Autorski tekstovi

Boško Obradović: Protesti treba da pređu u novu fazu

Boško Obradović: Protesti treba da pređu u novu fazu

Dalje treba da nastupamo kao i do sada – jedinstveno, bez obzira na naše političke razlike. Vučićev režim nema odgovor na naš jedinstven nastup. Ima vremena za razlike kad dođe sloboda i vrati se normala.

Prva faza svenarodnih opozicionih protesta koji su počeli zbog pokušaja ubistva Borka Stefanovića u Kruševcu završena je - obeležavanjem godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Pozivom organizatora protesta da opozicija predloži politički plan za dalje i to kako bi trebalo da izgleda Srbija posle Vučićevog pada – započela je nova, druga faza ove zajedničke borbe svih nas koji smo protiv aktuelne vlasti. Zato svi sa pravom postavljaju pitanje: šta dalje?


Moje mišljenje je da je sada pravi trenutak za dogovor. Nama je sada potreban pravi unutrašnji dijalog u Srbiji, u kome bismo - uz poštovanje naših različitosti i novu političku kulturu koja podrazumeva normalnu komunikaciju i kad se ne slažemo o svemu – došli do nove političke platforme iza koje bismo svi stali. Kad kažem svi – mislim na sve političke opcije prave opozicije, sindikate, udruženja građana, javne ličnosti, studente, građane... Sve nas koji već osam nedelja šetamo zajedno, sada već u 20 gradova Srbije. Plus sve koji se već dugo samostalno bore protiv ove vlasti: penzionere, malinare, prosvetare, opljačkane bankarske klijente, postradale od kriminala javnih izvršitelja, ratne veterane, borce protiv izgradnje mini-hidroelektrana koje uništavaju naše reke i ekosistem, Vojni i Policijski sindikat... Svi treba da budemo u jednom opozicionom frontu, a svako neka ga zove kako mu odgovara: građanski, narodni, socijalni ili patriotski front.     


Uspeh dosadašnjih protesta ne proističe iz toga što ih organizuju studenti, niti što ih podržava Savez za Srbiju i druge političke opcije iz opozicije, niti što na njih pozivaju ili na njima govore brojne javne ličnosti. Tajna uspeha je u jedinstvu i što smo svi zajedničkim snagama zalegli da ovi protesti uspeju – bez obzira na naše ideološke i političke razlike. Svi smo došli do istog zaključka: ova vlast nije normalna i sveukupno stanje u državi je nenormalno. Jedino rešenje je da prvo skinemo ovu vlast, a onda vratimo stvari u normalu.

 


Mislim da ćemo se lako složiti oko sledećeg:

1.       Nema odstupanja i proteste treba nastaviti do pada Vučićeve vlasti, što je uslov svih uslova za povratak normalnosti u Srbiju.

2.       Nema izbora dok nema uslova za fer i poštene izbore.

3.       Nije dovoljno samo da smo protiv Vučića, već moramo sada, unapred, da znamo kako će izgledati Srbija posle Vučića, kako nam se ovakve stvari ne bi ponavljale, kako ne bismo morali ponovo da šetamo za nekoliko meseci ili godina.

4.       Mediji i izbori treba da budu slobodni, vlast odgovorna i smenjiva, a državna institucije i zakoni iznad pojedinaca koji moraju da odgovaraju čim prekrše zakon.


To je onda to: potreban nam je konsenzus oko ovih elementarnih postavki. A za dalje je potreban dijalog i dogovor. Savez za Srbiju je u svojoj programskoj platformi u 30 tačaka stavio kompletnu viziju kako treba da izgleda jedna normalna zemlja: lustracija, Zakon o poreklu imovine svih nosilaca javnih funkcija od 1990, rešavanje nagomilanih problema sa javnim izvršiteljima, bankarskim dužnicima, domaćom privredom i poljoprivredom, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, porodična politika, vraćanje otetih penzija...


Lično smatram da je za budući dogovor ključna ideja Saveza za Srbiju o prelaznoj Vladi stručnjaka na čelu sa nestranačkim premijerom u kojoj neće sedeti niko od lidera opozicije, a koja će biti oročena na godinu dana. Zadatak prelazne Vlade bi bio da resetuje sistem, vrati Srbiju u normalu i uvede red, zatim da donese sistemske zakone oko kojih se dogovorimo, oslobodi medije i omogući prve fer i poštene izbore posle Vučićevog pada sa vlasti.


Ovo je poštena ponuda i znak dobre namere da se kao političari ne zalažemo isključivo za lični dolazak na vlast, ne čak i samo za promenu vlasti već za promenu sistema. Iako nikada nisam bio član nijedne stranke pre Dveri, niti sam bio na vlasti – pristajem! Da bi do toga došlo svi treba da stavimo svoj potpis na taj dogovor o budućoj Srbiji posle smene aktuelne vlasti, da svi zajednički kažemo NE lažnim izborima, da još masovnije izađemo na ulice u sve većem broju gradova u Srbiji i ne odustajemo dok se ne izborimo za političke promene.


Druga faza je počela, svi smo na potezu. Savez za Srbiju je već prihvatio odgovornost i pozitivno odgovorio na poziv organizatora protesta da opozicija iznese svoj plan, nudeći programsku platformu u 30 tačaka i ističući da je spreman da pozove sve druge aktere na razgovor i dogovor. To je pravi i jedini put kojim treba dalje da idemo, i to što pre. Ako ne verujete u to – zapitajte se zašto vladajaći režim po prvi put za ovih sedam godina pravi toliko grešaka, ne zna šta da radi, deluje defanzivno i plaši se našeg sledećeg poteza zato što nije pod njihovom kontrolom?

 


Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Komentari (4)

 1. Nebojsa

  Podrzavam pokret Dveri i g. Boska Obradovica, ali imam nekoliko komentara. Sadasnja vlast olicena u predsedniku Srbije se identifikovala sa drzavom Srbijom, tako da mislim da mirnim putem nece se povuci. Izbori nisu verovatni, veoma smo daleko od demokratskih izbora, ovde izbori sluze za kupovinu vremena za vlast koja nema nikakvu politiku, ideologiju osim politicke trgovina interesima Srbije, a njhov cilj je podela vlasti i privilegija koje vlast donosi. Mislim da ce se protesti gradjana u gradovima Srbije pretvoriti u socijalne proteste gladnih, siromasnih, opljackanih, obespravljenih, ponizenih, uvredjenih...itd. Porast verbalnog, a zatim i fizickog nasilja u Srbiji odgovara samo njenim neprijateljima. Srbija je na zalost ekonomska kolonija, koja je ekonomski zavisna od Zapada, pa tako i politicki. Poseta predsednika Rusije je ocajnicki pokusaj da se izbegne resenja problema KiM od strane predsednika SAD. u Srbiji se problemi ne resavaju, samo se nagomilavaju, svi mi propadamo.SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA!

 2. milunher

  Vlada NACONALNOG SPASA u koju bi usli svi ljudi od znanja i morala sa zadatkpom da pripreme prve visestranacke SLOBODNE izbore za USTAVOTVORNU SKUPSTINU. OVO JE OSNOV SVIH OSNOVA

 3. Недељко Никитовић

  Треба ригорозно казнити свакога ко се огрешио о Закон, ко је на било који начин довео државу у овако лоше стање од 90- их. Лустрацију овде видим само за оне политичаре или носиоце јавних функција, који се нису огрешили о Закон, који су на неки начин били не способни, а нашли се на тако одговорној ф-ји. Радити на успостављању правог система вредности, у свим областима, да се зна нпр. да треба учити да се добије нека диплома, да треба бити частан судија, тужилац, новинар, председник општине... Да сви знају да имамо једну државу коју треба чувати и за генерације које долазе...

 4. markus

  napred bosko

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.