Autorski tekstovi

Boško Obradović: Moj program za predsednika Srbije

Boško Obradović: Moj program za predsednika Srbije

Iniciraću zakonska rešenja od najvišeg interesa građana: rešavanje problema prezaduženih porodica, posebno onih koje imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, oštriju zabranu uvoza i prometa GMO, donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1990…

1. Ostanimo ovde

U protekloj deceniji iz Srbije je otišlo 175.000 ljudi, uglavnom mladih, koji su u proseku visokoobrazovani i imaju 29 godina. Srbija mora da pruži šansu mladima i stručnjacima da se ostvare u svojoj zemlji. Državni vrh ne sme da izvrgava ruglu obrazovni sistem fabrikovanjem kupljenih akademskih titula, već da pokaže da država ceni trud mladih da pošteno završe studije. Predsednik mora da inicira kreiranje sistema u kojem mladi mogu da nađu posao koji žele i od kojeg mogu pristojno da žive.  

2. Smena generacija

Imao sam 14 godina kada je u Srbiju uvedeno višestranačje posle pola veka komunizma. Već 26 godina od tada gledam iste političke ličnosti kako se vrte ukrug na političkoj sceni Srbije, da bismo se posle toliko vremena opet približili jednopartijskom sistemu. Građani će na predsedničkim izborima birati između kandidata političke prošlosti i budućnosti. Vreme je da dođe do smene političkih generacija u Srbiji.  

bosko-obradovic-program-za-predsednika-srbije-2016-skp  

3. Ograničenje lične vlasti

Jedan od najvažnijih zadataka budućeg predsednika Srbije biće ograničavanje ličnog režima Aleksandra Vučića. Potrebna nam je demokratska ravnoteža na vrhu državne vlasti i predsednik koji će sve loše zakone vratiti u skupštinsku proceduru. Cilj Vučićeve lične vlasti je kompromitovanje, obesmišljavanje i negiranje značaja i uloge Narodne skupštine i predsednika države, kako bi sva vlast i moć počivala u Vladi, odnosno u njegovim rukama. Budući predsednik ne sme biti politička ikebana i Vučićeva marioneta, već jak predsednik svih građana.  

4. Dekorativna opozicija i rađanje moderne srpske desnice

Vučićevi kandidati, pored kandidata SNS-a, biće i Dačić, Šešelj, Ljajić i više lažnih kandidata desnice koji služe za drobljenje glasova. Prozapadna opozicija, koja ima istu politiku kao i Vučić, imaće svog kandidata. Potreban nam je treći put i nova, moderna srpska desnica koja deluje u kontekstu sve izraženijih alternativnih evropskih politika u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj ili Rusiji. Želim da budem predsednički kandidat patriotske opozicije i suverene, evroskeptične Srbije.  

bosko-obradovic-dveri-bez-licne-vlasti  

5. Glas naroda

Preko Predsedništva narod će moći da utiče na političke događaje u Srbiji. To predsednik duguje onima koji su ga direktno izabrali. Iniciraću zakonska rešenja od najvišeg interesa građana: rešavanje problema prezaduženih porodica, posebno onih koje imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, oštriju zabranu uvoza i prometa GMO, donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1990., itd. Predsednik mora da bude garant da će sve važne državne teme, od Briselskog sporazuma i EU do NATO-a i monarhije, biti stavljene na narodno izjašnjavanje na referendumu.  

6. Pokretanje zabranjenih tema

Želim da u ime naroda progovorim o svim onim temama koje su danas zabranjene ili marginalizovane: zatvaranje granica za prolaz migranata, povratak redovnog služenja vojnog roka i jačanje Vojske Srbije, vraćanje rešavanja problema Kosova i Metohije u Savet bezbednosti UN, pokretanje domaće proizvodnje iz strogo kontrolisane primarne emisije državnog novca, ukidanje državnih subvencija stranim investitorima i preusmeravanje tih sredstava ka domaćim preduzetnicima i u zadrugarstvo, osnivanje Razvojne banke Srbije i povratak državnog Zavoda za obračun i plaćanje, dodatno oporezovanje stranih banaka, instrumenti za obezbeđivanje slobode medija, korenita reforma izbornog zakonodavstva, zaštita progonjene ćirilice...  

bosko-obradovic-zena-ce-spasiti-srbiju  

7. Žena će spasti Srbiju

Danas u Srbiji žene rade manje društveno vrednovane poslove, slabije su plaćene od muškaraca za obavljanje istog posla, teže se zapošljavaju, sporije napreduju u karijeri i lakše se otpuštaju. Sve to mora da se promeni. Moja predsednička kampanja u najvećem delu biće posvećena porodičnoj politici i stvaranju ambijenta u kojem žene mogu karijerno da se ostvare bez diskriminacije, kao i da posao uspešno usklađuju sa porodičnim životom. Otvoriću niz važnih ženskih tema: materinstvo kao zanimanje, zabrana otkaza trudnicama i porodiljama, preventivna zaštita zdravlja žena, prava žena na selu...  

8. Zdrava i pozitivna Srbija

Nova uloga predsednika države bila bi da bude pokrovitelj širenja zdravih stilova života i pozitivnih primera u našem društvu. Masovno bavljenje sportom, kolektivne radne akcije i mobe, humanitarni rad i volonterstvo treba da postanu nova snaga Srbije. Predsedničkim autoritetom ću posebno podržati i medijski istaći svako dobro delo običnih ljudi u svakodnevnom životu. Kandidujem ovu politiku pred građanima Srbije. Spreman sam da razgovaram i o zajedničkom kandidatu opozicije jer je opoziciona pobeda nad kandidatom SNS lek za posrnulu srpsku demokratiju. Programske teze za te razgovore sada su javne i nemam problem da se odreknem predsedničke kandidature u korist nekoga ko će ih bolje zastupati od mene. Kao što sam u potpunosti spreman i da ih lično predstavljam i ponudim biračima na predsedničkim izborima.  

Izvor: Nedeljnik (Rubrika: Brifing, strane 10 i 11, 22.09.2016.)

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.