Autorski tekstovi

Jelena Vujanović: Ko zapravo ruši državu – demonstranti ili vlast

Jelena Vujanović: Ko zapravo ruši državu – demonstranti ili vlast

„Danas nama kažu, deci ovog veka da“ protestima rušimo državu, da smo strani plaćenici i da smo „nedostojni istorije naše“. Da li je to baš tako?

Minimalni atributi države su teritorija – koju nam uzimaju, stanovništvo - koje nam odlazi i nezavisna vlast – koju očigledno nemamo. Šta to mi onda tačno rušimo? Kakvu državu?


Države, čak i sa ovim atributima, mogu biti jake i slabe. Po prof. Stojiljkoviću [1] jake države su one koje građanima isporučuju sledeća javna dobra:

1.       Potpunu kontrolu nad vlastitom teritorijom

2.       Zaštitu od političkog nasilja i kriminala

3.       Garantovanje političkih i građanskih sloboda

4.       Kreiranje ambijenta pogodnog za ekonomski prosperitet

5.       Vladavinu prava

6.       Nezavisno sudstvo

7.       Kvalitetne javne usluge


Sa druge strane, slabe države su „opterećene autoritarnom vlašću, nemaju potpunu kontrolu nad centrima moći, birokratija im je politički profilisana i opterećena korupcijom, društvo dekomponovano duž različitih rascepa“ [2], a građani nemaju poverenja u institucije.


Gde ovde prepoznajemo Srbiju – državu koja je Briselskim sporazumom protivzakonito odrekla i ono malo kontrole koje je imala nad jednim delom svoje teritorije, državu u kojoj prebiju jednog od lidera opozicije, a onda njegove napadače puste iz pritvora, državu u kojoj novinarima pale kuće i prete im, u kojoj državna sekretarka MUP-a koordinira policiju na lokalnim izborima i državu u kojoj ima novca za skupu novogodišnju rasvetu, a nema za naknade porodiljama? Prepoznajemo li je u slabim ili jakim državama?


I konačno : ko je od Srbije napravio slabu državu – demonstranti ili vlast?


Što se mene tiče, ja želim da vidim Srbiju kao jaku državu i baš zato sam subotom u 18 na Platou. Zbog Srbije, a ne protiv nje.

 


Jelena Vujanović


Uputnice:

[1] Zoran Stojiljković, Država i korupcija, Čigoja, Beograd, 2013;

[2] Isto.


Podeli vest:

Komentari (1)

  1. Vladeta

    Kad te napadne siledžija ili razbojnik kako ćeš se braniti? Pričom i šetnjom? Samo sila pomaže, od priče i šetnje nema vajde. 500 ili 500.000 nema razlike, mora da se vidi što su ljudi nezadovoljni, da probamo da ispravomo greške. A dobijamo: ne popuštam i da vas šeta 40 miliona! A što je najgore, uopšte zakonski nije nadležan!

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Jelena Vujanović

Piše poeziju i dobitnik je nekoliko nagrada.

U aprilu 2018. godine izabrana je za direktora Informativne službe Dveri.

U periodu od avgusta 2015. do marta 2017. godine radila je u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Banja Luci, a po povratku u Beograd nekoliko meseci je radila kao marketing menadžer.

Bila je član Saveta studentske organizacije Srpski politički forum i učestvovala je u organizaciji brojnih tribina, izložbi, literarnih konkursa, humanitarnih akcija i obilazaka Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Jelena Vujanović rođena je 1993. godine u Novom Gradu (Republika Srpska). Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na politikološkom smeru, a 2017. godine odbranila i master rad na temu „Uloga internet sajtova u predstavljanju političkih partija u izbornoj kampanji u Srbiji 2016. godine“ u okviru modula „Izbori i izborne kampanje“. Trenutno je student doktorskih studija politikologije.