Autorski tekstovi

Branka Mićević: Ostavite nam seoske škole

Branka Mićević: Ostavite nam seoske škole

Prelistavajući dnevnu štampu, u gomili naslova posvećenih veličanju ,,pobede velikog vođe’’na lokalnim izborima, a čije ,,dobročinjenje’’ svakodnevno osećamo na svojoj koži, pažnju mi privuče neobičan naslov. ,,Prazne učionice postaju vrtići“, izjavio ministar prosvete Šarčević.

Na prvi pogled, naivnim i nemislećim, ovaj naslov može izgledati još i pozitivan, pa će pomisliti: ,,O, pametnog li čoveka, lepo je to organizovao!“Da li je moguće da nas smatra toliko glupim.....Tamo gde nema školske dece, gospodine ministre, nema ni predškolske! Tamo gde ste planirali da zatvorite školu, zatvorili ste i vrtić-ugasili  ste selo! Od Vas zavisi hoće li u tom selu ostati još neki hrabri ljudi sa svojom decom.


Lepo je sedeti u nekoj toploj beogradskoj kancelariji,  i smišljati načine kako da se uradi tkz. reorganizacija mreža škola. Zar tako, gospodine ministre, što ćete ugasiti seoske škole?  O, da, umalo  zaboravih, pa taj projekat vam je naravno napravila Svetska banka! Vi ste samo aminovali.


Nije gospodine ministre trošak za državu to što u nekim selima živi još po neka seoska škola. Trošak je što su na naše tržište stigle izdavačke kuće iz Nemačke, Austrije i Hrvatske koje štampaju udžbenike na srpskom jeziku, naplaćuju i iznose novac  van.


Vi i Vaši saradnici ste to dozvolili. Trošak je što ste uveli obavezno posredovanje agencija za izvođenje izleta i ekskurzija, pa roditelji đaka plaćaju duple i troduple cene istih, jer agencije hoće veći deo kolača-a onda se napada poslednja karika, učitelji i nastavnici. Trošak je i to, gospodine ministre, što ste srčano odvojili novac za školovanje i pedagoške asistente migrantima, dok ih naša  deca sa poteškoćama nemaju... I još mnogo toga.


Dakle, ostavite nam seoske škole, ne gasite nam sela, ne ubijajte nam nadu. Jer, ako ostanete još malo na vlasti, svi vi, naprednjački vojnici, postaće nam i gradske učionice prazne. Srpski jezik će se možda jedino čuti po evropskim metropolama, tamo gde su pobegli iz očaja, jer im je ovde loše. Imate odgovornost prema našoj deci, gospodine ministre!


 Branka Mićević, Dveri Kraljevo


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Branka Mićević