Србије и Скупштина у протекле четири године одбацила све конструктивне предлоге Српског покрета Двери које су упућене тим институцијама кроз форму резолуција, декларација, амандмана и других аката?

Ако је све ово тачно, онда је највећа одговорност Ваше партије и Вас лично, јер сте управо Ви били део Владе Србије у једном периоду и генерални секретар председника Србије, који је био директно одговоран за комуникацију са представницима дијаспоре и региона.

За почетак, министре, обновите рад ових институција које сте угасили и попишите тачан број Срба који живе у дијаспори а имају српски пасош. Потом омогућите држављанима Србије који живе ван Србије да им се олакша бирачко право, јер тренутно само њих око 1% излази на изборе које расписује Република Србија.  Представницима дијаспоре омогућите гарантована места у Скупштини Србије као што је урадила Хрватска и неке друге земље. Још много ствари има које ћете морати да урадите да би сте стекли поверење наших сународника ван Србије.

Када то урадите, онда ће представници расејања и региона поново повратити поверење у државне институције Републике Србије и добровољно волонтирати и лобирати за своју земљу са још већим ентузијазмом, иако они то и сада одлично раде.

 

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: