Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Ne bole stare kosti, koliko boli usamljenost

Dragana Milićević: Ne bole stare kosti, koliko boli usamljenost

„FejsAp“ aplikacija izazvala je opštu histeriju na društvenim mrežama proteklih dana. Čini se, na trenutak je dovela do suočavanja sa činjenicom da ćemo svi mi jednoga dana ostariti. Naše društvo već odavno funkcioniše po sistemu „to meni ne može da se desi“. Otuda i ne čudi tolika zanesenost samoljubljem i sopstvenim životom, kao ni izostanak osećaja za najugroženiju populaciju među nama, a to su stara lica.

Radovalo bi me da gore pomenuta aplikacija pored razonode probudi u nama spoznaju o tome da će upravo ta slika koju vidimo na ekranu postati naša realnost kroz nekoliko godina, a do tada da postanemo svesni da dok se to ne desi nama samima – stari uveliko postoje! Radi se o ljudima koji nemaju lična primanja ili su toliko mizerna da ne mogu da obezbede egzistenciju. Takođe, nemaju bliže srodnike, ili ne žive sa njima. Kada se tome pridoda činjenica da se međuljudska solidarnost urušila kao i ostale tradicionalne vrednosti u društvu imamo za posledicu upravo nebrigu o starim ljudima.


Posebno zabrinjava podatak da naša zemlja spada među najstariju populaciju u Evropi, sa tendencijom intenzivnog starenja, usled niskog nataliteta, i migracije mlađeg stanovništva. S toga država mora ozbiljno raditi na poboljšanju položaja starih lica. To svakako podrazumeva prvenstveno olakšani pristup zdravstvenim uslugama, a dobar primer bi bio omogućavanje lečenja u kućnim uslovima. Takođe, neophodno je ojačati i proširiti kapacitet socijalne zaštite.


Dok državne nadležne institucije ne učine svoje, hajde da svako od nas, umesto da se zabavlja popularnom aplikacijom, poseti svog starog komšiju, rođaka, prijatelja, i uživo se suoči sa starošću. Učinićemo dobro svojoj duši, a starima vratiti osmeh na lice.

 


Dragana Milićević

Član Ženske snage Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević