Autorski tekstovi

Katarina Mihailović: Nasilje je primitivizam

Katarina Mihailović: Nasilje je primitivizam

Nikada se neću složiti sa tim da nasilje trpe samo neobrazovani i primitivni ljudi. Kako da ne!? To znaju oni koji su ga preživeli. Da, baš tako. A treba nastaviti živeti... Međutim, to zna i ona na druga strana zvana – porodični nasilnici. Zašto porodični? Zato što su upravo nasilnicima puna usta porodice, porodičnosti, pa čak i prava. I naravno da ne pričam u prazno – pričam iz ličnog iskustva!

Svedoci smo da nasilje u čitavom društvu nikad nije bilo slobodnije, transparentnije, nikad manje kažnjavano, a nikad veće borbe protiv njega, no sad. Država se „naoštrila“ da stane na put nasilju, a na sve strane, kroz sve medije, promoviše bahatost i silu. Svakodnevnice je teška, stresna, problema je mnogo više nego što stabilan čovek može da podnese. Niko nije savršen i niko nije „cvećka“. Iskreno, ja sam tradicionalista i nisam zagovornik rodne ravnopravnosti, modernih belosvetskih tendencija, ženskih mreža, feminističkih teorija...

Najmanje sam za diskriminisanje muškaraca, jer mislim da muškarcima danas nije lako. Zaista nije! Ali trenutno pišem o ženama, o nasilju nad ženama, samo zato što su prečesto (statistika kaže 95%) žrtve pretnji, pesnica, pa i oružja.  

nasilje-nad-zenama  

Jednostavno, jači ne tuku slabije! Ali i slabiji moraju nešto da urade. Ko će drugi? Ja nisam uradila na vreme, bar ne uporno i temeljno. Plašila sam se – osvete, okoline, mišljenja, tračeva, svega sam se plašila, najviše reakcije mojih bližnjih, da me neko maltretira . Znate, nekad rešavajući jedan problem, otvaramo mogućnost stvaranja novih. Ali vredi rizikovati! Rizikujte da ne bude kasno. Ne budite lukave, ali budite mudre i snalažljive. Dokaze!

Da se razumemo, institucije ne rade ništa, čekaju da dođete plave, polomljene, polu lude, da bi vas uopšte primetili i čuli. Što veće modrice – bolji dokaz. A do toga? Šta je sa modričicama, pesničicama, gurkanjima, lupkanjima, šamarićima...? Šta je sa pretnjama batinama, pretnjama ubistvom? Iz iskustva sam zaključila da nadležni organi od žrtve očekuju da zamoli nasilnika, da najavi nasilje, kako bi se to moglo adekvatno snimiti, zabeležiti pa „na tacni“ servirati organima, da reaguju. Da vam uopšte veruju! A kada bi se odgovorni ozbiljno bavili svojim poslom, kada bi se istinski uneli u svaku tešku priču, sigurno bi prepoznali, i ko je nasilnik i ko je žrtva. I upravo zbog traljavosti i površnosti, mnoge žene trpe. Ćute i trpe. Trpi porodica, trpe deca, majke trpe zbog dece, a deca trpe najviše.  

stop-nasilju-nad-zenama-foto-guardian-co-uk

(foto: guardian.co.uk)

Ako u porodici samo jedan radi loše, celu porodicu vuče na dno. Ja to nisam smela da dopustim! Mnogo sam se borila! Žena, majka je stub porodice, stub koji mora biti zdrav i jak. Znam da su žene hrabre „pred životom“ – kako reče Dučić, i da je trpljenje deo ženske prirode, kao požrtvovanost iz ljubavi. I to je nešto najplemenitije. Ali, ima li ljubavi u sili i batinama? Šta je plemenito u strahu?

Drage moje, nema tog datuma u kom se borimo protiv nasilja u porodici, to su svi dani, to je svaki minut. Velika se prašina digla oko ove teme. Oko mnogih tema dižu prašinu. Ali se prašina i slegne! Ne uzdajte se u „prašinu“, ne čekajte druge. Same! Svako trpljenje ima granicu, kad tad mora da se preseče. Što kasnije to gore. Pitaće vas što ste (do sad) trpele, tek tad vam neće verovati. Meni nisu verovali, a oni organi koji jesu – nisu reagovali. Ne čekajte da vam kažu: „Jedno dokazano nasilje (medicinski), nije stanje nasilja u porodici“, ili „Lekarski izveštaj jeste dokaz da ste tučeni, ali ne i ko vas je tukao“, ili „Pretnje i proganjanja nisu nasilje u porodici“ ...

Svašta može da se čuje, na sudu pogotovo! I svi nekako, zanemaruju ono najvažnije – dušu. Šta je sa dušom? Ja sam moju dušu izlečila, hvala Bogu! Sve ono čega sam se plašila, dupliralo mi je snagu. I sada imam divnu porodicu. Ne plašite se! Borite se! Svako ima pravo na normalan život! Ja vas sve pozdravljam i sve pozivam na toleranciju i razumevanje. Na mir. Na ljubav. Ali kad je nužda – i na borbu. Živeli!  

Katarina Mihailović Ženska snaga Dveri predsednik OO Dveri Ub

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Katarina Mihailović