Autorski tekstovi

Dr Igor Švonja: Očuvanje ćirilice je civilizacijsko pitanje

Dr Igor Švonja: Očuvanje ćirilice je civilizacijsko pitanje

Smederevo u tome treba da prednjači.


Na 8. sednici Skupštine grada Smedereva podneo sam amandman koji je imao za cilj da podstakne zaštitu ćiriličkog pisma u Smederevu.


Smederevo je grad od velikog značaja u ekonomskom i istorijskom smislu. Danas ima posebnu težinu zbog železare koja utiče na celokupnu domaću privredu i ekonomiju. Grad u kojem živimo bio je poslednja srpska srednjovekovna prestonica i prva novovekovna, nakon Karađorđevog oslobođenja. Prema tome, Smederevo ima veliku odgovornost kada je u pitanju očuvanje nacionalnog identiteta i u tome, kao bivša prestonica, treba da prednjači.


Na jednoj od prethodnih sednica Skupštine grada Smedereva podneo sam amandman koji je imao za cilj da podstakne zaštitu ćiriličkog pisma u Smederevu. Da je moj predlog Skupština grada usvojila, svaki preduzetnik koji bi ime svoje firme istakao na ćiriličkom pismu, dobio bi umanjenu cenu firmarine za 30%. Gradsko veće i odbornici vladajuće većine su moj predlog odbili uz obrazloženje da republički nivo vlasti treba da podstakne to pitanje.


Zašto je vladajuća većina odbila predlog na osnovu kojeg je Smederevo moglo da bude afirmisano u celokupnoj srpskoj javnosti kao čuvar osnove našeg nacionalnog identiteta? Zašto je, umesto toga, prihvatljivije da Smederevo u javnosti prepoznaju po brojnim aferama? Negativna slika našeg grada mora da se menja, a odbijanjem konstruktivnih i dobronamernih predloga se ona sigurno neće promeniti


Inicijative slične mojoj se već pokreću u Beogradu, a Ministarstvo kulture i informisanja, po medijskim najavama, priprema set mera u  pravcu očuvanja ćirilice.

Zbog čega Smederevo nije smelo u nečemu da preduhitri Beograd? Uprkos velikim potencijalima koje imamo, već dugi niz godina ne uspevamo da se marketinški pozicioniramo rame uz rame sa najvećim centrima u Srbiji. Moj predlog je, između ostalog, imao i tu svrhu.


Očuvanje ćirilice je civilizacijsko pitanje. Ako nismo u stanju da sačuvamo ono najvrednije što imamo, što pritom predstavlja jedan od osnova našeg identiteta, a čime bi se svaki drugi narod ponosio, možemo li očekivati da budemo konkurentni sa svetom u bilo kojoj drugoj oblasti?


Moj predlog ću iznova podnositi na predstojećim sednicama Skupštine grada u nadi da će odbornici vladajuće većine jednom shvatiti da, kada su ozbiljne teme i dobronamerni predlozi u pitanju, sve stranačke podele treba da budu u drugom planu.Autor je predsednik GO Dveri u Smederevu i odbornik u Skupštini grada


Podeli vest:

Biografija : Igor Švonja

Dr Igor Švonja, osnivač Dveri u Smederevu, svoj politički angažman započeo je stupanjem Dveri na političku scenu Srbije 2011. godine. Bio je nosilac izborne liste koalicije Dveri-Dss koja je nakon aprilskih lokalnih izbora ušla u gradski parlament. Oženjen je, otac dvoje dece.