Autorski tekstovi

Dragana Pejić-Ranđelović: Osmeh ministra umesto upravljanja rizicima

Dragana Pejić-Ranđelović: Osmeh ministra umesto upravljanja rizicima

Propusti u organizaciji Prvenstva Evrope za košarkašice.

Sa velikim interesovanjem i pojačanim navijačkim strastima, većina ljubitelja sporta pratila je nedavno završeno Prvenstvo Evrope za košarkašice, čiji su domaćini bili Letonija i naša zemlja.


Igrom slučaja, događaje po grupama imali smo prilike da pratimo uglavnom kroz utakmice naše reprezentacije u Zrenjaninu. Nikome nisu promakle dve velike organizacione neprijatnosti, i verujem da se niko dobronameran nije prijatno osećao u tim trenucima, svestan da kao zemlja-organizator trpimo veoma kritičan stav svih objektivnih posmatrača.


O čemu je reč? Tokom utakmice prvog kola Srbija – Belorusija, u Zrenjaninu i okolini desilo se veliko nevreme, praćeno grmljavinom. U sali je nestalo struje, prekinut je TV prenos i cela neprijatna situacija potrajala je neprijatno dugo. Sa prenosom je bilo problema i u nastavku utakmice.


U trećem kolu, na minut pre kraja, u trenucima kada se rezultatski „lomi” utakmica Srbija – Belgija, počela je da kaplje i curi voda tačno u reketu ispod jednog od koševa! Opet neprijatna duža pauza i jedna, sportski gledano, veoma neželjena situacija.


Kakve su bile reakcije nadležnih? Ministar Udovičić u svom stilu – pojavljuje se na Javnom servisu, sa širokim i uvežbanim osmehom, pričajući o fantastičnoj organizaciji, vređajući inteligenciju svima nama koji umemo da gledamo i zaključujemo, kao uhvaćeni neverni muž kada kaže ženi: „Veruješ li ti više meni ili svojim očima?”


Gradski čelnici održali su pres-konferenciju, u kojoj su pomenuli propuste, nazivajući ih sitnicama koje se nisu mogle izbeći i citirajući pohvale od strane čelnika FIBA. Sve je to delovalo više za lokalnu upotrebu, a posebno obećanje, kako će, evo, u narednom periodu majstori utvrditi zašto se baš u reketu kondenzuje voda iz klima-uređaja. Možda bi to i bilo u redu da hala nije stara 10 godina!


Da li preterujem kada govorim o velikoj blamaži organizatora? Testirajte sebe. Zamislite da gledate važnu utakmicu dva inostrana tima u nekoj od hala širom Evrope ili Amerike. Šta biste pomislili kada bi utakmica bila prekinuta minut pre kraja, zbog toga što curi voda na parket i onda se to mesto pokriva krpama i peškirima? Upravo o tom osećaju Vam pričam.


Da li ste skoro imali prilike u tri dana da vidite na nekom takmičenju ovakve probleme? Niste, naravno, koliko god, onako patriotski pokušavali da se prisetite i umanjite značaj ovog problema.


Ministra omladine i sporta Vanju Udovičića izgleda da još niko nije obavestio da organizacija jednog velikog međunarodnog takmičenja nije smesa patriotizma, snalažljivosti, inteligencije i improvizacije, čime su se naši vešti sportski radnici dugo vremena uspešno borili i bili mnogo bolji organizatori od znatno bogatijih kolega iz drugih zemalja.


Napredak nauke, tehnike i tehnologije, proces organizacije usmerava na način da u organizaciji takmičenja neprijatna iznenađenja nisu dozvoljena. Neko od par stotina partijski zaposlenih kadrova ministra nije informisao da postoji oblast koju nauka definiše kao „menadžment rizika” ili „krizni menadžment”.


Uoči nekog velikog događaja, poseban stručni tim detektuje potencijalne rizike u mnogim oblastima, analizira ih i predlaže mere prevencije i mere reagovanja u sličnim situacijama. Topla voda odavno je izmišljena, ali bi ministar morao da „uključi bojler”.


Imala sam priliku i sreću da iz blizine posmatram kako izgleda menadžment rizika na Univerzijadi u Beogradu 2009. godine. Glavni „risk-menadžer” Univerzijade bio je moj prijatelj, profesor Duško Tomić, trenutno šef katedre na Američkom univerzitetu u Dubaiju.


Bilo je impresivno gledati kako se rešava slučaj australijskog plivača našeg porekla, kome je prilikom ulaska u zemlju konstatovan virus gripa H1N1. Da li je moguće zamisliti šta bi se desilo da se on pojavio i smestio u Univerzitetskom naselju sa 10.000 sportista? Međutim, pravovremenom reakcijom, sa Aerodroma je direktno prebačen i izolovan na VMA, a javnost je o svemu saznala kada je slučaj postao istorija.


Posebno mi je bilo zabavno, ali i poučno, dok sam gledala profesora Tomića kako glumi gosta u kafiću u blizini „Delta-siti” centra, u čijem su se marketu većinom snabdevali učesnici Univerzijade. Sumnjao je da se alkohol unosi u Univerzitetsko naselje (poznato kao „Belvil”), ali nije imao dokaza, dok nije iz kafića gledao kako se odvija „operacija”.


Sportisti su flaše sa alkoholom umotavali u delove sportske opreme, a zatim ih pakovali u sportske torbe, koje su do tog trenutka nesmetano unosili posle pregleda metal detektorom (šta zna detektor šta je viski?). Istog trenutka palo je naređenje: „Pretres svih torbi na ulazu”, i problem je rešen.


Sve ovo pišem, dok je cena propusta još mala, i dok nema žrtava ovakve nestručnosti i nemara. Ne bih da slutim, već da utičem da se spreči. Ako postoji neko ko čita...

 


Dragana Pejić-Ranđelović,

Predsednik Saveta za sport, Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Pejić-Ranđelović

Dragana Pejić-Ranđelović, rođena 25.01.1969.god. U Pirotu. Živi radi u rodnom gradu. Diplomirani ekonomista, direktor GID “Pi-press”doo.


Od 13-e godine bavi se šahom, najpre kao igrač, a poslednjih godina kao sudija i trener mlađih kategorija. Nosilac međunarodnih titula Fide-majstor i Fide-sudija.


Predsednik Saveta za sport Srpskog pokreta Dveri.