Autorski tekstovi

Marko Pušica: Predsednik Republike objavio rat Ustavu

Marko Pušica: Predsednik Republike objavio rat Ustavu

Stručni savet za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo Srpskog pokreta Dveri ukazuje srpskoj javnosti da se Aleksandar Vučić i dalje ponaša kao da rukovodi Vladom, iako je položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.


Njegova najnovija izjava, kako će država i naredne godine finansijski pomoći Košarkaškom klubu Crvena zvezda, kao i Partizanu, sve dok se ne sprovede privatizacija, predstavlja očigledan primer nesutavnog širenja nadležnosti i ovlašćenja predsednika Republike.


Nedopustivo je da predsednik Republike kometariše privatizaciju u sportu i polemiše o upravljanju klubovima, kao i da sa te pozicije obećava pomoć Vlade klubovima. Proizlazi da se u njegovoj ličnosti i poziciji stiču i predsednička i premijerska ovlašćenja, i to faktički i protivustavno. Smatramo da se time banalizuje ustavna uloga šefa države, koji bi trebalo da predstavlja sve građane, izražava državno jedinstvo i obavlja sve poslove iz svoje nadležnosti koja je propisana odredbom čl.112 Ustava.


Očigledno je da je predsednik Republike objavio rat Ustavu i u svakoj prilici ne propušta mogućnost da ga pogazi i negira. Dveri neće dozvoliti nastavak takve grube negacije ustavnosti i dalju banalizaciju položaja šefa države.


Povrede Ustava učinjene od strane predsednika Republike moraju biti sankcionisane, kako politički, tako i pravno. Smatramo da u ovom trenutku dobar deo odgovornosti leži na stručnoj javnosti i ustavnim pravnicima koji moraju stati u odbranu Ustava.


Ukoliko ostanemo nemi posmatrači Vučićevih igrica sa državom, građanima i Ustavom, probudićemo se u ogoljenoj diktaturi. Ustav mora biti i ostati brana svačijoj ličnoj vlasti, pa i Vučićevoj.

-

Marko Z. Pušica,

potpredsednik Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marko Pušica

Rođen je 11.01.1980. godine u Smederevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Smederevu. Školovanje je nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu je 2005. godine diplomirao na pravosudnom smeru. Po završetku osnovnih studija, paralelno sa stažiranjem u sudu i advokaturi, pohađao je i poslediplomske magistarske studije na smeru za ustavno pravo i politički sistem.

Pravosudni ispit pred Ministarstvom pravde je položio 2009. godine, nakon čega je nastavio porodičnu tradiciju i upisao se u Imenik advokata pri AK Požarevca. Samostalnu advokatsku praksu aktivno obavlja počev od 2010. godine. U advokatskoj praksi se pretežno bavi odbranama u krivičnim predmetima.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je bio osnivač i predsednik Udruženja studenata Pravnog fakulteta „Nomokanon“ i tokom njegovog mandata su organizovane najuspešnije tribine, predavanja i manifestacije ovog udruženja („Stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, „Istina o Srebrenici“, „Dani Rusije na Beogradskom univerzitetu“ itd.).

Počev od 2003. godine, u nacionalnoj štampi i internet medijima je objavio veliki broj članaka, analiza i radova na različite teme iz ustavnog prava i političkog sistema. Povodom istih tema je imao više javnih nastupa.

Poslednjih godina, pored advokatske prakse, aktivno se bavi i naučnim radom u krivičnopravnoj oblasti, a objavio je više naučnih radova i učestvovao na više međunarodnih skupova i susreta u Republici Srbiji i inostranstvu (Ruska federacija, NR Kina). Član je upravnog odbora Udruženja za međunarodno krivično pravo.

Dugi niz godina se bavio sportskim streljaštvom i na više takmičenja je osvajao medalje.

Rezervni je pešadijski oficir Vojske Srbije.

Oženjen je i otac je jednog deteta.


Angažovanje u Dverima

Učestvovao je na prvom Saboru srpske omladine održanom na Filološkom fakultetu u Beogradu i nakon toga nastavio saradnju sa Srpskim saborom Dveri, kroz zajedničke akcije i tribine u okviru Srpske mreže.

U Dverima je obavljao više funkcija. Bio je osnivač i član Pravnog tima, član Rukovodstva, član Radne grupe za izradu statuta, član Prelaznog veća i koordinator Komisije za pravilnike. Tokom izbora održanih 2012. i 2014. godine bio je član Republičke izborne komisije ispred Grupe građana „Dveri“.

Kao potpredsednik pokreta, član je Predsedništva i predsednik je Saveta za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo.