Бошко Обрадовић: Зашто нема скупштинских заседања?

Бошко Обрадовић: Зашто нема скупштинских заседања?

Народна скупштина Републике Србије је укинута, јер власт жели да ућутка глас опозиције пред председничке изборе.

Српска напредна странка не може да се помири са чињеницом да је у новом сазиву републичког парламента добила озбиљну опозицију. Влада Србије већ три месеца избегава да последњег четвртка у месецу одговара на посланичка питања. Последњи пут када је председник Владе био у Народној скупштини у октобру побегао је да не одговара на питања четири највеће посланичке групе опозиције.

Посланичка група Двери поднела је прошле године 10 зуахтева за посебне скупштинске седнице на актуелне теме. На основу члана 209 Пословника о раду Народне скупштине, председник Народне ксупштине је дужан да најмање једанпут у току месеца одреди дан када ће поједини министри у Влади одговарати на посланичка питања у вези са актуелном темом.

За ових осам месеци рада новог сазива Народне скупштине то се није догодило нити једном, чиме се драстично крши Пословник о раду. Тражили смо да се на посебним скупштинским заседањима покрене расправа о следећим актуелним темама: мигрантска криза, евроинтеграције, безбедносна ситуација на КиМ, атентат на премијера, увођење ГМО, долазак Тениса, односи са НАТО, продаја пољопривредног земљишта странцима од 1. септембра 2017, повратак редовног служења војног рока, заштита ћирилице и проблем беле куге– демографског нестајања Србије…

 

 

Ниједна од ових важних тема није дошла на дневни ред, јер председник Народне скупштине Маја Гојковић свесно и намерно крши Пословник о раду и не позива министре који треба да одговарају на посланичка питања на актуелне теме.

У међувремену су се отвориле и бројне нове актуелне теме: мајка и син који су умрли од глади и зиме у селу Лозовик код Велике Плане, трговина дрогом у Владиним аутомобилима, министар здравља на сликама са криминалним вођама, покушај увођења Помоћне полиције и нове регистрације саобраћајних таблица… Посебно инсистирамо на хитној ванредној седници Народне скупштине на тему Косова и Метохије и позадине преговара у Бриселу о којима јавност мало зна, а Влада одлучује без консултовања Народне скупштине, што је недопустиво. Тема посебне седнице треба да буде и статус Срба у региону у бившим југословенским републикама, као и улога и значај српске дијаспоре.

Ако томе придодамо чињеницу да на чекању стоји велики број закона и споразума које је Влада предложила – јасно је да власт директно опструише саму себе и рад Народне скупштине како би спречила да се чује глас опозиције. Једно је сигурно: власт се уплашила директних сучељавања са опозицијом у Народној скупштини и настоји да укине рад Скупштине пре избора. Србија се не сме претворити у државу у којој ће један човек владати сам, без контролне функције Народне скупштине.

 

Информативна служба Српског покрета Двери

 

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0