Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Kakav nam je dirigent – takva i država!

Dragana Milićević: Kakav nam je dirigent – takva i država!

Srbija je država u kojoj mediji, konkretno televizija, ima ogroman uticaj na formiranje mišljenja i stavova javnog mnjenja. Na žalost, ono danas predstavlja najjače oružje u rukama vlasti zarad manipulacije, ostvarivanja ličnih interesa i mahinacija, dok se prvobitna funkcija objektivnog informisanja potpuno degradirala i obesmislila.


Srbija je država u kojoj mediji, konkretno televizija, ima ogroman uticaj na formiranje mišljenja i stavova javnog mnjenja. Na žalost, ono danas predstavlja najjače oružje u rukama vlasti zarad manipulacije, ostvarivanja ličnih interesa i mahinacija, dok se prvobitna funkcija objektivnog informisanja potpuno degradirala i obesmislila.


U tom smislu, televizijske stanice sa  nacionalnom frekvencijom (kojih u Srbiji ima 6) odgovorne su za sadržaj koje plasiraju svojim gledaocima, odnosno svojim građanima. Poražavajuća je činjenica da upravo ovi mediji o tome uopšte ne brinu, čak naprotiv, ogromna količina prostora koristi se za prikazivanje najgnusnijih sadržaja, niskih moralnih i duhovnih vrednosti. Sadržaj koji bi trebalo da bude prikazivan u kasnim večernjim satima, ili preko satelitskih programa, u Srbiji ima dostupnost na najuticajnijim medijima, u udarnim terminima. 


Međutim, degradacija se nastavlja i prikazivanjem informativnog programa. Vlasnici televizija, kao i njihovi urednici predstavljaju produžene ruke vladajuće elite, a za uzvrat uživaju u privilegijama i međusobnom zataškavanju kriminalnih radnji.


U istoriji Srbije nije zapamćena veća, agresivnija i destruktivnija medijska propaganda koja svakodnevno vrši atak na zdrav razum običnog čoveka. Da li nas je život u potrošačkom društvu naterao da konzumiramo sve što nam se servira bez kritičkog razmišljanja i stava? U dosadašnjoj praksi pokazalo se upravo tako. Činjenica je da i dalje postoje ljudi koji kritički misle, posmatraju dublje, promišljaju i kritikuju ono što definitivno razara srž zdravog društva.


U tom smislu, najveću pažnju zaslužuju mediji, konkretno mediji sa nacionalnom frekvencijom. To znači da u rešavanju problema treba krenuti od početne tačke, a to svakako predstavljaju mediji u Srbiji, koji zloupotrebljavaju nacionalnu frekvenciju, nacionalno blago, narodnu imovinu.


 Život u doba visoke tehnologije i novih kanala komunikacija menja stanovništvo u značajnoj meri, zapravo konzumiranje informacija postalo je globalna hrana i navika svih ljudi. Međutim, javno informisanje i sadržaj masovnih medija nije nužno sa negativnom konotacijom. U svakoj državi postoje različite vrste medija koji izveštavaju ili rade u interesu hegemonije, što takođe ne mora da predstavlja nužno negativnu stvar, ukoliko je na dobrobit društva i države. Problem nastaje, ukoliko se mediji koriste isključivo zarad plasiranja lične reklame, spinovanja i fabrikovanja informacija u okvire koje odgovaraju samo određenoj grupi ljudi, ili u najgorem slučaju pojedincu, odnosno autokrati. Tada je i država, ali i celokupno stanovništvo u velikom problemu.


Sasvim je jasno da je neophodno preispitati dozvole za nacionalne frekvencije, kao i način na koji su dobijene. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dubokim snom spava. Ukoliko uskoro ne dođe do buđenja i sprovođenja Zakona o medijima u delo, položaj istih, ali i samih novinara će biti potpuno obesmišljen. Iako je prvenstveno uloga REM-a (kao nezavisnog tela) unapređenje kvaliteta programa, staranje o raznovrsnosti usluga elektronskih medija, očuvanje slobode mišljenja i izražavanja u interesu javnosti i zaštita korisnika usluga elektronskih medija od sadržaja niskih moralnih vrednosti, onako kako priliči demokratskom društvu. Oni se ponašaju po principu „nisam ja odavde“, što svakako dovodi u sumnju njihovu nezavisnost i legitimitet. Vreme je da narod kaže svoju reč, javno iznese svoje mišljenje i preuzme inicijativu za zaštitu medijskog prostora i u krajnjoj liniji naše dece.Dragana Milićević

Okružni rukovodilac Srpskog pokreta Dveri za Srem


 


Podeli vest:

Biografija : Dragana Milićević