Бошко Обрадовић колачар за Васкрс у Горњем Матејевцу

Бошко Обрадовић колачар за Васкрс у Горњем Матејевцу

Лидер Покрета „Двери“ Бошко Обрадовић био је колачар (домаћин) цркве „Свети апостоли Петар и Павле“ другог дана Васкрса у селу Горњи Матејевац код Ниша. У понедељак, на други дан Васкрса се традиционално одржавају литије у овом селу, поред Ниша.

 

 

Бошко Обрадовић је био домаћин ове године, како је и обећао. Прошле године је био овде у гостима и присуствовао је литијама. На питање свештеника ко ће бити колачар, нико од мештана није изразио жељу, па се јавио Бошко. У нашем селу не постоји правило да само мештани могу да буду колачари, то може бити ко год жели“, каже црквењак М. Николић из Горњег Матејевца.

 

 

Преузимање колачарства пре свега се чини због здравља укућана. Колачар обавезно доноси колач, жито и црно вино, а по жељи обезбеђује и послужење.

 

 

У овом селу на други дан Васкрса одржава се Света литургија у цркви „Светог Вазнесења Господњег“, након тога „Освећење масла“, кружи се око цркве, затим се у Васкршње литије иде до цркве „Свети апостоли Петар и Павле“, где се традиционално сече колач.

На овим литијама се у Горњем Матејевцу сваке године окупи и преко 1000 људи.

 

 

Извор: НишкеВести.инфо

 

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0