Autorski tekstovi

Dveri ukazuju na rizike i opasnosti daljeg siromašenja juga Srbije

Dveri ukazuju na rizike i opasnosti daljeg siromašenja juga Srbije

Jug Srbije se prema najnovijim statističkim podacima nalazi na 21% od proseka razvijenosti zemalja Evropske Unije (Beograd na 60%, Republika Srbija na 35%).


Otuda, ovaj deo Republike Srbije je najnerazvijeniji region u Evropi, čiji je BDP po glavi stanovnika izražen u stalnim cenama, gotovo 5 puta manji od proseka razvijenosti zemalja Evropske Unije.


Na jugu Srbije se koncentriše sve više turskog, albanskog i navodno arapskog kapitala iza koga izražavamo sumnju da vrebaju brojni bezbedonosni problemi po jug i državu Srbiju uopšte. Naravno, nemamo ništa protiv investiranja, sve do tačke do koje su stručnoj javnosti, čak i organima gonjenja, poznate činjenice o pojedinim kompromitovanim „biznismenima“ koji se javljaju kao potencijalni investitori i otvoreno im se namešta dobijanje državnih subvencija, a političarima na vlasti procenat od posla i/ili mogućnost da zaposle svoje birače i što duže se održe na vlasti.


Konkretno u ovom slučaju želimo da spomenemo Besima Minkara koji je iz opštine Dragaš na Kosovu i Metohiji, kako pišu kosovski mediji, pobegao glavom bez obzira ostavivši višemilionske dugove prema opštini Dragaš, neplaćene poreze, komunalne usluge, dugove za električnu energiju, vodu i neisplaćene zarade za 250 radnika. I dok lokalni lideri vrebaju svoju priliku i svoj interes, takvog „biznismena“ Rasim Ljajić nudi Aleksandru Vučiću, koji mu prilikom posete Lebanu u okviru svoje predsedničke kampanje,  dalje nudi imovinu preduzeća Eksporteks u Lebanu i obećava više milionsku podršku države Srbije, kroz subvencije za zapošljavanje.


 


Sličan slučaj je i sa sličnim akterima vezan za pompeznu najavu da će u Grdelici koja pripada gradu Leskovcu, u nekadašnjem tekstilnom gigantu „TIG“ turski investitori zaposliti čak 1000 radnika. Važno je napomenuti da je turski investitor u Leskovcu, proizvođač farmerki „Džinsi“ u više navrata nagrađen državnim subvencijama i drugim oblicima podsticaja, uz svesrdnu pomoć i uz njima znane motive lobista u tom poslu – gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, ministra u vladi Srbije Rasima Ljajića i premijera Aleksandra Vučića.


Ukazujemo da se „preduzetnička aktivnost“ ministra Rasima Ljajića ispoljava u krajnje sumnjivim relacijama sa predsednicima opština i gradova na jugu Srbije. Ono što posebno zabrinjava i ukazuje na potencijalne skrivene motive ministra i izbora „potencijalnih investitora“ je podatak da su objekte na Vlasinskom jezeru isti prodali Arapima. Da Ljajić nudi srpske banje na jugu Srbije na prodaju – Bujanovačku, Sijarinsku i Kuršumlijsku i na čemu aktivno radi i pregovara sa turskim, albanskim ili arapskim biznismenima.


Izražavamo bojazan da zona „interesovanja“ pomenutih biznismena predvođena ministrom u vladi Aleksandra Vučića, Rasimom Ljajićem ima strateški značaj i „čudnu“ putanju prostiranja, pravcem: Preševo – Bujanovac – Vlasinsko jezero – Kukavica (hotel Vlajna), Leskovac – Lebane – Medveđa, Kosova, preko projektovane trase budućeg auto-puta Niš-Priština, Kuršumlijske banje u pravcu Novog Pazara, tzv. dela „Sandžaka“ u severnoj Crnoj Gori i muslimanskog dela federacije u Bosni i Hercegovini. To svakako ne mora da znači ništa, ali može predstavljati ozbiljan potencijalni bezbedonosni problem.


 


Shodno istraživanju Ekonomskog tima Dveri samo u periodu od 2009. do 2015. godine, iz različitih izvora – budžeta Republike Srbije, kredita i donacija srpske vlasti su bacile ukupno 18 milijardi EUR podsticajnih sredstava usmerenih u cilju povećanja broja privrednih društava, povećanja zaposlenosti i poboljšanja konkurentnosti srpske privrede bez pozitivnih efekata u ostvarivanju tih ciljeva. Naprotiv.


Po podacima kojima raspolaže Srpski pokret Dveri od 10 diplomiranih studenata koji potiču iz opština juga Srbije – 7 se ne vraća u svoj rodni kraj. Odlaskom velikog broja ljudi sa juga Srbije, pojavljuje se višak stambenog prostora i velika ponuda poljoprivrednog i šumskog zemljišta, bez platežno sposobne tražnje domicilnog stanovništva da isto kupi. Sa tom činjenicom, cena zemlje i stambenog prostora pada i sve što imamo na jugu Srbije manje vredi ili se obesmišljava korišćenje resursa kojima raspolaže jedan od najbogatijih delova Srbije. Upravo tako postaje meta kriminalaca i političke mafije.


dr Predrag Mitrović,
potpredsednik Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Predrag Mitrović

Predrag Mitrović je rođen 18. novembra 1971. godine u Leskovcu. Osnovnu školu, dva razreda zajedničkih osnova – Gimnazije i srednju ekonomsku školu završio je u svom rodnom gradu. Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu upisao je školske 1990/1991. godine i na istom diplomirao (smer Teorija i politika privrednog razvoja).

Magistarske studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu, smer Upravljanje razvojem, završio je prosečnom ocenom 9,90. Akademsko zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je odbranom magistarske teze pod nazivom „Migracije visokoobrazovane radne snage i endogeni rast“.

Radio je na poslovima profesora ekonomske grupe predmeta (osnovi ekonomije, monetarna ekonomija i bankarstvo i javne finansije) u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“ u Leskovcu i obavljao poslove savetnika generalnog direktora za poslove razvoja u Eksport-import banci „Eksimbanci“ A. D. Beograd u Beogradu.

Sa uspehom je završio specijalističke studije u Frankfurtu na Majni – SME Finance, Frankfurt School of Finance & Management – Bankakademie HfB, kao i specijalističke kurseve Nacionalne banke Kanade. Povratkom u Srbiju, obavljao je odgovorne poslove u HVB banci (HypoVereinsbank) i UniCredit banci.

Ima zvanje zastupnika i posrednika u osiguranju Narodne banke Srbije, a rešenjem Ministra pravde Republike Srbije, imenovan je za stalnog sudskog veštaka Viših sudova Republike Srbije za ekonomsko-finansijsku oblast, uža oblast bankarstvo i osiguranje.

Aktivno je učestvovao u izradi i implementaciji velikog broja strategija razvoja, programa i projekata, u zemlji i inostranstvu. Redovni je učesnik velikog broja nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i autor naučnih radova iz oblasti privrednog razvoja, ekonomske politike, nacionalne ekonomije, javnih finansija i monetarne ekonomije i bankarstva.

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Uticaj politike regionalnog razvoja na društveno-ekonomska kretanja u Republici Srbiji“ odbranio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Veliki je kritičar neliberalnog ekonomskog modela i ideologije. Centralna figura ekonomske delatnosti, po njemu je, čovek i njegovo blagostanje, a ne profit.

Od MENSA-e Srbija i Crna Gora pohvaljen je za prepoznavanje potencijala i očuvanje ljudskog kapitala Republike Srbije.

Učestvovao je, sa zapaženim uspehom, kao član srpske delegacije na Svetskom kongresu porodica i Međunarodnom naučnom forumu „Višedetne porodice i budućnost čovečanstva“ u Moskvi.

Govori francuski, italijanski, engleski i bugarski jezik.

Rezervni je oficir Vojske Srbije i učesnik otadžbinskih ratova 1991. i 1999. godine.

Organizator je i aktivni učesnik u akcijama pomoći srpskom narodu na jugu Srbije, Kosovu i Metohiji i obnovi srpskih svetinja, crkava i manastira u Srbiji, a posebno manastira Hilandara na Svetoj Gori.

Oženjen je i ima troje dece, unuku i unuka.


Angažovanje u Dverima

U Dverima je od 2009. godine. Bio je član Rukovodstva i Uprave Rukovodstva, koordinator za Jablanički, Pčinjski, Toplički i Niški okrug, član Prelaznog veća. Sada obavlja funkciju Potpredsednika Srpskog pokreta Dveri, člana Predsedništva i predsednika Saveta za ekonomiju, privredu i finansije.