Boško Obradović: Srbija i dalje jedina zemlja u regionu koja ne štiti građane od pljačke banaka

Boško Obradović: Srbija i dalje jedina zemlja u regionu koja ne štiti građane od pljačke banaka

Predsednik Dveri Boško Obradović danas je na sednici Narodne skupštine ponovo zatražio odgovore od predsednika Vlade zašto država Srbija ništa ne preduzima da zaštiti građane od neviđene pljačke poslovnih banaka, naročito onih građana koji robuju zelenaškim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima i onima koji su opljačkani nelegalnim naplatama obrade kredita.

Banke u Srbiji nisu kažnjene zbog nepoštene poslovne prakse i pljačke građana na izmišljenim troškovima za obradu kredita, održavanje računa, raznim naknadama i drugim skrivenim provizijama na kojima su samo u 2015. profitirale 61 milion evra! Ta praksa mora da se promeni i to po primeru pravosnažne presude Višeg suda u Somboru koji je presudio da banka mora da vrati klijentu naplaćenu proviziju i to sa kamatom.

Srbija je jedina zemlja u okruženju i Evropi koja nije rešila problem svojih prezaduženih građana koji robuju zbog zelenaških, lopovskih kredita indeksiranim u švajcarskim francima. Pravo je pitanje zašto su krediti u Srbiji indeksirani u stranim valutama, a ne u dinaru i kada će biti zaustavljena pljačka građana Srbije na valutnim klauzulama?

Neverovatno je da su građani Srbije jedini u regionu i čitavoj Evropi pravno nezaštićeni od bankarskog terora, jer ova Vlada nije donela Zakon o zaštiti prezaduženih porodica koji bi podrazumevao zaštitu porodičnog doma od oduzimanja od strane privatnih izvršitelja u slučaju proglašenja ličnog bankrota.

Očigledno je da, nakon uništvanja Beobanke i ostalih uspešnih domaćih banaka, Zavoda za obračun i plaćanja i Službe društvenog knjigovodstva, građani i privreda u Srbiji su dovedeni u zavisnost od stranih banaka. Umesto da Vlada ponovo uspostavi sistem domaćeg platnog prometa i bankarstva koje bi izlazilo u susret građanima i Vlada je donela Uredbu o prodaji preostalih domaćih banaka u državnom vlasništvu. Da li je normalno da u vremenu ogromne ekonomske krize strane banke u Srbiji u 2016. godini ostvare duplo veći profit nego u 2015, i da nisu dodatno oporezovane za ovaj ekstraprofit?

 

Boško Obradović,

Predsednik Srpskog pokreta Dveri,
Predsednik PG Dveri u NSRS

 

 

Podeli naShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0