Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Potrebna ozbiljna analiza učestalosti vršnjačkog nasilja

Dragana Milićević: Potrebna ozbiljna analiza učestalosti vršnjačkog nasilja

Danas u doba savremen tehnologije, digitalizacije, pametnih uređaja koji praktično rade sve umesto nas, štede naše vreme za fizičke aktivnosti svedoci smo nikada veće otuđenosti i asocijalizacije ljudi.

Kako tehnološki i civilizacijski napredujemo, tako ljudski gubimo na samopoštovanju, a zatim  poštovanju i saosećajnosti i za druge ljude. Otuda ne čudi porast kako vršnjačkog, tako i nasilja uopšte. Porast vršnjačkog nasilja za koje smatram da je danas najrelevantnije kada se govori o otuđivanju i sveopštem haosu u društvu  danas je više nego ikada zastupljeno, i uzima maha, a ko je za to odgovoran,  i da li neko uopšte želi da preuzme odgovornost?


U kojoj meri je zastupljeno danas, i kakve posledice ostavlja na, pre svega, psihičko stanje i svest dece, kao i to da li se o ovoj temi dovoljno govori, i apeluje putem medija, jesu pitanja na koje mi kao društvo moramo dati odgovore. Svedoci smo svakodnevnog direktnog i indirektnog činjenja nasilja sa različitih strana. Nezavisno od toga da li se radi o porodičnom, školskom ili medijskom nasilju, svi prisustvujemo i na neki način postajemo žrtve nasilnika. Međutim, mi kao svesna bića moramo da ukažemo i apelujemo na svaki oblik nasilja koji primećujemo, a posebno kada je reč o deci. Pitanje je, gde za ovaj gorući problem našeg društva može da se čuje i raspravlja, sem u nekim nezvaničnim i neformalnim krugovima? Zar ne bi trebalo da nas mediji obaveštavaju, apeluju i istražuju o ovakvim, i sličnim društvenim anomalijama? Ono što je problematično po pitanju srpskih medija, i zbog čega nema dovoljno prostora za ovu temu, jeste upravo njihovo nasilničko ponašanje. Svojim napadnim i senzacionalističkim sadržajima kojima podrivaju u najprimitivnije ljudske porive, bude i pospešuju osećaj agresivnosti i nasilničkog ponašanja.


Takav necenzurisan medijski sadržaj, i u dnevnim terminima, bez ikakvih ograničenja predstavlja se kao normalni i sastavni deo ljudskog života, a ne kao degenerativni sistem vrednosti i ponašanja.


Nasilje se dešava svuda oko nas i toga moramo biti svesni i preuzeti odgovornost kao ozbiljni ljudi. Deca su blago koje treba da se čuva i neguje, a ne uništava i degradira. Ovu odgovornost treba svi kolektivno da preuzmemo od najniže do najviše istance, i zajedno radimo na tome da se ono suzbije i umanji, a u perspektivi i iskoreni.


 

Dragana Milićević

Član Saveta za socijalna pitanja Dveri


(foto: Profimedia / Vreme / iStock / Getty images)

Podeli vest:

Biografija : Dragana Milićević