Autorski tekstovi

Danijela Perišić: Savremenim kraljicama i kraljevima

Danijela Perišić: Savremenim kraljicama i kraljevima

Jedna od 7 Svetih tajni je brak, što jasno govori o njegovom značaju za čovečanstvo. Neretko možemo čuti: „Mi živimo u divljem braku i baš nam je super!“, „Mi se volimo i zato nam ne pada na pamet da živimo zajedno i sve pokvarimo!“ ili „Mi živimo u modernom braku, svako ima svoj život, a delimo troškove oko dece i kuće“. Kada nešto od navedenog čujete, jednostavno je nemoguće da se ne zapitate u kojem trenutku ljudske istorije je brak promenio svoj smisao?

Za nekoga, ko ima porodicu i "bračni staž", ovo je zanimljivo pitanje, zar ne? Kada je i ko krunu ljubavi proglasio divljom, nepotrebnom, stegom? Zapravo, upravo oni koji brak definišu na taj način, treba da pročitaju ove redove.
U rijalitijima, tabloidima, raznim talk show emisijama, ljubav je predmet podsmeha i poruge, a sa njom i brak. Zato je veoma važno da podignemo svoj glas, da stanemo u odbranu braka, jer ćemo samim tim ustati protiv otuđenosti, razvrata, samoljublja. Govoreći o ljubavi, o uzajamnom davanju, deljenju dobra i zla, stvaranju porodice, mi pokazujemo i ličnu odgovornost prema zajednici.


Porodica je osnovna ćelija društva. Brak je njen štit od lošeg spoljašnjeg uticaja, svih životnih nedaća, temelj zdravog života, vaspitanja, obrazovanja,. Ljubav nam je data da je dajemo, da iz nje stvaramo i gradimo. Ona nije ni zaljubljenost, a ni telesno zadovoljstvo, već suština postojanja. Zato i jeste krunisana brakom.


Dugovečnu lozu imale su porodice koje su ponosno nosile i čuvale svoju krunu. Na nama, modernim kraljicama i kraljevima, ostaje da činimo isto to.


 

Danijela Perišić


Podeli vest:

Biografija : Danijela Perišić