Autorski tekstovi

dr Predrag Mitrović: Dveri nude perspektivu za život mladima u Srbiji

dr Predrag Mitrović: Dveri nude perspektivu za život mladima u Srbiji

Višedecenijski pogrešno vođena ekonomska politika i ne postajanje odgovornosti političke elite u Srbiji uzimaju savremeni „danak u krvi“.

Po poslednjem popisu iz 2011. godine, mladih od 15 do 34 godine bilo je 1.818.383 i činili su više od 1/4 ukupnog stanovništva Srbije, odnosno 25,30%.


Istraživanja Srpskog pokreta Dveri govore da je na osnovu najnovije objavljenih zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku 47,52% mladih starosti do 34 godine u Republici Srbiji nezaposleno. Blizu 70% mladih pomenute starosti spada u kategoriju „izdržavanih lica“, živi kod roditelja i nema nikakvih mesečnih prihoda. Bez malo 80% njih nije zasnovalo porodicu, dok je veliki deo mladih u depresiji, razočaran, zabrinut, obeshrabren, na ivici siromaštva i bez perspektive.


Od ukupnog broja mladih do 34 godine života koji je zaposlen, više od 50% nije zadovoljno poslom koji radi, jer više od 20% mladih tvrdi da nema pismeni ugovor sa poslodavcem, a od onih koji imaju ugovor o radu, 40% je zaposleno na određeno vreme. Preko 20% mladih pomenutog životnog doba nema prava na plaćeni godišnji odmor, dok 33% njih se izjasnilo nema prava na plaćeno bolovanje. Stopa nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba je ekstremno visoka i dostiže gotovo 33%, a prosečan period čekanja na prvi posao je dve godine. Stopa nezaposlenosti mladih žena je 36% u odnosu na 28% nezaposlenih mladih muškaraca.


Srpski pokret Dveri smatra da mladi u Srbiji moraju postati centralne figure ekonomske delatnosti srpske države i merilo svih vrednosti.


Smatramo najhitnijim i preko potrebnim, da suprotno zahtevu MMF i svega što srpska vlada radi poslednjih godina u smislu produženja radnog staža potrebnog za starosno penzionisanje, uradimo suprotno - uslov za odlazak u redovnu penziju žene treba da ostvare sa 60 godina života, 40 godina staža (najmanje 15 godina staža), a  muškarci sa 62 godina života, 40 godina staža (najmanje 15 godina staža).


Penzioni fond treba transformisati u Kapitalni penzioni fond, vraćanjem oduzete imovine PiO fondu, prenosom imovine rehabilitacionih centara i banjskih lečilišta Fondu i oduzimanjem nelegalno stečene imovine tajkuna i političara, kako bi postao održiv i podneo teret predloženih mera.


Na ovaj način bi shodno dinamici demografskih kretanja i poboljšanom obrazovnom strukturom novozaposlenih mladih ljudi,  starije aktivno, zaposleno stanovništvo ustupilo mesto mladima i stvorilo time perspektivu i mogućnost rešavanja gore uočenih životnih problema mladih. Efekti ponuđenih mera odrazili bi se pozitivno na povećanje produktivnosti i efektivnosti rada, ali i na povećanje nataliteta, sprečavanje migracija mladih u inostranstvo i smanjenje rizika biološkog opstanka naroda u Srbiji. Paralelno sa pomenutim merama mladima država mora pomoći u segmentu startap preduzetništva na način koji Srpski pokret Dveri predlaže.


Krajnje je vreme da sagledamo stvari sa aspekta analize istinskog stanja nacije, stanja srpske privrede i interesa njenih građana, a ne stranaca, njihovih političkih lobista i kriminalaca u Vladi Srbije.


 

dr Predrag Mitrović, potpredsednik Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Predrag Mitrović

Predrag Mitrović je rođen 18. novembra 1971. godine u Leskovcu. Osnovnu školu, dva razreda zajedničkih osnova – Gimnazije i srednju ekonomsku školu završio je u svom rodnom gradu. Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu upisao je školske 1990/1991. godine i na istom diplomirao (smer Teorija i politika privrednog razvoja).

Magistarske studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu, smer Upravljanje razvojem, završio je prosečnom ocenom 9,90. Akademsko zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je odbranom magistarske teze pod nazivom „Migracije visokoobrazovane radne snage i endogeni rast“.

Radio je na poslovima profesora ekonomske grupe predmeta (osnovi ekonomije, monetarna ekonomija i bankarstvo i javne finansije) u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“ u Leskovcu i obavljao poslove savetnika generalnog direktora za poslove razvoja u Eksport-import banci „Eksimbanci“ A. D. Beograd u Beogradu.

Sa uspehom je završio specijalističke studije u Frankfurtu na Majni – SME Finance, Frankfurt School of Finance & Management – Bankakademie HfB, kao i specijalističke kurseve Nacionalne banke Kanade. Povratkom u Srbiju, obavljao je odgovorne poslove u HVB banci (HypoVereinsbank) i UniCredit banci.

Ima zvanje zastupnika i posrednika u osiguranju Narodne banke Srbije, a rešenjem Ministra pravde Republike Srbije, imenovan je za stalnog sudskog veštaka Viših sudova Republike Srbije za ekonomsko-finansijsku oblast, uža oblast bankarstvo i osiguranje.

Aktivno je učestvovao u izradi i implementaciji velikog broja strategija razvoja, programa i projekata, u zemlji i inostranstvu. Redovni je učesnik velikog broja nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i autor naučnih radova iz oblasti privrednog razvoja, ekonomske politike, nacionalne ekonomije, javnih finansija i monetarne ekonomije i bankarstva.

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Uticaj politike regionalnog razvoja na društveno-ekonomska kretanja u Republici Srbiji“ odbranio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Veliki je kritičar neliberalnog ekonomskog modela i ideologije. Centralna figura ekonomske delatnosti, po njemu je, čovek i njegovo blagostanje, a ne profit.

Od MENSA-e Srbija i Crna Gora pohvaljen je za prepoznavanje potencijala i očuvanje ljudskog kapitala Republike Srbije.

Učestvovao je, sa zapaženim uspehom, kao član srpske delegacije na Svetskom kongresu porodica i Međunarodnom naučnom forumu „Višedetne porodice i budućnost čovečanstva“ u Moskvi.

Govori francuski, italijanski, engleski i bugarski jezik.

Rezervni je oficir Vojske Srbije i učesnik otadžbinskih ratova 1991. i 1999. godine.

Organizator je i aktivni učesnik u akcijama pomoći srpskom narodu na jugu Srbije, Kosovu i Metohiji i obnovi srpskih svetinja, crkava i manastira u Srbiji, a posebno manastira Hilandara na Svetoj Gori.

Oženjen je i ima troje dece, unuku i unuka.


Angažovanje u Dverima

U Dverima je od 2009. godine. Bio je član Rukovodstva i Uprave Rukovodstva, koordinator za Jablanički, Pčinjski, Toplički i Niški okrug, član Prelaznog veća. Sada obavlja funkciju Potpredsednika Srpskog pokreta Dveri, člana Predsedništva i predsednika Saveta za ekonomiju, privredu i finansije.