Autorski tekstovi

Boško Obradović: Vreme je pokazalo da je naša ideja povratka redovnog služenja vojnog roka bila ispravna

Boško Obradović: Vreme je pokazalo da je naša ideja povratka redovnog služenja vojnog roka bila ispravna

Ovih dana se mogućnost povratka redovnog služenja vojnog roka pominje u mnogim evropskim državama suočenim sa terorističkim i drugim bezbednosnim pretnjama. To se, naravno, odnosi na one države koje su ukinule redovno služenje vojnog roka, jer u Evropi i dalje ima veliki broj država u kojima je vojni rok obavezan, poput Grčke, Finske, Danske, Estonije, Austrije ili Švajcarske.

Srpski pokret Dveri je još u novembru prošle godine otvorio ovu temu u domaćoj javnosti, ali su ostale političke stranke izbegle da se izjasne po ovom pitanju. Podsećamo javnost da je i vladajuća Srpska napredna stranka u svoje vreme zagovarala nešto slično. Naime, u zaboravljenoj „Beloj knjiziˮ, njihovom programu iz 2011. godine, u odeljku 4 stoji upozorenje da se nalazimo u opasnom okruženju i daje sledeći predlog: „Srpska napredna stranka smatra da bi država Srbija, kako bi sebe učinila koliko-toliko respektivnijom oružanom silom, morala da, pored sadašnje profesionalne vojske, omogući ostatku vojno sposobnog stanovništva intenzivnu pešadijsku obuku i na taj način pripremi državu i stanovništvo da u iznuđenoj situaciji adekvatno reagujuˮ.  

srpska-vojska-sluzenje-vojnog-roka  

Kao i od drugih predizbornih obećanja, za četiri godine vlasti SNS ni od ovoga nije bilo ništa, ali je zato vlast SNS sklopila sporazume sa NATO-paktom iako toga nije bilo ni u jednoj predizbornoj programskoj tački.  Podsetimo se još jednom zašto smatramo da je neophodno hitno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji. Srpska Vojska nije više ono što je bila. Smanjena je borbena gotovost i odbrambena moć države. Imamo zastarelo vojno naoružanje i mali broj vojnika. Naše kasarne su prazne. Granični pojasevi države su nenaseljeni i napušteni. Čitavi gradovi ostali su bez vojske. Gotovo je nemoguće više videti vojnika na ulici. Brojne montirane afere urušile su ugled vojnog poziva. Veliki broj izmišljenih optužbi degradirao je vojničku čast srpskog vojnika.

Mladi muškarci više ne služe redovan vojni rok i ostaju bez ikakve vojne obuke. U najvažnijoj fazi punoletstva i sazrevanja mladići preskaču jednu od najvažnijih škola života – vojničku. Penzionisan je najveći broj najboljih oficira sa ratnim iskustvom. Ovome treba dodati da je geopolitičko vreme iznova turbulentno u čitavoj Evropi i svetu, a samim tim posebno i na Balkanu. Mogućnost izbijanja lokalnih, regionalnih i širih ratnih sukoba preti na svakom koraku.  

trubni-znak-srpske-vojske-za-sluzenje-vojnog-roka-2  

Zato u ime Srpskog pokreta Dveri ponovo predlažem povratak redovnog služenja vojnog roka za sve punoletne i telesno sposobne muškarce, koji ne bi bio duži od šest meseci, od kojih bi najmanje tri meseca bila vojna obuka, a drugih tri meseca mogu se iskoristiti za vojna vežbanja i društveno-korisni rad na ispomoći lokalnim samoupravama i državnim infrastrukturnim i drugim projektima. Ovo posebno treba imati u vidu zbog sve većeg broja vanrednih situacija i elementarnih nepogoda, kao i preteće migrantske krize neviđenog obima. Sve ankete pokazuju da povratak redovnog služenja vojnog roka podržava apsolutna većina građana Srbije.

Ovu ideju podržava i vrh Vojske Srbije. Posebno je zanimljivo što ovu ideju masovno podržavaju i mladi ljudi, koji se dobrovoljno prijavljuju da služe vojni rok. Broj dobrovoljaca za služenje vojnog roka je već premašio raspoložive trenutne kvote Vojske Srbije. Sve su ovo razlozi zašto nam je hitno potreban povratak redovnog služenja vojnog roka.  

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.