Autorski tekstovi

Boško Obradović: Poruka za 20 godina Dveri

Boško Obradović: Poruka za 20 godina Dveri

Dveri su jedna svetosavska organizacija i nadam se da je to ono što je obeležilo 20 godina postojanja i rada Dveri.

Ovo je pre svega važna jubilarna godina za srpski narod i srpsku Crkvu, jer ulazimo u obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, što je zaista dokaz jedne starine, drevnosti i ozbiljnog identitetskog trajanja našega naroda. Za nas iz Dveri je ovo takođe jedne važna godina zbog našeg naizgled malog, a za nas ogromnog jubileja, to su dve decenije, 20 godina postojanja i rada Dveri koje su se navršile upravo danas na Savindan, kada se pre 20 godina pojavio prvi broj časopisa Dveri srpske na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


Danas slave svi Srbi sveta, kao što kaže naša svetosavska himna „svi Srbi i sa mora i sa Dunava“, dakle svi Srbi u Srbiji, ali ne zaboravimo ni Srbe u čitavom regionu, Srbe u čitavoj srpskoj dijaspori i svim Srbima sveta srećan današnji praznik i srećna današnja krsna slava. Ovo je  istovremeno i krsna slava Dveri  i mi je zaista proslavljamo u ovom znaku našeg jubileja koji ćemo u narednom periodu proslavljati na razne načine, zajedno sa jednom svečanom završnom akademijom koju planiramo u Beogradu, jer je mnogo toga iza nas za dve decenije postojanja i rada.


Ono što samo želim još možda da naglasim jeste da u ovom trenutku Dveri predstavljaju svežu snagu na srpskoj političkoj sceni, da smo 20 godina ostali verni svom izvornom programu na kom smo i nastali, a to je pre svega jedna svetosavska Srbija, Srbija okrenuta duhovnim, moralnim, nacionalnim, tradicionalnim vredostima, Srbija koja će staviti porodicu na prvo mesto, Srbija koja će brinuti o svojoj domaćoj ekonomiji, svojoj poljoprivredi i svom selu i Srbija koja će pre svega, da to i danas ne zaboravimo, sećajući se naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji, neodstupno braniti Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.


Sve su to važne poruke koje želim da pošaljem danas ovde sa obeležavanja krsne slave Dveri u Čačku i istovremeno da pozdravim sve svečare koji će večeras svečano obeležiti našu centralnu slavu Dveri u GrO u Leskovcu, gde ću nažalost biti sprečen da budem sa njima, ali će biti mnogi drugi članovi Predsedništva Dveri, svima veliki pozdrav, svim članovima i simpatizerima Dveri koji danas slave, svim gradskim organizacijama i opštinskim organizacijama Dveri širom Srbije i čitavom srpskom narodu.


Pa čestitajući i Novaku Đokoviću ovu veličanstvenu pobedu u finalu Australijan Opena, ovo je možda bio jedan od najboljih njegovih mečeva u njegovoj zaista prebogatoj karijeri, ali nije slučajno ni što se to desilo upravo na Savindan, sigurna je i pomoć Svetoga Save u svemu tome i generalno Srbi bez Svetoga Save su narod bez identiteta, orijentacije i kompasa, a to sebi ne bismo smeli da dozvolimo i u dvadeset prvom veku.


I u dvadeset prvom veku mi treba da budemo svetosavski narod, imamo na koga da se ugledamo i ono što uvek kažem, ponoviću i ovoga puta. Smatram da je Sveti Sava jedan od najvećih Evropljana svih vremena i da je teško naći u nekom drugom narodu jednu takvu ličnost koja je toliko uticala na stvaranje identiteta i istorijski put jednog naroda, kao što je to Sveti Sava za srpski narod.


Dakle, mi smo jedan svetosavski narod, Dveri su jedna svetosavska organizacija i nadam se da je to ono što je obeležilo 20 godina postojanja i rada Dveri. Da nikada nismo napustili i izneverili tu svetosavsku potku i nadam se da nikada i nećemo, jer bez toga zaista ni Dveri nemaju nikakav drugi smisao postojanja. 

Boško Obradović


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.