Српски Покрет Двери - Лого
Search

Поштовани сународници, Христос се роди!

Честитамо Вам Божићне и новогодишње празнике са жељом да Вам наредна година буде успешна и да уз пуно здравља и среће напредујете на породичном и професионалном плану!

Као што смо сви сведоци, ова година је била необична и трагична у скоро сваком погледу. Пандемија изазвана корона вирусом је пореметила читав свет и сада се налазимо у новим околностима које ће сигурно оставити трајне последице и на Србију. Многе породице су изгубиле неког свог блиског рођака или пријатеља у протеклом периоду, а од последица короне су преминула и два духовна горостаса наше Цркве, Патријарх  Иринеј и Митрополит Амфилохије. Све нас  то приморава да озбиљно размишљамо о будућности наше Србије и да адекватно реагујемо у временима која су пред нама.

Много је економских проблема  настало у Србији након појаве короне почетком ове године. Огроман дефицит у буџету за ову годину, пораст јавног дуга у односу на прошлу годину, пораст сиромаштва становништва, као и велики број отпуштених радника у овој години, само су неки од удара које је претрпела Србија на пољу финасија и привреде.  

Након пандемије ће вероватно следити додатна задуживања државе на међународном тржишту финансија, што ће се осетити како на ликвидност, тако и на опстанак многих предузећа која су у власништву наших грађана.

Српско расејање би могло да се укључи у економски опоравак Србије и да свој, поштено стечени капитал, уложи у развој наше земље. Без обзира што је српско тржиште мало у односу на глобалне привредне токове, ипак овај потез може бити од користи будућим инвеститорима из расејања и региона.

Иако је економска моћ Србије мала, наша држава је због неких својих специфичности  имала мањи пад БДП-а ове године него већина развијенијих европских земаља. Управо то може да буде сигнал Вама, нашим сународницима,  да ће врло брзо доћи моменат када ћете моћи слободно и уз разне пореске олакшице да инвестирате своје ресурсе у развој српске привреде.

Да би се направио повољан економски амбијент за улагања, неопходно је створити и повољну политичку  климу. За то је потребна политичка воља владајућих странака, које би препознале наше расејање као озбиљан фактор развоја Србије.

Српски покрет Двери се и ван Скупштине Србије и даље бори свим снагама, да питање положаја Срба из расејања и региона постане главно политичко питање у Србији. Ми смо кроз свој 20-огодишњи друштвено-политички рад уочили главне проблеме у односима матице и Срба који живе ван Србије и то све преточили у наша програмска начела. Надамо се да ће тај програм једног дана бити основа за озбиљан државни пројекат када су у питању права и положај наших сународника у расејању и региону.

Ми настављамо да се боримо за слободнију и праведнију Србију која ће бити идеално место за живот свих њених грађана. Актуелна власт нажалост, није успела да за осам година своје владавине помири људе који имају различита политичка гледишта, него и даље наставља да продубљује поделе које трају већ 75 година у нашем друштву. Грађанска права и слободе су у великој мери угрожени за време трајања ванредног стања, тако да су и парламентарни избори у јуну 2020.године одржани на противуставан и нелегитиман начин. Опозициони лидери и сви који другачије мисле су и даље изложени константним увредама од стране медија који су под државном контролом, без права да се одбране пред јавношћу због свих изговорених лажи на свој рачун.

На међународном плану, Србија је и даље суочена са константним притисцима да се одрекне своје јужне покрајине Косова и Метохије, док у исто време актуелна власт не показује спремност да јасно и гласно каже да је наша Света Земља окупирана од стране албанских терориста. Поред тога, у протеклих осам година, владајући режим се још од потписивања антиуставног Бриселског споразума одрекао институција Србије на северу Космета а недавно је препустио и комплетан електро-енергетски систем Србије на Косову и Метохији у руке косовских Албанаца. 

Актуелни председник Србије Александар Вучић је припојио Србију великоалбанском пројекту Мини Шенгена, иако се народ на референдуму или на било којим изборима није изјаснио да ли уоште жели да уђе у међудржавну интеграцију са Албанијом и Северном Македонијом. Овај великоалбански пројекат је изузетно штетан по Србију у безбедносном и економском погледу, јер омогућава без икакве контроле несметан проток роба, капитала и услуга са лажном државом Косово и Албанијом.

Став Двери  по овом питању је кристално јасан, Србији је непотребна штетна  интеграција са Албанијом ,већ су нам потребне интеграције са Црном Гором и Републиком Српском.

Једна од позитивних ствари која се десила у протеклој години је смена неокомунистичког режима у Црној Гори после 30 година. Усвајање антиправославног Закона о слободи вероиспосвести крајем 2019. године, приморало је Српску Православну Цркву у Црној Гори да са народом покрене литије за очување својих светиња, јер је закон предвиђао отуђење имовине СПЦ.  Митрополит Амфилохије, свештенство и монаштво су са верним народом били покретачи мирних и ненасилних демонстрација које су незапамћене у историји Хришћанства. Управо тај свенародни покрет је извојевао победу и створио услове за промену тоталитарног режима, који је на сваки начин покушавао да угрози идентитет и права Срба у Црној Гори.

Надамо се да ће пример Црне Горе бити пример свим слободоумним грађанима у Србији да не треба тако лако да се одрекнемо својих идеала и да мирно посматрамо потезе појединих политичара који предају Косово и Метохију, наше светиње и наш народ у руке албанских терориста и наркодилера.

Пред нама су још многи проблеми које треба заједнички да решимо, како би смо успели да вратимо државне институције у руке грађана Србије и да их ослободимо од корупције која деценијама разара наше друштво. Нама је потребна комплетна промена оваквог политичког система! У тој борби нам је потребан сваки добромислећи човек без обзира на ком континенту он живи. Сваки савет и свака критика нам је значајна.

Двери и даље чврсто верују да су Срби ван Србије једини преостали ресурс који може да преобрази Србију на боље. Зато Вам се изнова обраћамо и стављамо на располагање наше скромне политичке ресурсе.

Верујемо да ће 2021.година бити година друштвених и политичких промена у Србији  и да долази боље време за нашу отаџбину!

Све најбоље Вам желимо у наступајућој години,  са радосним Божићним поздравом, Христос се роди!

Како радили, тако нам и Бог помогао!

 

О Божићу, 2021. лето Господње,

Савет за сарадњу са Србима у расејању и региону

Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: