Autorski tekstovi

Dragi prosvetari, budite strpljivi, ali i borbeni

Dragi prosvetari, budite strpljivi, ali i borbeni

Još jedan prvi septembar. Moja ćerka žuri u susret svojim drugarima. Učiteljica ih toplo dočekuje, darujući svakom po zagrljaj i osmeh. Vidi se radost na licima dece...


Još jedan prvi septembar. Moja ćerka žuri u susret svojim drugarima. Učiteljica ih toplo dočekuje, darujući svakom po zagrljaj i osmeh. Vidi se radost na licima dece...


Razmišljam o ovoj ženi, sa osećanjem divljenja. Znam sa koliko ljubavi i entuzijazma obavlja svoj posao. Nastava, konkursi, takmičenja, izleti, razgovori, razumevanje porodičnih problema, uspesi, neuspesi, dečje bolesti... Strpljiva je, puna razumevanja  i volje. I ona je majka, i često sa posla   svojoj deci  odlazi sa glavoboljom i umorom, ali ne posustaje...


...Znam i da prima  skromnu platu za svoj rad. Čak je i premijer(ka) u Jutarnjem programu priznala-prosvetari imaju 17% nižu platu od republičkog proseka! Obeća, po ko zna koji put i povećanje( povećanjem nazivaju i vraćanje oduzetih 10% ). No, na pitanje novinarke da li će sigurno „povećanja“ biti, ipak je ostala blago uzdržana , jer...MMF! Očekuje se saglasnost tj. zeleno svetlo MMF u oktobru. Hm, pitam se, ko je domaćin naše kuće? MMF???


 Hvale se stabilnim budžetom. Pa zar iz tog stabilnog budžeta nema sigurnih sredstava za one koji nam obrazuju decu?


Hvale se još i informacijom da je ove godine više prvaka nego prošle. Pomisliću da je povećan natalitet...Ali, ne, sledeća informacija je da migranti polaze u školu! U nekim mestima u istočnoj Srbiji , trećinu odeljenja čine migrantska deca. Dakle,  „veći“ broj prvaka?! Bilo bi korektno da građanima kažu  da su ta deca dobila besplatne udžbenike i školski pribor...


I još se premijerka pohvalila digitalizacijom i uvođenjem elektronskih dnevnika. Lepo, to je  u redu. Živimo u eri tehnologije, i svakako škole treba da prate trendove. Ali...pitam se da li je ikada posetila neku seosku školu u unutrašnjosti Srbije. Da li zna da mnoge škole još uvek koriste poljske toalete? Jedna učiteljica u okolini Sjenice izvodi nastavu u kući brvnari, bez struje i vode. Ima ih još, posebno u istočnoj Srbiji... Jesu li oni manje važni? Jesu li i oni deo obrazovnog sistema? Izgleda da će ih izbrisati, jer...radiće se na gašenju „pačijih“ škola! Verovatno je mislila na tkz. patuljasta odeljenja. Kaže, gasiće se odeljenja sa manje od 15 đaka.


Da li ona zna da većina odeljenja u manjim sredinama imaju toliki broj đaka? Znači li to da će đaci prvaci putovati po nekoliko desetina kilometara do matične ili neke veće škole? Zna li ona i njeni saradnici, pre svega ministar, da gašenjem takvih odeljenja i škola , gase  selo i svako manje mesto, jer, gde nema škole, nema života. Ne znaju, očigledno...Izgleda da svi oni, gore, u „vrhu“, žive neki drugačiji život, nerealan, evropski, MMF-ov!


Dok se oni  ne probude, dragi prosvetari, budite strpljivi, ali i borbeni! Borite se za autoritet i dostojanstvo koje vam je ovaj sistem oduzeo! I još nešto...molim vas, čuvajte nam ćirilicu! Uzdamo se u vas.


Dragi đaci, roditelji, učitelji, profesori, srećan početak nove školske godine!


 


Branka Mićević


Ženska snaga Dveri Kraljevo


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Branka Mićević