Српски Покрет Двери - Лого
Search

     На данашњи дан 21. јануара 1942. почела је злогласна Новосадска рација која је трајала три дана. Главни циљ мађарских фашиста био је етничко чишћење српског становништва.

     Представници градске организације Српског покрета Двери, данас су положили цвеће и упалили свеће код жалосне врбе, која се налази на месту где се некад налазила кућа Јовандића, која је за сада једино сећање на трагично пострадалу браћу Јовандић. Захтевамо од градске власти да се петорици браће Јовандић, који су на очи своје мајке Јелке те хладне зиме свирепо убијени, постави споменик или спомен плоча, као и да се испод  назива улици браће Јовандић постави табла, која ће информисати пролазнике, ко су били браћа Јовандић.

     Поред тога, захтевамо и подизање споменика или спомен обележја Ернеу Бачи Жилинском, који је у мађарском парламенту апеловао да се дивљање „Хортијеваца“ заустави. У Рацији у јужној Бачкој, која је трајала готово месец дана, убијено је најмање 12.763 људи, од тога највише Срба, па онда Јевреја и Рома (ове податке поткрепљује Александар Вељић у својој књизи). Нажалост многе жртве нису ни до данас пописане, јер су неке породице у овом стравичном злочину биле затрте. Сматрамо да је потребно афирмисати и лепе примере оних који су тих дана помагали својим комшијама и нису били под утицајем пропаганде мађарских фашиста. Зато се противимо одлуци градске власти, која је у договору са својим коалиционим партнером СВМ одлучила да подигне споменик неким невиним жртвама а да се претходно није тачно установило ко су биле те невине жртве и да се међу тим „невиним жртвама“ налази, како сазнајемо, и име егзекутора управо браће Јовандић.

     Закључујемо да је потребно неговати културу сећања на невине жртве, како нам се не би догодило да преко ноћи џелати буду проглашени жртвама.

ГрО Двери Нови Сад

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: