Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иако сам још пре три недеље послао захтев председнику Народне скупштине Ивици Дачићу за хитан пријем и консултације о почетку дијалога између власти и опозиције – још увек нисам добио никакав одговор. Из овога је већ више него јасно да је улога Ивице Дачића да одлаже и опструише преко потребан почетак дијалога између власти и опозиције, што се видело и из његове најаве крајем прошле године да ће дијалог почети одмах после Божића, а онда и нове најаве да дијалог неће почети пре априла.

     Ових дана смо добили потврду и из Европског парламента да је Ивица Дачић заправо тај који дефинитивно опструише почетак дијалога, јер је посредничка делегација ЕП потврдила спремност са њихове стране да дијалог одмах може да почне. Наиме, Владимир Билчик и Тања Фајон су потврђени за поновне чланове делегације ЕП, а Билчик је у интервју за ТВ Н1 истакао да дијалог може да почне одмах и да почетак дијалога не зависи од његовог извештаја о Србији који у ЕП треба да буде усвојен тек у марту. Билчик је сугерисао да би брзи почетак дијалога могао само да допринесе бољем коначном извештају о Србији, али наша власт очито није заинтересована за то и на сваки начин покушава да одложи почетак дијалога.

Нема сумње да је дијалог једини начин да изађемо из актуелне политичке кризе. Сада и домаћа и међународна јавност виде да овакви парламенти у Србији у којима на свим нивоима нема опозиције немају никаквог смисла. То је потврдила и сама власт која је скратила мандат републичке скупштине и Владе са четири на годину и по дана. Српски покрет Двери ово стално одлагање почетка дијалога види као директну опструкцију од стране Ивице Дачића, са циљем да се потроши време до ванредних избора на свим нивоима и спречи побољшање изборних услова, или да – ако на крају и дође до неког споразума о слободним и поштеним изборима са опозицијом – не буде времена да се договорено и примени. Зато је још важније од хитног почетка дијалога и договора о условима за слободне и поштене изборе – који је рок за завршетак овог дијалога, јер он мора бити окончан најмање 6-9 месеци пре термина првих следећих избора како би договорено било и примењено, а то се пре свега односи на слободу медија и равноправан медијски третман свих будућих учесника избора и пре избора.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: