Autorski tekstovi

Ekvivalentno domaćoj diplomi ili (koza)nostrifikacija – Nebojša Stefanović

Ekvivalentno domaćoj diplomi ili (koza)nostrifikacija – Nebojša Stefanović

Od kako je Srpska napredna Stranka na vlasti afere oko plagiranih doktorata i kupljenih diploma su postale više nego uobičajene. Međutim, vrh tog ledenog brega isplivao je ovih dana na površinu kada je antikorupcijski tim Srpskog pokreta Dveri na konferenciji za medije u Čačku, zajedno sa Boškom Obradovićem postavio pitanje validnosti diplome o završenom fakultetu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Nakon ovoga, Savez za Srbiju je podneo krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića i odgovornih sa Megatrend fakulteta, kao i prosvetnoj inspekciji.


Naime, ministar Stefanović se pre 15 godina obratio Megatrend fakultetu da mu nostrifikuje diplomu koju je stekao, kako je naveo po obrazovnom sistemu Velike Britanije na školi “Megatrend International Expert consortium Limited”. Međutim, ispostavilo se da je u pitanju firma koja nikada nije bila registrovana za obrazovanje.


Još je Teodor Ruzvelt rekao da čovek koji nikada nije išao u školu može ukrasti sa teretnog vagona, a čovek koji poseduje univerzitetsku diplomu može ukrasti čitavu prugu. Da li je ovo ili nešto slično razlog kupovine tolikih univerzitetskih diploma mislimo da javnost treba da proceni i zato Savet za prosvetu Dveri poziva kompletnu stručnu javnost da reaguje, a pre svega Ministarstvo prosvete kome je prosleđen Zahtev za inspekcijski nadzor na Fakultetu za poslovne studije Univerziteta Megatrend, kao i Više javno tužilaštvo u Beogradu kome su predate krivične prijave.


Ispitivanje načina na koji su sticane diplome je nešto sa čim se mora suočiti naše društvo ako misli da postavi vrednosni sistem na noge i povrati ugled i poverenje u obrazovanje.


Da li bi ministar Stefanović trebao da podnese ostavku, ne bi se dovodilo u pitanje u bilo kojoj uređenoj državi, kao i njegov kolega Šarčević koji nije osetio odgovornost kada je, kako je to ministar nazvao, „procureo“ test iz matematike na ovogodišnjoj maloj maturi. Da li bi Vlada Republike Srbije trebalo da podnese ostavku nakon ovoliko afera o validnosti diploma i doktorata, a da druge afere i ne spominjemo, takođe se ne bi dovodilo u pitanje da živimo u iole uređenoj državi.


Iako je toliko toga ova vlast falsifikovala, vreme je da zaustavimo ovakve (mega)trendove i ne obeshrabrimo u potpunosti mlade ljude ove zemlje koji rešenje za sve ovo vide u odlasku u inostranstvo, u uređene države.


A da bismo bili u potpunosti fer prema ministru Stefanoviću, pozivamo ga da iznese dokaze gde i kada je pohađao fakultet i gde je diplomirao. Svedočanstva iz srednje škole ne mora pokazivati.

 


Savet za prosvetu Srpskog pokreta Dveri

Gordana Marinković Savović, predsednik saveta

(foto: Tanjug / Sava Radovanović)


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Gordana Savović

Rođena je 1974. godine u Požegi, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Obrazovanje je nastavila na Filološkom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje profesor srpskog jezika i književnosti. Radila je kao novinar i televizijski voditelj, a od 2002. godine radi kao profesor i zaposlena je u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika ''Ljubo Mićić'' u Požegi.


Učesnik je i koordinator u nekoliko projekata u srednjem stručnom obrazovanju (ZORA  projekat – Zlatiborska obrazovna razvojna agencija i ReCeKo projekat). Kao primeri dobre prakse, objavljivani su joj radovi sa učešća na konkursima Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa Majkrosoftom i Kreativne škole i u okviru projekta Razvionica (Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanja – opšte obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala). Organizator je i moderator brojnih književnih večeri i tribina, recezent u nekoliko knjiga poezije (''Pred vratima caričine sobe'', Filip Vukotić, Svitak, Požega 2003.godine; ''Zamet'' Snežana Marinković, Svitak, Požega 2004.godine; ''Atributi nežnosti'' Svetlana Polić, Svitak, Požega 2011.godine; ''Grumen'' Predrag Jelača, Krajiški kulturni centar, Banja Luka, 2014.godine) i koautor monografije ''60 godina Poljoprivredne škole sa domom učenika 'Ljubo Mićić' Požega''.


Od 2016. godine je odbornik u SO Požega i predsednik OO Srpskog pokreta Dveri u Požegi, kao i predsednik Saveta za lokalnu samoupravu Dveri.


Udata je i majka dvoje dece. Živi u Požegi.