Autorski tekstovi

Boško Obradović: Mi nismo protiv bilo koga, mi smo Savez ZA Srbiju

Boško Obradović: Mi nismo protiv bilo koga, mi smo Savez ZA Srbiju

Savez za Srbiju je više od dnevne politike i opozicione saradnje, to je pitanje nove političke kulture dijaloga i dogovora u opštem interesu.

Govor predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića na Osnivačkoj skupštini Saveza za Srbiju.

Poštovani prijatelji, dragi i uvaženi gosti,

Savez za Srbiju je najveći opozicioni blok napravljen u poslednjih 15 godina u Srbiji. U tom smislu, Savez je jedan veliki događaj na srpskoj političkoj sceni i predstavlja alternativu ovoj vlasti i novu nadu za mnoge opoziciono orijentisane birače koji već dugo žele političke promene. Od danas građani mogu da biraju između ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije.

 Savez sa Srbiju pred sobom ima tri velika cilja:

  1. Programsku platformu u 30 tačaka koja svedoči da smo - uprkos našim ideološkim i političkim razlikama - postigli opštu saglasnost oko niza veoma značajnih društvenih tema;
  2. Vladu stručnjaka oročenu na godinu dana koja treba da uvede red u ovoj državi, donese sistemske zakone, oslobodi medije i omogući prve slobodne izbore posle Vučićevog pada sa vlasti, a u kojoj neće biti niko od nas prvaka Saveza za Srbiju;
  3. Novu političku kulturu u kojoj normalno razgovaramo iako se razlikujemo i tražimo zajednički dogovor u vezi sa pitanjima od opštenarodnog interesa.


Ovo poslednje može biti i najvažnije za budućnost Srbije: da smanjimo podele u našem društvu, da spojimo tradicionalno i savremeno, da levica i desnica ne idu u ekstrem već budu veoma korisne za društvo i državu, i da više ne suprotstavljamo građansko i nacionalno već da ih složimo u pravcu osnovnog uređenja države. Savez za Srbiju je više od dnevne politike i opozicione saradnje, to je pitanje nove političke kulture dijaloga i dogovora u interesu opšteg dobra.


Zato je Srpski pokret Dveri postao jedan od osnivača Saveza za Srbiju. Duboko verujem da ako nastavimo ovim putem – pobeđujemo, prvo sebe i ono što do sada nije valjalo u nama samima, a onda i ovu katastrofalnu vlast, i donosimo normalnost, pristojnost i boljitak za Srbiju. I to je ta ključna rečca – ZA. Mi nismo protiv bilo koga – mi smo Savez ZA Srbiju!

Hvala Vam!

 

Boško Obradović,

Sava centar, Beograd, 2. septembar 2018.


Podeli vest:

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.