Autorski tekstovi

Marija Janjušević: Čast je biti uz ove hrabre ljude

Marija Janjušević: Čast je biti uz ove hrabre ljude

Nakon Parade hrabrosti, snage i dostojanstva, održane 10. oktobra na Trgu republike, organizatori protesta osoba sa invaliditetom su se okupili ispred Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike u ponedeljak 3. oktobra i zatražili prijem kod minsitra Aleksandra Vulina, kako bi ponovili svojih 16 zahteva.

Ovi hrabri ljudi, ostavljeni na margini društva, odlučni su da istraju u borbi za bolji položaj svih osoba sa invaliditetom. Mnogi od njih nisu bili u mogućnosti da dođu u Beograd zbog smetnji koje ih ograničavaju, ali su pismima i porukama podržali svoje aktiviste u zajedničkoj borbi. Sam uvod zahteva u šesnaest ispostavljenih zahteva upravo dokazuje licemerje evroentuzijasta u Srbiji.

Puna su im usta  EU, ali kada treba sprovesti preporuke koje realno mogu poboljšati život građana Srbije, nezavisno od toga hoće li Srbija ikada i postati članica, njihov entuzijazam naglo opada.  


20161003_130008  


Početak teksta glasi: „Smatramo da je sprovođenje konvencija Ujedinjenih nacija i Evropske unije o pravima osoba sa invaliditetom nedopustivo sporo u našoj državi i da su uslovi, u kojima i pod kojima najveći broj osoba sa invaliditetom u Srbiji živi, postali nepodnošljivi i ispod ljudskog dostojanstva, te zato odlučno i energično od vlade, skupštine i predsednika Republike Srbije zahtevamo sledeće:  

Povećanje dodatka za negu i pomoć drugog lica

Izjednačiti iznos dodatka za pomoć i negu drugog lica svih osoba sa invaliditetom, koji se isplaćuje na osnovu stepena invalidnosti, sa dodatkom za pomoć i negu drugog lica civlinih invalida rata. Jednak stepen invaliditeta, jednaka primanja. Sadašnje stanje je izrazit i nedopustivi vid diskriminacije.

Za nezaposlenu osobu sa sto procentnim invaliditetom, dodatak za negu i pomoć drugog lica od 26 hiljada dinara ili manji nije dovoljan čak ni za život, a kamoli za obezbeđivanje pomoći od strane drugog lica.»  


20161003_131825  


Uz obrazloženje da se ministar Aleksandar Vulin nalazi u inostranstvu, predstavnike protestnog skupa primio je državni sekretar uz obećanje da će ih najkasnije u roku od dve nedelje ministar pisanim putem obavestiti kada će moći da ih primi.

Svi govornici na protestu su se zahvalili i pokretu Dveri u borbi za ostvarenje ljudskih prava ove najugroženije društvene grupe u Srbiji, kojoj pripada i značajan broj dece. Pokret Dveri će nastaviti da podržava ovakve inicijative i svojim radom doprinese realnim, održivim rešenjima za bolji život osoba sa invaliditetom.


  20161003_130219  


Skup je po posećenosti bio više nego skroman, a zabrinjava činjenica da je tu bilo veoma malo zdravih osoba, ovde su se zaista okupile samo osobe sa različitim vidovima invaliditeta. Bila je čast biti uz ove hrabre, borbene ljude koji svakodnevno vode bitku za dostojanstven i barem malo lakši život i slušati njihove životne priče i svakodnevne borbe.

Prolaznici su nezainteresovano mimolilazili ljude u invalidskim kolicima, bele štapove, ne zastajući da čuju šta ovi životni heroji imaju da im poruče, a crne limuzime prolazile iznad improvizovane bine nesmanjenom frekvencijom. Gledala sam ministra odevenog u farmerice kako se lakim korakom penje u zgradu, očekujući da se makar krajičkom oka osvrne da vidi ko to ima nešto da poruči vlastima i režimu. To se nije dogodilo, nismo privukli njegovu pažnju.

Uprkos svemu, niko od nas nije obeshrabren napustio skup, naprotiv. Svi smo otišli bogatiji za neke nove životne priče, empatiju prema ovoj ranjivoj grupi hrabrih ljudi i  svi rešeni da istrajemo.  


Marija Janjušević narodni poslanik Dveri  

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marija Janjušević

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. od oca Vukašina i majke Živane.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore (16 i 14 godina)

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje „tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju“. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru voćarsko-vinogradarski. Govori engleski i slovenački jezik.

Poseduje sertifikat LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“, „EDGE“ PR sertifikate na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademije za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultantskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.

U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četiri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.

Interesovanja su folklor (aktivno osam godina), odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.

Član je Društva Srbije za odnose s javnošću, Srpske asocijacije menadžera, Udruženja poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženja e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. do 2010)

Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine.


Angažovanje u Dverima

Član Srpskog pokreta Dveri od januara 2011. godine, član tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije Srpskog pokreta Dveri, član Predsedništva i predsednik Saveta za socijalnu politiku.