Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Povratak selu i poljoprivredi

Dragana Milićević: Povratak selu i poljoprivredi

Danas mladi beže iz Srbije ne osvrćući se, ali još većom brzinom, najpre beže iz sela. Zašto je to tako, i kako smo došli do situacije da su nam sela prazna i da nosioci poljoprivrednih gazdinstva imaju prosečno preko šestedset godina?

Osnovni razlog leži u tome što Srbija nema ozbiljnu strategiju razvoja poljoprivredne proizvodnje. Ona se menja kako se menjaju ministri poljoprivrede. Njihova se strategija može imenovati kultnim nazivom domaće serije „Selo gori, a ministar se češlja“.


Unazad dvadeset godina, poljoprivredna proizvodnja je u podređenom i nepovoljnom ekonomskom položaju u celokupnoj privredi. Preko niskih cena poljoprivrednih proizvoda, i visokih inputa iz industrije, crpljen je dohodak iz poljoprivrede. S toga ona nije mogla da reprodukuje proizvodnju u punom kapacitetu, niti je proizvođač mogao da obezbedi dohodak približan dohotku u ostalim granama privrede. To je dovelo do takoreći potpunog kraha poljoprivrede i masovnih migracija iz sela u gradove, kao i demografsko pražnjenje čitavih poljoprivrednih područja. Ono  za posledicu ima prenaseljenost gradova, sa mnoštvom socijalnih problema.


Bez stanovništva i radne snage, nema ni poljoprivredne proizvodnje. Oživljavanjem poljoprivredne proizvodnje došlo bi do oživljavanja sela, i rešavanja problema prevelike i neprirodne naseljenosti gradova. Odgovorna Vlada i ministri poljoprivrede moraju da zaustave nekontrolisano pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno. Najkvalitetnije oranice pored asfaltnih puteva se pretvaraju u vikend naselja, neplansko građevinsko zemljište, kao i u industrijske zone. Dok se poljoprivreda potire sve dublje od puteva i saobraćaja.


Drugi veliki problem jesu ugašene zadruge. Činjenica je da danas seljačka gazdinstva nemaju svoju zadrugu koja bi im bila na usluzi povoljnim kreditima, razvojnim programima proizvodnje, i garancijom da će otkupiti ponuđene viškove. Svakako je to jedan od ključnih razloga zbog kojeg ne dolazi do transfuzije mladosti u poljoprivredu.


 

Dragana Milićević

Član saveta za poljoprivredu Dveri


(foto: Pixabey)


Podeli vest:

Komentari (1)

  1. Nedeljko Nikitovic

    Tu je jos i uvoz sumnjivog kvaliteta. Pa jos niske otkupne cene koje diktiraju tajkuni. Jednostavno izdaja drzave, jer svako ko radi protiv nestajanja naroda i unistavanja sela je izdajnik i treba mu suditi. Najbolji primer su maline. Ljudi su ostali bez posla, sami finansirali plantaze maline, sve je dopbro krenulo i neko se drznuo da i to unisti. Danas se maline cupaju, jer sa ovogodisnjom cenom od 95 dinara, kako je placala hladnjaca Nomil promet, u Rutosima kod Nove Varosi, malinari ne mogu da pokriju troskove djubriva i hemikalija. Gde su drugi troskovi? Kako da se prehrane porodice, koje od toga zive? Zasto drzava ne pronadje izdajnike i kazni ih za izdaju drzave i unistavanje sela i naroda. Drzavu je moguce obnoviti, kako obnoviti narod?

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević