Српски Покрет Двери - Лого
Search

Радови у Шестој београдској гимназији криминални!

       У току септембра, октобра и новембра 2020. године у Шестој београдској гимназији су обављани радови на санацији и кречењу школе. По уговору, требало је да радови трају 15 дана али су се они растегли на нешто више од два месеца. Вредност уговорених радова је била близу 18.000.000 (18 милиона) динара. Радови су предвиђали поправку инсталације за грејање и њено фарбање, поправку и замену покварених или оштећених прозора, санацију мокрог чвора у свлачионици фискултурне сале, замену оштећених врата на кабинетима и стругање, прање калијевим сапуном, глетовање и фарбање преко 9.600 метара квадратних зидова (то је по грубим прорачунима површина зидова у читавој школи). Да не причамо да је обећавана и адаптација поткровља школе у кабинете чиме је оправдавана толика цена радова, која је када се прерачуна око 150.000 евра.

Довратак у кабинету након радова

 

Према нашим сазнањима радови су наплаћени али новац није уплаћен извођачу већ је извођач своја потраживања према школи уступио другој фирми, а она некој трећој и тој трећој је уплаћен сав новац, тј. око 18.000.000 динара.

Цена радова, за оно што је било у уговору јесте астрономска али ту нико не би могао да се буни да су они и испоштовали све што се и налазило у уговору. Проблем је што они од тих радова већину нису ни урадили. Наиме, радијатори у неким кабинетима и даље не раде, многи су остали неофарбани и зарђали, замењени су прозори само на светларнику степеништа док је по ходницима и кабинетима и даље велики број покварених прозора, санација мокрог чвора је урађена тако што су заменули у једном делу плочице (при томе зазидали вентиле за озрачивање инсталације за грејање) и поставили неколико лавабоа, а из корита које су сазидали, вода уместо у сливник пролази кроз фуге плочица на под свлачионице. Ни на једном кабинету нису замењена врата, а када је о стругању старе фарбе, прању калијевим сапуном и поновном глетовању зидова реч, ту тек нису ништа радили. Зидови су само делимично и само на местима већих пукотина заглетовани, а преко старе фарбе нанета је нова фарба. Тако су урађени само ходници школе и неколико кабинета. Већина кабинета је остала неокречена иако је у њима испуцала фарба и зидови се запрљали од последњег кречења од пре више од десет година. Радови су трајали у току редовне наставе, отежавали свакодневно функционисање школе и на крају нису ништа боље услове за рад школе пружили.

Посебно је важно истаћи да су послови уговорени у време директора коме је мандат истекао у октобру, а неке измене уговоре и исплату је потписао тренутни в.д. директора Шесте гимназије.

Наравно треба рећи и то да су радове обављали радници из Турске са којима је комуникација била преко Гугл преводиоца, и који су и самим запосленима забрањивали да гледају шта и како раде. Сваки пут када би неко од запослених покушао да види да ли је завршена канцеларија или прошао ходником и степеницама у делу где се ради одмах би се запутио према њему радник из Турске који би га на турском питао “шта тражи, кога тражи, шта гледа“?
Запослени у школи су се с правом питали ко то њима забрањује да гледају на који начин се школа кречи и реновира и ко је дозволио такво понашање страних радника у нашим школама. Према речима самих радника из Турске ово им је трећа школа коју они крече и фарбају! Немамо ништа против да раде и страни радници код нас али се с правом питамо зашто ми у Србији имамо толико незапослених и зашто толико радника одлази и напушта земљу и зашто они нису запослени на оваквим и сличним пословима? Ваљда је интерес да сачувамо наше људе да не одлазе ван земље за послом, а да након тога потребу за радном снагом тражимо у страним држављанима!

Важно је рећи и да је извођач радова “АСБ Плус“ Земунска 16/1 Београд регистрован 2014. године под именом “Гирос доо Београд“ и са шифром делатности 5610 – Делатности ресторана и покретних угоститељских објекта, а да сада на сајту стоји шифра делатности 4399 – остали непоменути и специфични грађевински радови.

Ни то није спорно али јесте питање на које надлежна инспекција и други државни органи треба да одговоре: да ли је ово предузеће пријавило да је за радове у Шестој београдској гимназији ангажовало раднике из Турске који су радили на извођењу радова? Ако није које су последице и казна за све учеснике у овом поступку?

Такође је важно рећи чак и да је сва законска регулатива испоштована одакле право радницима из Турске да се тако понашају у школи и зашто директор школе није реаговао? Зашто је допустио једно непристојно и незаконито понашање и поступање? Где је одговорност надзорних органа који нису испратили извођења радова према Уговору који је потписан? Где је одговорност Извођача радова који је морао да одреди свог представника и који би омогућио бољу комуникацију и самим тим боље и квалитетније извођење радова?

Наравно, највећа одговорност је на граду и заменику градоначелника Горану Весићу који су исплатили неизведене радове као и то мало изведених али неквалитетно урађених радова? Очигледно да граду није важно на који начин се троши буџет града Београда и да није важно како се радови изводе већ су Уговори потписани ради пребацивања и извлачења новца из буџета и да ће сви у овом поступку бити процесуирани и одговорни за све пропусте коју су учинили.

 

Градска организација Двери у Београду

Фото: Википедија

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: