Autorski tekstovi

Janjušević: Koliko Beograđane košta „Mirdita, dobar dan“ i po čijem odobrenju?

Janjušević: Koliko Beograđane košta „Mirdita, dobar dan“ i po čijem odobrenju?

Znaju li Beograđani da zapravo oni sami, svojim novcem finansiraju dolazak i gošćenje Atifete i sličnih? Znaju li da se taj festival održava već četvrtu godinu za redom i da je „potpomognut“ sa još po dva događaja tokom godine u Beogradu i Prištini. Naposletku, znamo li svi mi ko to odlazi u povratnu posetu u Prištinu, s kojim pravom, čijim novcem i sa kakvim programom?

Nije u Srbiji retka pojava da se od drveta ne vidi šuma, niti da manjinske grupe vrše diskriminaciju nad većinom, upravo pod plaštom zaštite ljudskih prava. Kad čujete „dijalog Beograda i Prištine“, jasno vam je da se Srbiji nameće nešto što joj ne ide u korist. Uostalom, to je recept velikih sila – kad god su nameravale da štite sopstvene nacionalne interese na račun manjih država, vazda su im zamerale  kršenje nekih ljudskih prava. U tu svrhu neprestano se izmišljaju sve novija i bizarnija ljudska prava, jer kao da više nije dovoljno samo postići cilj, neophodno je vređati zdrav razum, poniziti, sravniti sa zemljom.

Ovih dana je veliko i opravdano nezadovoljstvo zbog (ne)dolaska Atifete Jahjage, agresivne protagonistkinje kvazidržave Kosovo, finansirane prodajom organa pobijenih Srba i poštenih Albanaca sa Kosova.

Iznenađujuće je i poražavajuće kako mediji šturo o tome izveštavaju, više senzacionalistički i površno. U redu, Atifete ne dolazi i to nam govori da je njena razboritost pobedila njenu želju da likuje i skrnavi srpske žrtve usred Beograda.

Malo se, međutim, piše o projektu „Mirdita, dobar dan“ i činjenici da je ovo četvrta godina kako se on održava ?! Organizatori u ime „Srpske društvene zajednice“ su NVO „Inicijativa mladih za ljudska prava“ i Građanske inicijative pokojnog Miljenka Derete. Glavna tema im je „normalizacija odnosa Srbije i Kosova“. Finansijer i donator festivala „Mirdita, dobar dan“ su pored Rokfeler fondacije i ostalih prikazanih na fotografiji i GRAD BEOGRAD?!

-


-

Znaju li Beograđani da zapravo oni sami, svojim novcem finansiraju dolazak i gošćenje Atifete i sličnih? Znaju li da se taj festival održava već četvrtu godinu za redom i da je „potpomognut“ sa još po dva događaja tokom godine u Beogradu i Prištini. Naposletku, znamo li svi mi ko to odlazi u povratnu posetu u Prištinu, s kojim pravom, čijim novcem i sa kakvim programom? Koga predstavljaju, u čije ime popravljaju odnose Srbije sa sopstvenom pokrajinom?

Govori se o kulturnoj saradnji, uvažava se postojanje nekakvog ministarstva za kulturu „Kosova“, a prećutkuje NEOBORIVA činjenica da je teritorija Kosova i Metohije prosto preplavljena, premrežena srpskim manastirima, istorijom, tradicijom, viševekovnim spomenicima. Pa i priroda je srpski vesnik i saveznik, naše reke, šume, božuri na Gazimestanu.

Svesni smo nažalost da će mnogi reći da je Kosovo i Metohija izgubljena stvar za Srbiju. Da smo tvrdoglavi, hoćemo rat, ne prihvatamo realnost. A ko nam je stvorio tu realnost? Ko ima prava da nas natera da priznamo da je NATO bombardovanje uspešna akcija otimanja 15% srpske teritorije i njene prodaje albanskim zlikovcima od strane SAD?

Možemo se složiti da je povratak Kosova i Metohije dugotrajan i mukotrpan proces, da može otpočeti tek kada se promeni trenutni izdajnički režim, ali ne možemo i ne smemo prestati da neumorno i beskonačno tražimo da se ovo pitanje rešava gde mu je i mesto – u Ujedinjenim nacijama, a nikako u EU, da tražimo poništavanje Briselskog sporazuma. Krim je vraćen posle pedeset godina, a Kosovo i Metohija neka se  vrate zvanično Srbiji makar i kroz ceo vek ako drukčije ne može. Ko ovo ne razume jasno i odmah, neka se i ne trudi da dokuči. Neće moći nikada.

Ne možemo dakle govoriti o gostovanju Atifete Jahjage a da ne postavimo jasno pitanje gospodinu Andriji Mladenoviću KO je odobrio sredstva iz budžeta Grada Beograda za ovu manifestaciju i hoće li uvažiti inicijativu gradskog odbora Dveri Beograd da se organizatorima uskrate usluge DOMA OMLADINE BEOGRADA  i hoće li on, sada kad je za to lično odgovoran, da prekine finansiranje ove višestruko štetne manifestacije novcem Beograđana?

-

Marija Janjušević

Narodni poslanik Dveri


Podeli vest:

Biografija : Marija Janjušević

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. od oca Vukašina i majke Živane.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore (16 i 14 godina)

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje „tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju“. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru voćarsko-vinogradarski. Govori engleski i slovenački jezik.

Poseduje sertifikat LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“, „EDGE“ PR sertifikate na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademije za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultantskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.

U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četiri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.

Interesovanja su folklor (aktivno osam godina), odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.

Član je Društva Srbije za odnose s javnošću, Srpske asocijacije menadžera, Udruženja poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženja e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. do 2010)

Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine.


Angažovanje u Dverima

Član Srpskog pokreta Dveri od januara 2011. godine, član tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije SP Dveri, član Predsedništva i koordinator Saveta za medije i Sabora žena.