Autorski tekstovi

Dragana Trifković: Srbi na Kosovu i Metohiji prepušteni teroru

Dragana Trifković: Srbi na Kosovu i Metohiji prepušteni teroru

Nakon sednice Parlamenta, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao osnovnu poruku predočio da moramo da priznamo takozvano nezavisno Kosovo kako nas Albanci ne bi napali, pokrenuta je još jedna tortura nad Srbima sa KiM od strane pripadnika bezbednosnih snaga Kosova. Defetistički stav predsednika Srbije praktično je ohrabrio albanske separatiste na takav potez.

Pripadnici specijalnih jedinica ROSU uhapsili su više desetina Srba, pripadnika Kosovske policije, koja je ustanovljena na osnovu zakona nezavisnog Kosova. Prema navodima albanske strane, oni su uhapšeni zbog umešanosti u kriminal, krijumčarenje i ubistva.


Reč je o Srbima koji su do potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. radila kao policajci u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, odnosno civilnoj zaštiti Kosova i Metohije koja se brinula o bezbednosti Srba. Srpska civilna zaštita na KiM je funkcionisala po zakonima Republike Srbije. Osnovni zadatak civilne zaštite bio je sprečavanje napada albanskih ekstremista i ponovnog progona srpskog stanovništva.


Dogovor koji je 2013. aktuelni režim postigao sa Prištinom, predviđao je da srpska policija bude integrisana u KPS odnosno zvanične bezbednosne snage nezavisnog Kosova. Time je kontrola nad severom Kosova i Metohije predata Albancima. Srpski policajci su time bili prinuđeni da potpišu nove ugovore o radu sa policijom nezavisnog Kosova, na preporuku aktuelnog režima u Beogradu koji je tvrdio da će takav korak pospešiti bezbednost Srba na KiM.


Ovakav postupak je praktično ostavio Srbe sa KiM bez ikakve zaštite. Pored uništavanja sistema lokalne samoodbrane pod nazivom „civilna zaštita“ Aleksandar Vučić je prema zahtevu Angele Merkel uklonio i barikade koje su godinama razdvajale srpski i albanski deo Kosovske Mitrovice.


To je dovelo do situacije da Srbi budu potpuno izloženi napadima albanskih ekstremista i ostavljeni bez ikakve zaštite.


U Zubinom potoku Kosovska policija slobodno sprovodi teror nad srpskim stanovništvom, uz upotrebu oružja i brutalne pretnje. Iako je na severu KiM uključen alarm za uzbunjivanje, niko od Srba nije reagovao na poziv da pruži otpor, jer je potezima vladajućeg režima iz Beograda slomljen svaki otpor Srba i demontiran sistem odbrane.


Predsednik Srbije je izdao naređenje da se podigne borbena gotovost vojske na najviši nivo, što je postala uobičajena i jedina reakcija Srbije na primenu sile albanskih separatista.


Do sada je nebrojano puta podizana borbena gotovost Vojske Srbije, da bi sve na kraju prošlo u tišini i bez bilo kakvog odgovora.


Suštinski problem je da vlast u Srbiji ne preduzima političke a ni pravne mere protiv albanskog terora, već stalno ponavlja kako je posvećena miru i kako želi da postigne mirno rešenje. Takvim stavovima oslobađa albansku stranu od svake odgovornosti za nasilno ponašanje. Po svoj prilici još jedan u nizu incidenata na KiM će srpskim vlastima samo poslužiti kao argument, da i dalje, protivustavno zagovaraju potpisivanje Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Kosovom, kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.


Ovakvim postupkom bi Srbija još više prepustila svoje građane teroru albanske strane.


Suštinski problem je u tome što predsednik Srbije ne sme da preduzme nikakve mere za zaštitu građana Srbije zbog unapred preuzetih obaveza u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije. Ukoliko bi to uradio izgubio bi podršku Zapada koji zatvara oči pred gušenjem demokratije, medijskom cenzurom, nepoštovanjem Ustava i zakona Srbije od strane srpskih vlasti, očekujući da će Aleksandar Vučić potpisati priznanje kosovske nezavisnosti u vidu Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

 


Dragana Trifković,

predsednik Saveta za spoljne poslove Srpskog pokreta Dveri

Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Trifković

Rođena je 30. 08. 1976. godine u Beogradu. Završila je srednju Tehničku školu u Beogradu. Osnovne akademske studije je završila na Šumarskom fakultetu u Beogradu, odsek  -  Pejzažna arhitektura i hortikultura, a zatim master studije na Univerzitetu u Beogradu odsek - Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost.


Osnivač je Nemačkog centar za evroazijske studije i Centra za Evroazijsku bezbednost, Centra za geostrateške studije, Evroazijskog foruma novinara, kao i Centra za strateške ocene i prognoze, koji je registrovan u Ruskoj Federaciji.


Bila je dugogodišnji član i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije, za zatim i jedan od osnivača Narodnog pokreta. Pisala je autorske tekstove za mnoge srpske, ruske i portale u regionu.  


Radi kao ekspert za ruski Centar strateških procena i prognoza i za ruski Centar strateških analiza. Član je Udruženja veterana Srbije, počasni član organizacije Europian agency for informations and security, kao i član organizacionog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma na Jalti.


U oktobru 2018. godine zajedno sa kolegama iz Narodnog pokreta učlanjuje se u Srpski pokret Dveri. Na Glavnom odboru Dveri, na predlog Predsednika, biva izabrana u Predsedništvo Dveri, a potom od Predsedništva na funkciju Sekretara za međunarodne odnose Dveri, predsednika Saveta za spoljnu politiku.


Predsednik PG Dveri, Boško Obradović imenovao je za savetnika predsednika PG za pitanja međunarodnih odnosa i bezbednosti.


Govori ruski i engleski jezik.