Boško Obradović kolačar za Vaskrs u Gornjem Matejevcu

Boško Obradović kolačar za Vaskrs u Gornjem Matejevcu

Lider Pokreta „Dveri“ Boško Obradović bio je kolačar (domaćin) crkve „Sveti apostoli Petar i Pavle“ drugog dana Vaskrsa u selu Gornji Matejevac kod Niša. U ponedeljak, na drugi dan Vaskrsa se tradicionalno održavaju litije u ovom selu, pored Niša.

 

 

Boško Obradović je bio domaćin ove godine, kako je i obećao. Prošle godine je bio ovde u gostima i prisustvovao je litijama. Na pitanje sveštenika ko će biti kolačar, niko od meštana nije izrazio želju, pa se javio Boško. U našem selu ne postoji pravilo da samo meštani mogu da budu kolačari, to može biti ko god želi“, kaže crkvenjak M. Nikolić iz Gornjeg Matejevca.

 

 

Preuzimanje kolačarstva pre svega se čini zbog zdravlja ukućana. Kolačar obavezno donosi kolač, žito i crno vino, a po želji obezbeđuje i posluženje.

 

 

U ovom selu na drugi dan Vaskrsa održava se Sveta liturgija u crkvi „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“, nakon toga „Osvećenje masla“, kruži se oko crkve, zatim se u Vaskršnje litije ide do crkve „Sveti apostoli Petar i Pavle“, gde se tradicionalno seče kolač.

Na ovim litijama se u Gornjem Matejevcu svake godine okupi i preko 1000 ljudi.

 

 

Izvor: NiškeVesti.info

 

Podeli naShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0