Autorski tekstovi

Boško Obradović: Manifest Nove Opozicije

Boško Obradović: Manifest Nove Opozicije

Reagovanje povodom teksta Jova Bakića „Opozicija gospodara Vučićaˮ iz prošlog broja NIN-a .

Moram priznati da sam uvek cenio slobodoumno mišljenje Jova Bakića, iako često imamo suprotne poglede na svet i političke stavove. Međutim, uprkos ideološkim i političkim razlikama uvek smo vodili kvalitetne i tolerantne polemike koje mogu da donesu preko potrebni demokratski duh našem društvu. Ako imamo različita mišljenja ne znači da treba da se međusobno istrebljujemo već da sagledamo oko čega možemo imati saglasnost, dok razlike neće nigde pobeći.


Jedan od najvećih političko-psiholoških problema sa kojima se trenutno suočavamo u Srbiji je taj što su građani gotovo izgubili nadu da se bilo šta može promeniti (na bolje). Deo ovog izrazito negativnog političkog raspoloženja generiše se i iz očajanja zbog opstanka jedne totalitarne, štetočinske i korumpirane vlasti, a deo iz gubitka poverenja u opoziciju koja doživljava poraz za porazom.


Opozicija koja nije svesna „krize opozicije“ u Srbiji – neće ništa uraditi. Vlast je kupila, ucenila ili na razne druge načine usisala u svoje redove većinski deo domaće intelektualne, medijske, privredne i političke scene. Vlast trenutno ima sveukupnu međunarodnu podršku za opstanak na vlasti. Vlast radi 24 časa na propagandi i ispiranju mozga naroda. Nijedan detalj u kontrolisanju sistema vlasti nije prepušten slučaju, nemaru ili slobodi. Vlast je ozbiljna, opozicija to definitivno nije u potrebnoj meri. 


Problem je i što opoziciju čini mnogo onih koji su ranije već bili na vlasti i nisu ostali u lepom sećanju naroda, tako da sada izazivaju nepoverenje u kompletan opozicioni rad. Što to nije pošteno prema onima u opoziciji koji nisu bili na vlasti i iza sebe nemaju nikakve afere – ko te pita?! Tu je Bakić potpuno u pravu: treba nam nova i nekompromitovana opozicija. Ali, koliko sam razumeo, on bi iz te priče isključio političke stranke opozicije, a ja bih predložio jedan drugačiji pristup.  


Naime, nisam za to da iznova zapadni centri moći okupljaju opoziciju u Srbiji i konačno uozbilje njene aktivnosti kada iz nekog razloga odnosno zbog interesa Zapada bude trebalo smenjivati aktuelnu vlast - da bi došao neko još lojalniji Zapadu. U tome ne bih da učestvujem. Zalažem se za to da se sami uozbiljimo, koncentrišemo, saberemo i organizujemo na novim principima:


1.       Vlast je jaka i ozbiljno organizovana mašinerija – može joj se suprotstaviti samo jaka i ozbiljno organizovana opozicija;

2.       Svi dosadašnji modeli opozicionog rada su potrošeni - mora novim i kreativnim putem;

3.       Niko u opoziciji samostalno ne može da se suprotstavi vlasti – moramo ići ka ukrupnjavanju i formiranju jednog ili više opozicionih saveza koji će sarađivati;

4.       Svaki problem pojedinaca i grupa u Srbiji koji stradaju pod ovom vlašću je problem cele opozicije i mora se ići na teren a ne samo sedeti u Beogradu;

5.       Ne sme se dozvoliti nepotreban jaz ili sukob između političkih stranaka i građanskih inicijativa, jer smo svi na istom poslu promene sistema vlasti;

6.       Treba odvojiti pravu od lažne opozicije (Šešelj, Čanak, Čeda Jovanović...) koja radi za vlast i u prvi plan gurnuti nove, nekompromitovane ljude;

7.       Mora postojati jedinstven i jasan stav da je KiM sastavni deo Srbije i da nema potpisivanja pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo.


Ovo je presudno zato što onaj koji nema ovakav stav dokazuje da sedi na klupi za rezervne igrače Zapada. Nakon toga možemo razgovarati o moratorijumu na druge ideološke teme i posvećivanju borbi za smenu ove vlasti, formiranje prelazne Vlade, oslobađanje medija i slobodne izbore na kojima će svako nastupiti sa svojim programom. Eto onda sjajne prilike da sve naše razlike dođu do izražaja.


 

Izvor: NIN

(foto: Nedeljnik - Igor Pavličić)


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.