Autorski tekstovi

dr Siniša Jagodić: Čast i(li) obaveza

dr Siniša Jagodić: Čast i(li) obaveza

Šta reći nakon poplave tekstova u srpskoj štampi, sa skoro istim orkestriranim naslovima: „Kod doktora sada možete slobodno ići sa poklonom od 462 evra,... kod doktora sa 462 evra,... može „čast“ doktoru ali do 462 evra...“

Kreatori paralelne stvarnosti u Srbiji već stvaraju okvir iz koga se naslućuje da ova farsa ima obavezujući karakter.   Uz sav rizik koji savršeno iznosi italijanska poslovica koja kaže da je čast kvarljiva roba i  onaj ko njome rukuje brzo bude uprljan, čovek ne može a da ne postavi sebi i drugima nekoliko pitanja: Ima li kraja ponižavanju lekarske profesije? Kakvi su to ljudi koji su dali „zeleno svetlo“ ovakvom predlogu zakona? Kakva je to „narodna“ Skupština koja je ovo izglasala?


 Lekari  pripadaju retkim  profesijama čiji pripadnici pri stupanju u struku polažu zakletvu  gde se i u savremenoj verziji između ostaloga kaže: „Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja i... Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.“ Međutim, kao i sve ostale profesije i lekarska je izložena moralnoj eroziji „modernih vremena“ koja su neprestanim „napretkom“ od nekadašljih iscelitelja napravila obične davaoce zdravstvenih usluga. Danas se sve o operaciji  ili lečenju može   naći na internetu ili u štampi i tako potkovan znanjem današnji pacijent stupa u „pregovore“ sa lekarom. I pored svega ovoga najveći broj lekara časno obavlja svoj posao i izlaz iz teške situacije traži   u privatnoj praksi, dodatnom ili dopunskom radu ili u odlasku u inostranstvo. Naravno, lekari nemaju najmanje plate, ali stepen ulaganja i odgovornosti je u neverovatnoj nesrazmeri sa zaradom, koja se graniči sa očuvanjem dostojanstva  u današnjoj Srbiji, gde su bahatost i neznanje postavljeni na pijedestal.


Gotovo da ne postoji lekar kome nije ponuđen poklon od stane pacijenta. I naravno da se uvek i lako može prepoznati kada se zaista radi o ljudskoj zahvalnosti, a kada se pokušava zauzvrat dobiti nešto drugo. Bolesnici i njihove porodice odlično znaju kako „sistem“ funkcioniše, odnosno ne funkcioniše, i svesni su gore pomenute nesrazmere u zaradama. Jedni su zbog toga preplašeni jer su svesni stepena koruptivnosti koji vlada u drugim oblastima društvene stvarnosti gde se gotovo ništa ne može uraditi bez „veze“ ili novca, a drugi su bahati i misle da se sve može kupiti i tako pokazati stepen vlastite moći. S druge strane mali broj lekara koji su bukvalno „srasli“ sa sistemom, bez obzira na trenutno vladajuću garnituru, može sebi dozvoliti da ucenjuje i traži novac. Njihova „hrabrost“ da traže i uzimaju novac od preplašenih(sa  bahatima ipak nije lako) dovodi do percepcije o koruptivnosti svih zdravstvenih radnika.


Predlaganje ovakvog zakona u datim okolnostima nije ništa drugo do gašenje požara benzinom i novi, ozbiljan udar na čast lekarske profesije. U momentu kada Srbija ubrzano ostaje bez najkvalitetnijeg lekarskog kadra ovo je direktan dokaz nespremnosti da se njihov položaj   u društvu postavi na primereno mesto. Niko ne očekuje da materijalni položaj lekara bude na nivou nekog osrednjeg folkera ili raznih „zvezda i zvezdica“, ali treba da bude bar na tom nivou da obezbedi poštovanje i dignitet profesije. Poklona će naravno biti i tada, kao što ih ima i sada, a i svuda pa i u razvijenim i uređenim državama, samo neće imati ovakvu konotaciju kao  danas. U ostalom, ne znam da li neko ko plati lečenje lekarima u privatnom sektoru nosi poklone.


Usvajanje ovakvog zakona govori dovoljno i o kvalitetu skupštinskom sazivu, odnosno njegovom većinskom delu. Sa zvoncetom ili bez njega legalizovano je još jedno „muljanje“ što je postalo specijalitet kuće, odnosno „visokog doma“ koji pokazuje savršenu efikasnost u usvajanju i staralačkoj razradi najglupljih odredaba evropskih zakonodavstava. Dakle, dozvoljeni su pojedinačni nenovčani pokloni u vrednosti do 23 evra( 2 726 RSD), odnosno maksimalno 20 takvih poklona u ukupnoj vrednosti od 462 evra (54 521 RSD) koliko iznosi mesečna prosečna neto zarada. Ostalo je nejasno kako se utvrđuje ova vrednost, kome se prijavljuju pokloni i da li će vrednost biti usklađivana sa promenom vrednosti neto zarada ili evra. Sve neodoljivo podseća na priču o tetki iz Kanade, samo što srećni ministar   nije lekar nego pravnik pa su pokloni bili novčani i imali daleko, daleko veću pojedinačnu i ukupnu vrednost. Skaredno – što bi rekao moj kolega hirurg koji, nadam se privremeno, radi na jednom udaljenom ostrvu afričkog kontinenta.


 

Dr Siniša Jagodić

Predsednik Saveta za zdravstvo Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Siniša Jagodić