Бошко Обрадовић: Отишао је Раша

Бошко Обрадовић: Отишао је Раша

Упокојио се Радивој – Раша Попов, један је од најлепших ликова нашег детињства, човек коме смо веровали као Раши Проналазачу, песник и приповедач који је заиста пронашао пут до многих дечјих срца и умова.

Волели смо и волимо Рашу Попова, не заборављајући ни чињеницу да је он био изврстан социјални песник, који се свим силама ставио на страну жртава дивљачког неолибералног капитализма, и посветио им свој „Спев о транзицији“, у коме је, између осталог, писао:

 

ФОТО: Курир
Фото: Курир

„Неодговорна влада мрзи незапослене / Чиновнике прикрива корумпиране лене /…/ У Србији ко живи добро глас новца слуша / Сиромаштва се грози и оскудице гнуша /…/ Кришке хлеба све тање ко флиспапир танке / на све стране изникле су иностране банке. /…/ Док незапослени ко лишће тону у тресет /  Нови газда стекао фабричетина десет / Док незапосленици ноћивају у шахту / Уништавалац класа купио нову јахту“.

Ипак, он је имао наду, и поручивао је да се не смемо предати: „Нешто ће срубити те похотљиве копце / Бело једро затеже опуштене конопце“.

 

 

Зато сматрам да је Раша Попов подржао кандидата „Двери“ на изборима 2017. године. Препознао је наш програм – програм заштите обичног човека од неправедног и нељудског поретка у који хоће да нас угурају. Трудићемо се да не изневеримо његову наду.

Вјечна ти памјат, чика Рашо!

 

Бошко Обрадовић

 

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+2