Autorski tekstovi

Protesti – test za slobodnu Srbiju

Protesti – test za slobodnu Srbiju

Već nedeljama traju protesti u Parizu zbog povećanja taksi na gorivo. Surovi obračuni policije sa demonstrantima u žutim prslucima, obišli su svet, a protesta je u proteklih nekoliko nedelja bilo u skoro svim većim gradovima Francuske, ne samo u Parizu. U Srbiji građani gledaju snimke i pitaju se da li i mi imamo snage za nešto slično. U Kruševcu se videlo da poziv na protest – Stop krvavim košuljama – nije ostao neuslišen i da je snaga u jedinstvu.

Za to vreme u Narodnoj skupštini Republike Srbije traju zasedanja na kojima narodni poslanici vlasti sve čine da se o suštini predloženih zakona ne govori, da se o predlogu budžeta za 2019. godinu ne čuje ni reč, čitavu raspravu razvodnjavajući sa bezbroj besmislenih amandmana za koje na kraju ni sami ne glasaju, a u znak protesta opozicioni poslanici stoje. Čini se dakle, da je vreme za proteste, pobunu i građansku neposlušnost zaista došlo, jer slično stanje je i u opštinskim i gradskim skupštinama širom zemlje i vlast čini sve da i to jedino mesto gde se može čuti opozicioni glas, obesmisli i opstruiše.


Nakon najnovijih promena na televizijskom nebu Srbije, a tiču se televizija O2 i Prva, veliki mediji sa nacionalnom frekvencijom su skoro pa potpuno kontrolisani od strane vlasti i iako je opozicija na nedavno održanom okruglom stolu između ostalog istakla, da mora postojati ravnopravan tretman u medijima svih političkih aktera, čini se da skoro od toga neće biti ništa. Umesto toga, opozicija se mora boriti za ravnopravan tretman čak i u skupštinama, jer vlast ne poštuje elementarno pravo narodnog poslanika i odbornika na drugačije mišljenje i zastupanje stavova svih onih koji ne misle kao SNS.


Zatvoreni i kontrolisani mediji, gušenje glasa opozicionih odbornika i poslanika, zastrašivanje, pretnje i ucene građana, izneverena obećanja i jedna pogubna politika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, više su nego dovoljni za izlazak na protest i na pokretanje svakog pojedinca do konačnih promena. Zato protest, jer veliki broj građana svakodnevno poziva na bojkot rada Narodne skupštine Republike Srbije, na bunt i podržavaju ideju protesta gde bi se videlo njihovo nezadovoljstvo.


U subotu ćemo biti na ulicama Beograda i podržaćemo građanski protest koji počinje u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta.


Pridružite nam se, jer ovo jeste trenutak u kome svi treba da položimo test i pokažemo zrelost i doslednost.


 

Gordana Marinković Savović

Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri

(foto: france24.com)

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Gordana Savović

Rođena je 1974. godine u Požegi, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Obrazovanje je nastavila na Filološkom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje profesor srpskog jezika i književnosti. Radila je kao novinar i televizijski voditelj, a od 2002. godine radi kao profesor i zaposlena je u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika ''Ljubo Mićić'' u Požegi.


Učesnik je i koordinator u nekoliko projekata u srednjem stručnom obrazovanju (ZORA  projekat – Zlatiborska obrazovna razvojna agencija i ReCeKo projekat). Kao primeri dobre prakse, objavljivani su joj radovi sa učešća na konkursima Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa Majkrosoftom i Kreativne škole i u okviru projekta Razvionica (Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanja – opšte obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala). Organizator je i moderator brojnih književnih večeri i tribina, recezent u nekoliko knjiga poezije (''Pred vratima caričine sobe'', Filip Vukotić, Svitak, Požega 2003.godine; ''Zamet'' Snežana Marinković, Svitak, Požega 2004.godine; ''Atributi nežnosti'' Svetlana Polić, Svitak, Požega 2011.godine; ''Grumen'' Predrag Jelača, Krajiški kulturni centar, Banja Luka, 2014.godine) i koautor monografije ''60 godina Poljoprivredne škole sa domom učenika 'Ljubo Mićić' Požega''.


Od 2016. godine je odbornik u SO Požega i predsednik OO Srpskog pokreta Dveri u Požegi, kao i predsednik Saveta za lokalnu samoupravu Dveri.


Udata je i majka dvoje dece. Živi u Požegi.