Autorski tekstovi

I pekar i lekar i apotekar - ili zašto sam „političar“?

I pekar i lekar i apotekar - ili zašto sam „političar“?

U eri brzog života, kratkih tekstova i ekspresnih rešenja za svakodnevnu upotrebu - od lonca i supe do diplome privatnog fakulteta, gubimo izgleda svaki smisao za temeljan pristip problemima.

U isto iskušenje upada i politika. Niko više ne čita razrađena programska rešenja, sve je manje ideologa, utemeljenih uverenja i principijelne - dugoročne borbe za bolje sutra. Prihvatamo laku informaciju, po mogućstvu baš onakvu kakvu i želimo da čujemo pa nije čudno što nam se to i servira. Ne težimo više „boljem sutra“ nego da nam bude bolje - već sutra! Pa nam prija kada nam to i obećavaju.


Sa druge strane, jedino što još motiviše na borbu i uspeva da akumulira neku energiju za otpor što je svakako pozitivno u moru apatije i vredno podrške - jesu problemi koji nas lično i direktno pogađaju. A sve ih je više. Prosvetari protestuju zbog plata i uslova, vozači zbog goriva, zaduženi bankama ne mogu da plaćaju harač i tako pekar, lekar, apotekar - svako protestuje za sebe! Ako se neki problem privremeno i reši, gotovo nijedan se ne reši temeljno i trajno. Ali, što je najbitnije, da li je problem koji mene lično pogađa jedini vredan pažnje?


Ako se drzneš i poželiš da pomomogneš i pekaru i lekaru i apotekaru - ako veruješ da je koren problema isti i da samo temeljan i sveobuhbatan pristup donosi valjano rešenje, ne gine ti taj nekada častan, a danas odvratan epitet „političara“. I nije sporno, ne sudim. Svakako da je to odgovornost nas samih jer izgubljeno poverenje u struke i institucije, posebno političke, je verovatno opravdano a svakako razumljivo ali ova anarhija postaje nepodnošljiva i definitivno ne donosi rešenje.


Ako imamo, a složićemo se da imamo, ukaljanu političku kvazielitu i loše institucije - hajde da menjamo. Zato što nismo na vreme kažnjavali one koji su nam izigrali poverenje zato danas i nemamo više poverenja ali otklon i ignorisanje vode nas samo u još dublji ponor. Treba nam nova energija i vera u ljude. Treba nam obnova sveopšteg međusobnog poverenja iz čega sledi toliko neophodna sloga i zajednička akcija kao jedino temeljno rešenje za duge staze.


 

Stefan Aksović,

član Predsedništva


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Stefan Aksović


Rođen 01.12.1993. u Lazarevcu.

U rodnom gradu završio osnovnu, srednju i muzičku školu gde je nosilac brojnih nagrada i priznanja.

Dva puta nagrađivan od strane Gradske opštine Lazarevac za ostvarene uspehe u obrazovanju.

Studira na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na katedri za politikologiju.


Pokretu Dveri pristupa 2012. godine, u svojoj 18. godini, a 2015. godine izabran je za člana prvog saziva Glavnog odbora novoosnovanog Srpskog pokreta Dveri čiji je jedan od osnivača.


2016. godine izabran za koordinatora Opštinske organizacije u Lazarevcu.


2018. godine izabran za člana Predsedništva.


Organizizator brojnih političkih i humanitarnih akcija i više društveno – političkih tribina.


Šef Opštinskog izbornog štaba u dve predizborne kampanje, kandidat Dveri za odbornika Skupštine Grada Beograda i opštine Lazarevac na gradskim i opštinskim izborima.