Novosti

B. Obradović: Dačiću, Srbija ne sme da učestvuje u manipulaciji ljudskim pravima u UN

B. Obradović: Dačiću, Srbija ne sme da učestvuje u manipulaciji ljudskim pravima u UN

Gospodine Ministre, Savet za ljudska prava UN čini mali broj država, a Rezolucija 32/2 jedva je dobila potreban broj glasova, te stoga predstavnici 23 države koji imaju svoje predstavnike u Savetu za ljudska prava i koje su glasale za ovu rezoluciju ne mogu da interpretiraju ljudska prava u ime čitavog sveta. Apelujemo na Vas da date instrukcije ambasadoru Srbije pri GS UN da u ponedeljak glasa za odlaganje imenovanja Eksperta UN za seksualnu orjentaciju i rodni identitet, jer između ostalog, njegova ovlašćenja nisu usklađena sa Ustavom i zakonima Srbije.

Ministru inostranih poslova Republike Srbije, gdin Ivici Dačiću Poštovani gdin ministre, u ime Srpskog pokreta Dveri želim da Vam skrenem pažnju na predstojeće glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o imenovanju Nezavisnog eksperta za seksualnu orijentaciju i rodni identitet UN (SOGI – sexual orientation and gender identity). Podsećamo da je Savet za ljudska prava UN Rezolucijom 32/2 od 30.06.2016. godine izglasao imenovanje Nezavisnog eksperta za SOGI, a da će predstojeće glasanje u Generalnoj skupštini UN gotovo izvesno biti glasanje za amandman Grupe afričkih zemalja koja predlaže da se imenovanje Nezavisnog eksperta odloži dok države članice ne ustanove pravni osnov za takvo imenovanje. Apelujemo na Vaš zdrav razum i poštovanje Ustava Republike Srbije i međunarodnog prava da uputite instrukcije Nj.E. ambasadoru u UN gdin M. Milanoviću za odlaganje imenovanja pomenutog eksperta, koji je postavljen na osnovu rezolucije 32/2 Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.    

Razlozi za naš apel su sledeći:

 1. Predstojeće glasanje se ne odnosi na potvrđivanje ili negiranje prava Saveta za ljudska prava UN da postavlja nezavisne eksperte iz različitih oblasti. Jasno je da Savet za ljudska pravo ima pravo na to, u okvirima međunarodnog prava i sporazuma. Kako je jasno precizirano u Rezoluciju Generalne skupštine UN 65/281, Savet za ljudska prava je podređen Generalnoj skupštini UN, te stoga, Generalna skupština UN ne samo da ima pravo, već ima i obavezu da nadzire rad Saveta za ljudska prava UN, a naročito u situacijama kada su odluke Saveta kontroverzne, nejasno definisane ili kada izazivaju podeljena mišljenja i stavove. Podsećamo da Savet za ljudska prava UN čini mali broj država, kao i da je pomenuta Rezolucija 32/2 jedva dobila potreban broj glasova, te da stoga predstavnici 23 države koji imaju svoje predstavnike u Savetu za ljudska prava i koje su glasale za ovu rezoluciju ne mogu da interpretiraju ljudska prava u ime čitavog sveta. Stoga, predstojeće glasanje treba da obezbedi državama članicama vreme da ustanove: a) da li postoji pravna osnova u međunarodnom pravu za imenovanje nezavisnog eksperta za SOGI; b) ako postoji, koliki će biti domet njegovog/njenog autoriteta; v) kako se definiše „diskriminacija“ u odnosu na SOGI; g) kako primeniti mandat nezavisnog eksperta bez narušavanja nacionalnog suvereniteta i religioznih i kulturnih vrednosti naroda mnogih država.
 
 1. Kako smo već napomenuli mnoge male države uopšte nemaju svog predstavnika u Savetu za ljudska prava UN, uglavnom zbog budžetskih ograničenja. Obzirom da se u ovom slučaju radi o vrlo delikatnom pitanju, na koji se veoma različito gleda u različitim kulturama i državama sveta, odlaganje imenovanja takvog Nezavisnog eksperta je od ogromnog značaja kako bi države članice imale dovoljno vremena da jasno ustanove usklađenost sopstvenih Ustava i zakona, ali i kulturoškog određivanja prema mandatu Nezavisnog eksperta za SOGI, kao i potencijalne efekte pune saradnje sa pomenutim ekspertom.
 
 1. Pored navedenog, prihvatanje imenovanja nezavisnog eksperta za SOGI će potkopati čitav sistem ljudskih prava. Rezolucija 32/2 Saveta za ljudska prava UN ima za cilj da promoviše kontroverzna seksualna ponašanja u međunarodno priznata prava, čak i za decu, bez ikakvog uporišta u međunarodnom pravu i međunarodnim sporazumima. Seksualna prava nisu definisana niti u jednom međunarodnom pravno obavezujućem ili neobavezujućem sporazumu. Takođe, Ustav Republike Srbije ne prepoznaje specijalna seksualna prava.
 
 1. Sama sadržina mandata Nezavisnog eksperta za SOGI je u suprotnosti za Poveljom UN, prema kojoj je zabranjeno mešanje u unutrašnja pitanja država članica. (član 2.7 Povelje UN)
 
 1. Rezolucija 32/2 nema nikakve veze za diskriminacijom ili prevencijom nasilja, već za cilj ima dalje propagiranje veoma kontroverznih LGBT „prava“. Predloženi ekspert, gdin Muntarbhorn je dobro poznat zagovornik specijalnih prava za LGBT zajednicu i jedan od autora tzv. Jogiakarta principa. Sam gdin Muntarbhorn je već postavio principe svog budućeg delovanja, iz kojih se jasno vidi prava istina iza njegovog imenovanja:
  • ukidanje zakona koji sankcionišu homoseksualno ponašanje;
  • zabrana psihološke/psihijatrijske pomoći osobama koje doživljavaju neželjenu istopolnu privlačnost;
  • podrška i promocija transrodnog ponašanja kao prava koje se mora poštovati i podržavati u državama članicama UN;
  • indoktrinacija dece od malih nogu da prihvate tzv. seksualne orijentacije i „rodnu“ ideologiju kao normalne.
 
 1. U zaključku, Savet za ljudska prava nema pravnu osnovu za sprovođenje aktivnosti sadržanih u Rezoluciji 32/2, prema međunarodnom pravu. Dalje, Ustav Republike Srbije ne prepoznaje seksualna prava kao pravni entitet.
Iz napred navedenih razloga, pridružujemo se apelu Kokusa za prava porodice UN i ponavljamo svoj apel da na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija date instrukcije Nj.E. gdin ambasadoru M. Milanoviću da glasa za amandman Grupe afričkih zemalja kojim bi se odložilo imenovanje Nezavisnog eksperta za SOGI, kako bi Republika Srbija imala dovoljno vremena da prouči moguće posledice tog imenovanja, usklađenost sa Ustavom i odgovarajućim zakonima Republike Srbije kao i pravnu osnovu za njegovo imenovanje u međunarodnom pravu.   Boško Obradović Srpski pokret Dveri, predsednik
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.