Бошко Обрадовић : Ја сам јединствени председнички кандидат, улазим у други круг!

Бошко Обрадовић : Ја сам јединствени председнички кандидат, улазим у други круг!

ЈугМедиа интервју: Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери Србије.

По одлуци Главног одбор Српског покрета Двери, лидер Бошко Обрадовић је у кампањи за председника Србије још од септембра прошле године. За Југмедиу говори у програму Двери, о месту прве даме Србије и нада се уласку у други круг председничких избора. Уверен је да су Двери најбоља опозициона странка.

 

Шта вас то разликује од других?

Грађанима Србије нудимо могућност да добију правог председничког кандидата који неће бити лажна опозиција попут Војислава Шешеља и Српске радикалне странке, или који неће наставити погубну политику европских интеграција попут Саше Јанковића или Вука Јеремића, јер се они, по томе, ни у чему не разликују од ове власти. Дакле, грађани који желе праву опозицију СНС-у и грађани који не желе улазак у ЕУ, а њој је преко 40 посто, желе да имају свог председничког кандидата, а то сам ја.

 

Претпостављам да сте у вашем штабу правили неку процену. Где се налазите у тој трци?

Налазим се међу 5 најозбиљнијих кандидата за будућег председника Србије, поред СНС, ту су Војислав Шешељ, Вук Јеремић и Саша Јанковић и ја. Оно што је у овом тренутку посебно драматично јесте што СНС још увек нема и не излази с именом свог председничког кандидата. Ако узмемо у обзир и то да је Вучић у више наврата рекао да се никада неће кандидовати за председника Србије, то би било само једна у низу од више десетина лажних предизборних обећања СНС и то је можда један од најважнијих мотива моје председничке кандидатуре , да објаснимо све оно што је ова власт обећала а није урадила за 5 година, и са друге стране да испричано велику неиспричану причу о великој пљачки народа у последњих 26 година вишестраначја.

 

Али, о томе прича и СНС?

СНС, тачно је, на речима пуно прича о борби против криминала и корупције а на делима нема ништа од тога. Највећи доказ томе је пуштање на слободу Млађана Динкића или низ других оптужених у разним медијским аферама, а данас након 5 година власти СНС у затворима Србије на вишегодишњој робији, на основу правосудне пресуде, не лежи ни један једини политичар или тајкун који је опљачкао Србију у претходних 26 година. То само говори да је СНС задржала спрегу са криминалцима, тајкунима и свима који су опљачкали Србију, а највећи доказ је Млађан Динкић, који је саветник у Влади Републике Србије.

 

Шта ви имате против Млађана Динкића?

Говорим у име грађана Србије који имају све против Динкића јер га сматрају гробаром српске економије и економским убицом наших домаћих банака, који је 5. октобра 2000. започео процес приватизације наших природних и привредних богатстава и практично монополизације Србије од стране страних банка, страних компанија и страних инвеститора. Та погубна економска политика довела је дотле да ми данас имамо уништену домаћу производњу, да се у Србију увози све оно што ми можемо да производимо јер су све царине на увоз стране робе укинуте, јер стране банке не желе да инвестирају у покретање домаће производње, јер држава субвенционише стране, а заборавља домаће привреднике и пољопривреднике, и тај погубни економски модел, чији је Динкић симбол, је уништио нашу привреду. Он мора да одговара за то, а ми морамо да променимо тај модел и кренемо у супротном правцу.

 

Та ваша терминологија ме у великој мери подсећа на СНС пре него што је дошла на власт.

Постоји огромна разлика између СНС и Двери која се највише очитава у економском програму. Напредњаци настављају погубну неолибералну политику Млађана Динкића, која значи заштиту страних интереса на нашем тржишту, а убијање домаће производње.

 

Шта вас осим економског програма разликује од осталих странака, мислим на странке опозиције, пре свега у националном програму?

Постоји низ разлика по којима сам ја заиста јединствен председнички кандидат, а Двери јединствена појава на српској политичкој сцени. Пре свега, ми се залажемо за прекид погубног пута у ЕУ по сваку цену и против смо уласка Србије у НАТО, такође се противимо антиуставним бриселским споразумима и по ове 3 ствари се разликујемо од доброг дела опозиције која представља ту прозападну политичку опцију. Са друге стране оно што нас разликује од свих на српској политичкој сцени јесте наша породична политика. Инсистирање на томе да је проблем беле куге, исељавање из наших села и градова, одлазак огромног броја младих и образованих у иностранство, заправо кључна и највећа државна тема. Када томе додате проблем самохраних мајки и очева, проблем жена које након развода не могу да наплате алиментацију, када додате проблем презадужених породица које не могу да враћају кредите и комуналне услуге јер су остали без посла, самохране породице у којима ни један члан није запослен, онда то постаје огромна политичка тема.

 

Одакле новца за такву врсту социјалне политике?

Пре свега морамо додатно да опорезујемо стране банке јер профит који се у Србији остварује одлива се у иностранство. И банке морају да поделе део кризе са грађанима.

 

А онда ће те банке да оду у друге земље.

Не, те банке су на исти такав начин опорезоване и Мађарској и Пољској и ни једна банка није напустила те земље. Постоје други вид опорезивања, а тиче се страних инвеститора, а ваш земљак Предраг Митровић је открио једну од афера, а то је да одређени број страних инвеститора који добијају огромне субвенције од државе, своје пословање у Србији лажно приказују са губитком како не би платили порез на остварену добит. Такође тајкуни, који нису платили стотине милиона држави, морају да поднесу ту врсту обавезе. А ту је и наша дијаспора.

 

Многи су покушавали да врате српску дијаспору, па нису успели.

Моје искуство, а обишао сам више од 60 српских заједница у Америци, Канади, Европи, Аустралији и Африци за ових 18 година колико Двери постоје, јесте да ми никада на прави начин нисмо позвали дијаспору да се врати. СНС је укинула Министарство за дијаспору и свела га на Канцеларију, па укинула Канцеларију и свела је на Управу за дијаспору, а више од 2 године не могу да изаберу директора управе за дијаспору.

 

Ако немате шансе да уђете у други круг, кога ћете кандидата подржати?

Дубоко верујем да ће остали кандидати бити у прилици да одговарају на слична питања – да ли ћемо подржати и другом кругу председничких избора, а у некој било каквој другој варијанти ми не можемо подржати ни једног кандидата који подржава превазиђену, потрошену, излизану политику.

 

Значи, ако не уђете у други круг, ваши гласачи ће апстинирати?

То зависи од тога ко ће ући у други круг. Ако дође до елементарне слободе медија и ако гласачи чују мој председнички програм, ја сам сигуран да Двери сигурно пролазе у други круг председничких избора јер је ово данас једина различита, нова политика у последњих 26 година.

 

Зашто ви мислите да медији нису слободни у Србији?

Не мислим само да нису слободни него су медији потпуно затворени и цензурисани, пре свега мислим на велике београдске медије и београдске телевизије. Више нема политичких емисија, нема сучељавање власти и опозиције, а укинута је и Народна скупштина Републике Србије, која више не заседа јер заправо је Скупштина била последње место на коме сте могли чути глас опозиције и директно сучељавање.

 

Који је израз за такво стање?

Мислим да је ово једна врста страховладе у којој су медији притиснути да опозиција не сме да се појави у њиховом садржајима, а ако се појави онда је то најбруталнији напад увреде, клевете, етикете… Оно што је карактеристика СНС то је да нема ни једног ТВ дуела и да нема одговора на постављено питање из опозиције. То је нешто што само заједничким снагама можемо да зауставимо, и зато апелујем на опозиционе лидере да седнемо, направимо заједнички план како ћемо се изборити за поштене и фер изборе и како ћемо се изборити за медијски третман свих учесника.

 

Хоћете ли у кампањи бити ваша супруга поред вас или мислите да је место жени у кухињи?

Мислим да смо имали веома негативна искуства такозваних првих дама у Србији, још од Мире Марковић до Драгице Николић , имамо проблем политичке природе да се прва дама меша у политику што је апсолутно недопустиво, или да такозване хуманитарне природе, а да нико никада није утврдио одакле су дошла средства у Фондацију Драгице Николић и на шта су та средства утрошена. Та врста првих дама није моја идеја. Моја супруга је апсолутно посвећена породици с обзиром да брине о петоро деце и свом послу јер је педагог и социјални радник у Центру за социјални рад у Чачку и она је моја подршка и биће увек ту уз мене.

 

Разговор водила Милица Ивановић

Извор: ЈугМедиа.рс

 

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+3