Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ово је трећа кривична пријава Двери против Александра Вучића. По претходне две надлежно јавно тужилаштво није реаговало.

      Радмила Васић, члан Председништва Српског покрета Двери и председник градске организације Двери у Београду, предала је данас Првом основном јавном тужилаштву у Београду нову кривичну пријаву против Александра Вучића. Поводом је Вучићева изјава за медије од 31. децембра 2020. године у којој је јавно рекао да има сазнања да у последњих годину дана многи из његове странке плаћају тзв. рекет али да он то не жели да чини, као и да је свестан да га прислушкују и тако прибављају податке од значаја за националну безбедност и одбрану земље. Ради се о тешким кривичним делима изнуде и шпијунаже које председник државе није пријавио надлежним државним органима, чиме је извршио продужено кривично дело непријављивање извршеног кривичног дела из члана 332 став 2 КЗС, поступајући при томе са директним умишљајем како у односу на радњу тако и у односу на последицу.

[ngg src=“galleries“ ids=“350″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

У кривичној пријави се позива надлежно тужилаштво да изда наредбу о спровођењу истражних радњи: да од скупштинског одбора за мандатско-имунитетска питања затражи укидање процесног имунитета осумњиченом, да се саслуша осумњичени, да се прибави извештај и транскрипт о изјави осумњиченог на дан 31. 12. 2020. Године и изврши увид у ЦД диск са изјавом окривљеног, као и да се по окончању преткривичног поступка подигне оптужни акт и затражи кажњавање окривљеног по закону и затворском казном, а обзиром на посебну тежину и статус окривљеног и мера забране обављања јавне делатности за окривљеног у максималном трајању од десет година.

Овим поводом Радмила Васић изјавила је следеће: „Ова Вучићева изјава не може остати само на уобичајеном личном политичком маркетингу, јер је у питању или учињено кривично дело непријављивања сазнања о учињеним кривичним делима или најобичнија лаж и подизање панике која угрожава безбедност државе, што је такође кривично дело. Његова изјава је изразито бахата а с обзиром на обавезу Председника Републике као изабраног службеног лица да без одлагања пријави кривично дело које се гони по службеној дужности. При томе је посебно битно да окривљени представља државу и да својим личним примером треба да утиче на све друге и своју службену дужност врши беспрекорно професионално. Уколико се у поступку докаже да окривљени није говорио истину, већ је овом изјавом само сакупљао јефтине политичке поене, то тужилаштво треба без одлагања да поступи као да је извршено кривично дело ширења панике из члана 343 став 2 Кривичног законика Србије“.

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: