Autorski tekstovi

Jelena Vujanović: Šta (ni)je porodična politika?

Jelena Vujanović: Šta (ni)je porodična politika?

Pozivanje na porodične vrednosti, porodičnu politiku i borbu za život Srbije ne znači nikakve zabrane ili zadiranje u lične odluke već poziv da se stvori ambijent u kome će svaka porodica moći da ostvari svoj puni potencijal bez stalnog straha za egzistenciju i bezbednost.

Međunarodni dan porodice je prilika da razmislimo šta nam znači porodica. Ja lično dolazim iz porodice sa četvoro dece i to je obogatilo i oblikovalo moj život. Naučila sam da mislim o drugima u zajednici, da volim i delim i da se ponašam odgovorno.


Ali šta uopšte znači kada u politici kažemo da je potrebno pružiti podršku porodicama?


Kada kažem podrška porodicama ne mislim samo na podršku porodicama sa više dece, već na podršku svim porodicama.


Kada kažem Srbija treba da postane prijatelj porodice ne mislim da treba da postane neprijatelj pojedinca, već upravo da mu pomogne da zasnuje porodicu i ostvari se u okviru nje.


Kada kažem porodične vrednosti, ne mislim na pogrešno shvaćene patrijarhalne vrednosti i sliku žene svedene na kućne poslove, već na vrednosti kao što su razumevanje, podrška, odgovornost prema drugim članovima zajednice i ljubav.


Da budem do kraja jasna, pozivanje na porodične vrednosti, porodičnu politiku i borbu za život Srbije ne znači nikakve zabrane ili zadiranje u lične odluke i privatne odnose već poziv da se stvori ambijent u kome će svaka porodica moći da ostvari svoj puni potencijal bez stalnog straha za egzistenciju i bezbednost.


Za to je potrebna podrška mladim parovima da uopšte zasnuju porodicu i reše stambeno pitanje. Potrebna je bolja zaštita trudnica od otkaza, bolji uslovi porodiljskog odsustva i veće mogućnosti za kombinovanje karijere i majčinstva. Potrebno je uvođenje olakšica i benefita za privatne kompanije koje zapošljavaju jednog od nezaposlenih roditelja ili omogućavaju klizno radno vreme. Potrebne su poreske reforme koje će značiti smanjivanje poreza na zarade i imovinu u odnosu na sklapanje braka i broj dece.


A potrebna je, pre svega, normalna, zdrava i sigurna društvena sredina koje trenutno nema i na čijem stvaranju moramo raditi svi zajedno. Jer stvoriti normalne uslove za život svih porodica u Srbiji nije pitanje političkog opredeljenja, već zdravog razuma i brige za opšti interes.

 


Jelena Vujanović,

Direktor Info službe Dveri

Doktorand na Fakultetu političkih nauka

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Jelena Vujanović

Piše poeziju i dobitnik je nekoliko nagrada.

U aprilu 2018. godine izabrana je za direktora Informativne službe Dveri.

U periodu od avgusta 2015. do marta 2017. godine radila je u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Banja Luci, a po povratku u Beograd nekoliko meseci je radila kao marketing menadžer.

Bila je član Saveta studentske organizacije Srpski politički forum i učestvovala je u organizaciji brojnih tribina, izložbi, literarnih konkursa, humanitarnih akcija i obilazaka Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Jelena Vujanović rođena je 1993. godine u Novom Gradu (Republika Srpska). Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na politikološkom smeru, a 2017. godine odbranila i master rad na temu „Uloga internet sajtova u predstavljanju političkih partija u izbornoj kampanji u Srbiji 2016. godine“ u okviru modula „Izbori i izborne kampanje“. Trenutno je student doktorskih studija politikologije.