Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Kakav nam je dirigent – takva i država!

Dragana Milićević: Kakav nam je dirigent – takva i država!

Srbija je država u kojoj mediji, konkretno televizija, ima ogroman uticaj na formiranje mišljenja i stavova javnog mnjenja. Na žalost, ono danas predstavlja najjače oružje u rukama vlasti zarad manipulacije, ostvarivanja ličnih interesa i mahinacija, dok se prvobitna funkcija objektivnog informisanja potpuno degradirala i obesmislila.


Srbija je država u kojoj mediji, konkretno televizija, ima ogroman uticaj na formiranje mišljenja i stavova javnog mnjenja. Na žalost, ono danas predstavlja najjače oružje u rukama vlasti zarad manipulacije, ostvarivanja ličnih interesa i mahinacija, dok se prvobitna funkcija objektivnog informisanja potpuno degradirala i obesmislila.


U tom smislu, televizijske stanice sa  nacionalnom frekvencijom (kojih u Srbiji ima 6) odgovorne su za sadržaj koje plasiraju svojim gledaocima, odnosno svojim građanima. Poražavajuća je činjenica da upravo ovi mediji o tome uopšte ne brinu, čak naprotiv, ogromna količina prostora koristi se za prikazivanje najgnusnijih sadržaja, niskih moralnih i duhovnih vrednosti. Sadržaj koji bi trebalo da bude prikazivan u kasnim večernjim satima, ili preko satelitskih programa, u Srbiji ima dostupnost na najuticajnijim medijima, u udarnim terminima. 


Međutim, degradacija se nastavlja i prikazivanjem informativnog programa. Vlasnici televizija, kao i njihovi urednici predstavljaju produžene ruke vladajuće elite, a za uzvrat uživaju u privilegijama i međusobnom zataškavanju kriminalnih radnji.


U istoriji Srbije nije zapamćena veća, agresivnija i destruktivnija medijska propaganda koja svakodnevno vrši atak na zdrav razum običnog čoveka. Da li nas je život u potrošačkom društvu naterao da konzumiramo sve što nam se servira bez kritičkog razmišljanja i stava? U dosadašnjoj praksi pokazalo se upravo tako. Činjenica je da i dalje postoje ljudi koji kritički misle, posmatraju dublje, promišljaju i kritikuju ono što definitivno razara srž zdravog društva.


U tom smislu, najveću pažnju zaslužuju mediji, konkretno mediji sa nacionalnom frekvencijom. To znači da u rešavanju problema treba krenuti od početne tačke, a to svakako predstavljaju mediji u Srbiji, koji zloupotrebljavaju nacionalnu frekvenciju, nacionalno blago, narodnu imovinu.


 Život u doba visoke tehnologije i novih kanala komunikacija menja stanovništvo u značajnoj meri, zapravo konzumiranje informacija postalo je globalna hrana i navika svih ljudi. Međutim, javno informisanje i sadržaj masovnih medija nije nužno sa negativnom konotacijom. U svakoj državi postoje različite vrste medija koji izveštavaju ili rade u interesu hegemonije, što takođe ne mora da predstavlja nužno negativnu stvar, ukoliko je na dobrobit društva i države. Problem nastaje, ukoliko se mediji koriste isključivo zarad plasiranja lične reklame, spinovanja i fabrikovanja informacija u okvire koje odgovaraju samo određenoj grupi ljudi, ili u najgorem slučaju pojedincu, odnosno autokrati. Tada je i država, ali i celokupno stanovništvo u velikom problemu.


Sasvim je jasno da je neophodno preispitati dozvole za nacionalne frekvencije, kao i način na koji su dobijene. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dubokim snom spava. Ukoliko uskoro ne dođe do buđenja i sprovođenja Zakona o medijima u delo, položaj istih, ali i samih novinara će biti potpuno obesmišljen. Iako je prvenstveno uloga REM-a (kao nezavisnog tela) unapređenje kvaliteta programa, staranje o raznovrsnosti usluga elektronskih medija, očuvanje slobode mišljenja i izražavanja u interesu javnosti i zaštita korisnika usluga elektronskih medija od sadržaja niskih moralnih vrednosti, onako kako priliči demokratskom društvu. Oni se ponašaju po principu „nisam ja odavde“, što svakako dovodi u sumnju njihovu nezavisnost i legitimitet. Vreme je da narod kaže svoju reč, javno iznese svoje mišljenje i preuzme inicijativu za zaštitu medijskog prostora i u krajnjoj liniji naše dece.Dragana Milićević

Okružni rukovodilac Srpskog pokreta Dveri za Srem


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević